Hirdetés

2022.09.16. 10:11

Kapcsolódjunk újra együtt, hálózatban! - A 8. KRAFT-konferencia kezdődik az FTI-iASK szervezésében

Nyolcadik alkalommal – szeptember 18-án, vasárnap délután és 19-én, hétfőn – rendezi meg a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete a nemzetközi Kraft (Kreatív városok – fenntartható vidék) konferenciát. A rendezvény az idén a (Re)connections – (Újra)kapcsolódás címet viseli.

Tóth Kata

A tavalyi konferencia a fenntarthatóság nyomába eredt

Forrás: VN-archív

A konferencia az első napon tágabb és szűkebb értelemben vett környezetünk és lehetőségeink áttekintésére vállalkozik, míg a második napon a Kraft-program kutatási eredményeit mutatják be és a jó gyakorlatokat ismertetik az intézet kutatói és a tématerületek szakértői. A tanácskozás programjának fókuszában – ahogy az eddigi években megszoktuk – a város-és régiófejlesztés eddigi gyakorlatai, valamint a Pannon-régiót lefedő hálózatban való együttgondolkodás állnak. Az FTI-iASK különböző térségekben végzett kutatási eredményei azt mutatják, hogy a Kraft-koncepció képes egy olyan fejlesztési alternatívát kínálni, amelyet még senki nem fogalmazott meg a régiónak.

Elsőként fontos megemlíteni: sikeresen zárult az iASK Szigetköz-kutatása. Az intézet a 2021 júniusában indított Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program zárásaként az idén júniusban továbbította Palkovics László miniszter részére az egyéves munka során kidolgozott stratégiai javaslatcsomagot és kutatási beszámolót. A javaslatcsomag célja, hogy a globális trendek okozta új kihívásokra reagálva fenntartható megoldásokat és vonzó életkörülményeket biztosítson a Szigetköz térségében élők számára. Az elméleti hátteret az intézet által kidolgozott Kraft-koncepció biztosította, amely egyrészt a kreativitási és innovációs potenciálra, az új tudás létrehozásának képességére, másrészt a társadalmi és kapcsolati tőkére, a hálózatok kínálta lehetőségekre és az együttműködési képességekre, harmadrészt a fejlesztések társadalmi, gazdasági és ökológiai fenntarthatóságára fókuszál. Az ötven szakértő részvételével lezajlott interdiszciplináris kutatás a társadalom, a kulturális örökség, az ökológiai környezet és a gazdaság szempontrendszerét is átfogóan vizsgálta a középtávú fejlesztési javaslatok kidolgozásához.

Jelentős a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Közösségfejlesztés – Élhető város, élhető falu” tématerületéhez kapcsolódó „Semmi különös? A Bakony ékkövei!” elnevezésű márciusban kezdődött, 2023 júniusáig tartó társadalmi innovációs program is, melynek megvalósítója a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. Az interdiszciplináris projektbe négy települést – Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár – vontak be. A vizsgálatok a helytörténetre, gasztronómiára, tánc- és népművészeti hagyományokra, természeti és épített környezetre, környezetvédelemére és fenntartható fejlődésre, társadalmi mobilitásra, helyi identitásra és ezek kapcsolatára vonatkoznak széles időhorizonton. Kulcsszerep jut a humán tőkének, a hozzáértő, kutatásokra és fejlesztőmunkára nyitott közösségnek. 

A közreműködők között multi környezetből érkező kommunikációs szakértőtől kezdve grafikust, településfejlesztőt, kulturális antropológust, geográfust, geológust, botanikust, történészeket, nyelvészeket, turizmusfejlesztési szakértőket is találunk. A csapatok települési és természeti bejárásokon vesznek részt, interjúkat készítenek, egyeztetnek civil szervezetekkel, levéltári kutatást folytatnak, hagyatékokat, gyűjteményeket tekintenek át. A hagyományos módszerek mellett készülnek videóra rögzített életútinterjúk, sőt egy mentális térképezés is.

Ha Kraft-konferencia, akkor kihagyhatatlan a 2015-ben a Pannon Egyetem kezdeményezésére létrejött Pannon Városok Szövetsége Keszthely, Kőszeg, Nagykanizsa, Tata, Veszprém és Zalaegerszeg részvételével a Nyugat-Pannon régióban. A szövetség tagjai az FTI-iASK koordinálásával a Kraft-koncepció mentén közös célokat fogalmaznak meg és együtt haladnak a sikeres megvalósítás felé. 2022 áprilisában Keszthelyen aláírták a résztvevők a Pannon Városok Szövetségének Együttműködési Megállapodását, amelyhez Pápa és Szombathely is csatlakozott.

Ebben megfogalmazták a szövetség legfontosabb célját, azt, hogy a Pannon-térség területén létrejöjjön egy hosszú távú együttműködés a Kraft-koncepció mentén, ami elősegíti a térség kulturális, szellemi, kutatási és gazdasági fejlődését és felemelkedését, valamint feltárja, továbbfejleszti és magasabb szintre emeli a történelmi Pannon-térség szellemi, kulturális és gazdasági értékeit a résztvevő települések és általuk az egész térség fejlődése érdekében. Mindezt a Kraft integrált fejlesztési stratégia szellemében.

Vasárnap a 16 órai megnyitó után Gelencsér András, az FTI-iASK Tanácsadó Testületének tagja, a Pannon Egyetem rektora mond vitaindítót. 17.15-kor kerekasztal-beszélgetés kezdődik a Zwinger-Öregtoronyban (Chernel utca 16.) Hétfőn 9.30-tól téma az Insula Magna stratégia, a 13 órakor kezdődő szekció a Hálózatok, a 15.30-kor kezdődő a Jó gyakorlatok címet viseli. Több mint harminc előadót hallhatnak az érdeklődők vasárnap és hétfőn élőben vagy online, a Zoom-platformon. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában