Támogatott tartalom

2022.02.17. 10:06

Mik azok a superfoodok?

PR-cikk

Forrás: UNSPLASH

Értékes tápanyagok gazdag forrásai

 

De mit is jelent pontosan a superfood kifejezés? A különleges név mögött egyszerű jelentés van: superfood megnevezéssel illethetjük mindazokat az élelmiszereket, melyek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, s kiemelkedő egészségvédő hatással bírnak.

 

A kifejezés használata a XX. század elejére nyúlik vissza: az amerikai The United Fruit Company nevű cég alkalmazta először a superfood kifejezést, marketing-stratégiájának célja pedig a banán népszerűsítése volt, mint olcsó, tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető élelmiszer. A superfood jelzővel ma is gyakorta találkozhatunk az étrend-kiegészítőket árusító cégek kínálatában - általában az egzotikus térségekből származó, sokszor idegenül csengő megnevezéssel bíró gyümölcsöket, zöldségeket, magokat (chia mag, quinoa, goji bogyó stb.) promotálják superfood-ként. 

 

A superfood megnevezés azonban nem csupán a fitness-ételeket, vagy az egzotikus csengésű névvel rendelkező, külföldi étrend-kiegészítőket illeti meg - superfood-nak nevezhetjük a 

 

  • folátban, magnéziumban és mangánban gazdag, természetes májtisztító hatással bíró céklát
  • a káliumot, B- és C-vitaminokat tartalmazó, immunerősítő, köhögéscsillapító és vértisztító hatású, nyers mézet;
  • a fokhagymát, mely a nitrogén és a foszfor gazdag forrása, emellett kiváló bélfertőtlenítő, emésztéssegítő, valamint segítséget nyújthat a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában;
  • továbbá méltán viselheti a superfood megnevezést a gyömbér is, mely természetes gyulladáscsökkentő és immunerősítő gyógynövény; felmenőink is gyakorta alkalmaztak a torok fertőtlenítésére, s a mai napig közkedvelt összetevője a torokfájdalom-csillapító készítményeknek.

 

Forrás: UNSPLASH

Ismerkedjünk most meg néhány egzotikus vidékről származó, könnyen fogyasztható szuperétellel! 

 

Chlorella

 

Az eredetét tekintve trópusi és szubtrópusi vizekben őshonos chlorella az édesvízi algák csoportjába tartozik. A magas rost- és fehérjetartalommal rendelkező növény intenzív, zöld színe a benne található, nagy mennyiségű klorofillnak köszönhető.

 

Milyen egészségvédő hatásokkal nyújthat segítséget a chlorella?

 

  • magas rosttartalmának köszönhetően kiváló emésztéssegítő,
  • antioxidáns összetevői révén hatékony immunerősítő,
  • elősegíti a sebgyógyulási folyamatokat,
  • a B-vitamin család minden tagja megtalálható benne.

 

Termékajánló: BioMenü Bio Chlorella tabletta – 125 g

 

Spirulina

 

A chlorellához hasonlóan a spirulina is az édesvízi algák közé sorolható. Az A-, B- és K-vitaminokban, továbbá vasban, rézben, magnéziumban és nátriumban gazdag spirulina jelentős növényi fehérje-tartalommal is bír. 

 

Milyen egészségvédő hatásokkal nyújthat segítséget a spirulina?

 

  • természetes immunerősítő, antioxidáns hatóanyagai révén felveszi a szervezetre kártékony hatással lévő szabadgyökökkel, 
  • gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebgyógyulást, 
  • segítséget nyújthat a koleszterinszint szabályozásában,
  • fogyasztásával enyhíthetjük az általános fáradtságérzet.

 

Termékajánló: BioMenü BIO SPIRULINA 500 db tabletta 250 g

 

Maca-gyökér

 

Az Andok-hegység körülbelül 3500 méteres magasságában őshonos maca-gyökér perui ginzengként is ismeretes. A chlorellához és a spirulinához hasonlóan a maca is számos értékes tápanyagban gazdag: az inkák által előszeretettel alkalmazott növény B-, C- és E-vitamin tartalma mellett a kalcium, a magnézium és a cink természetes forrása is.

 

Milyen egészségvédő hatásokkal nyújthat segítséget a maca-gyökér?

 

  • energiaserkentő, stresszoldó és hangulatjavító tulajdonságokkal bír,
  • antioxidáns összetevői révén javíthatjuk vele immunrendszerünk állóképességét,
  • alkalmazható a menstruációs fájdalmak és a változókori tünetek enyhítésére,
  • a szexuális teljesítményre pozitív hatással bíró gyógynövények közt tartjuk számon.

 

További hasznos információk a maca-gyökérről

 

Termékajánló: Vitaking Maca-gyökér kapszula 90 db

 

Amennyiben szeretne többet tudni a különféle superfood étrend-kiegészítőkről, látogasson el weboldalunkra! A multi-vitamin.hu-n számos különböző, kiváló minőségű táplálékkiegészítő közül válogathat, melyeket készletről, akár másnapi házhozszállítással is megrendelheti, vagy átveheti személyesen 5 budapesti üzletünk egyikében. 

 

Jó egészséget kíván Önnek a Multi-vitamin.hu csapata!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában