hirdetés

2020.07.01. 06:00

Mit tegyünk, ha az erősebb nyomkodás sem segít a távirányítón?

Mindenkivel előfordult már, hogy egy nehéz nap után leheveredik a TV elé, váltogatná a csatornákat vagy éppen feljebb tornázná a hangerőt, de nem történik semmi. Ilyenkor a legtöbb ember erősebben nyomja a gombokat vagy megmozgatja/kicseréli az elemeket, hátha az segít.

Forrás: pixabay.com

Ha módszer nem válik be, nem feltétlen kell kidobni és újra cserélni a távirányítót. Érdemes előtte egy alapos tisztítást eszközölni rajta, hiszen ez az egyik leggyakrabban használt tárgy a háztatásokban.

A folyamatos igénybevételtől hamar elszennyeződhet, ezért nem árt rendszeresen megtisztítani. Nem akkora ördöngösség, bátran megpróbálkozhatunk vele anélkül, hogy végleg tönkre tennénk a távirányítót. Választhatunk, hogy szétszedjük a távirányítót, és egy komolyabb tisztításnak vetjük alá, vagy egy gyorsabb, és szétszedésmentes módot választunk.

Ha először próbálkozunk, vagy nem vagyunk biztosak a technikai szakértelmünkben, először mindenképp érdemes a gyors tisztítást választani, vagy szakemberhez fordulni.

Hogyan tisztítsunk szétszedés nélkül?

Fotó: pixabay.com

Akár szét akarjuk szedni a távirányítót, akár nem, először mindenképp a külső tisztítással kezdjünk, amihez nem kell szétkapni az eszközünket. A folyamat előtt távolítsuk el az elemeket. Vizet semmi esetre se használjunk, inkább alkohollal dolgozzunk, mert így elkerülhetjük, hogy zárlatot okozzunk a távirányítóban.

Mártsunk egy vattapamacsot vagy egy fültisztító pálcikát az alkoholba, és óvatosan tisztítsuk meg a nyomógombok környékét. A két fedél közötti részt érdemes fogpiszkálóval pucolni, de ne nyomjuk bele nagyon, nehogy letörjön.

Természetesen napság már léteznek kifejezetten elektronikai eszközök tisztítására készült kendők. Ezek leggyakrabban szarvasbőrből vannak, és hatékonyan lehet tisztítani velük laptoptól a távirányítóig mindenféle kütyüt. Ha nem szereztünk be ilyesmit, és az alkohol vattával tisztogattunk, a munka végeztével töröljük szárazra a távirányítót.

Érdemes pár órára félre tenni, és hagyni száradni az használat előtt. Akár hajszárítóval is meggyorsíthatjuk a folyamatot, de mindenképp egy gyengébb fokozatot válasszunk.

Mikor döntsünk a mélytisztítás mellett?

Ha alkohollal vagy szarvasbőrrel gyönyörűen megtisztítottuk a távirányítónkat, de az még mindig nem működik úgy, ahogy azt szeretnénk, érdemes megpróbálkozni az úgynevezett mély tisztítással. Felkereshetünk szakembert is, de magunk is tehetünk vele egy próbát. Ehhez mindenképp szét kell szedni a távirányítót.

Az elemek eltávolítása után csavarozzuk szét az eszközt. Mindenképp ügyeljünk arra, hogy a megfelelő csavarhúzót használjuk a folyamat során, nehogy megkarcoljuk vagy zárlatot okozzunk.

Ezután szedjük szét a készüléket, és vigyázva távolítsunk el a gombokat. A nyomtatott áramkör tisztítására már létezik direkt ehhez használatos PPC spray, de használhatunk denaturált szeszt is.

Vizet minden körülmények között tilos használni az áramkör esetén, a gombokat és a műanyag részeket azonban bátran tisztíthatjuk vele, persze csak a nyomtatott áramkör eltávolítása után. Mielőtt újra összeszereljük, hagyjuk száradni a különböző részeket. Arra is figyeljünk oda, hogy semmi szösz vagy por ne kerüljön a távirányítóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában