HIRDETÉS

2018.10.05. 10:37

Augusztustól kezdődik a nyílászárók cseréjének szezonja

Miután a nyár java lezajlik, a hidegebb időszak beköszönte előtt sok lakástulajdonos jut el a döntésig, hogy a következő őszi-téli szezonban megújítsa a nyílászárókat.

Visszahozza az árát

Az ősz eleje elhozza a fűtéssel kapcsolatos számítgatásokat. Ilyenkor a megszokott felújítások – mint amilyen a festés, vagy a falbontással járó átépítés – ideje általában lecseng, de az ajtók, ablakok cseréjére sokan ekkor szánnak időt.

Szeptemberben nem feltétlenül könnyű ilyen típusú felújításra pénzt elkülöníteni, hiszen a nyaralások sok háztartásban kimerítik a családi kasszát. Ahol pedig iskolás korú gyerekek vannak, ott a szeptember az évkezdet miatt kiemelkedően költséges hónap.

Ahol halaszthatatlan a nyílászárók cseréje, ám nem rendelkezünk a szükséges összeggel, ott egy kedvező személyi kölcsön is segíthet. A nyílászáró pályázatokat is érdemes lehet megnéznünk.

 

Milyen esetekben érdemes a fűtési szezon kezdetére megújítani az ajtókat, ablakokat? Ha megvetemedtek, vagy más okból rosszul zárnak, akkor ki fogják engedni a meleget, és magasabb lesz a fűtésszámlánk. A leghidegebb időszakban még fázhatunk is rossz nyílászárók mellett a lakásban.

Nem utolsósorban pedig ez a felújítás emeli ingatlanunk értékét. Ha az otthonunk elavult több téren is, az új nyílászárók beépítése a leggyorsabban megtérülő befektetés.

Itt is kulcskérdés a megbízható mester

Fontos időben elkezdeni szakembert keresni – lehetőleg hetekkel, hónapokkal korábban -, hogy ne a novemberi zimankóban cseréljenek az otthonunkban ajtót-ablakot.

A kezdetekkor meg kell fontolni az olyan alapkérdéseket, mint hogy műanyag vagy fa nyílászárót válasszunk inkább. Egyik sem jobb egyértelműen a másiknál, mindkettőnél lényeges a minőség. A műanyag ajtó, ablak megfelelő panellakásba éppúgy, mint tégla családi házba. Arra ügyelni kell ennél a megoldásnál, hogy ne zárjon tökéletesen, mert akkor télen – amikor ritkán tárjuk ki az ablakokat – a belső tér nem fog tudni szellőzni.

A fa nyílászáró egyértelműen esztétikusabb, és ez ennek megfelelően 20-30 százalékkal többe kerül.

Sokan nem tudják, hogy párévente kezelni kell a fa felületeket, ha pedig idővel kiszáradnak, kevésbé zárnak, és elkerülhetetlenné válik a kicserélésük. A kiöregedett fa ajtónál, ablaknál néha a felújításnál egyszerűbb megoldás a csere – általában műanyagra váltanak a tulajdonosok.

Kevesebb szó esik az egyébként kitűnő tulajdonságokkal bíró alumínium nyílászárókról: ezeket magasabb áruk miatt inkább irodákba, üzletközpontokba használják. Az ár összehasonlítás nyílászárók terén tehát így alakul: a legkedvezőbb a műanyag, drágább a fa, a legköltségesebb az alumíniumból kivitelezett ajtó, ablak.

A nyílászárók beépítésének minősége kulcsfontosságú. A jó minőségű ablakok, ajtók is elronthatóak egy hanyag beépítéssel. A legbiztosabb megoldás, ha azzal a céggel építtetjük be ezeket, amelytől vettük, így érvényesíthetjük majd a garanciát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában