Hangverseny

2021.11.06. 07:00

Theodóra a Capella Savaria jubileumán

Az idén 40 éves Capella Savaria a Bartók Teremben adja elő november 9-én, kedden 19 órától Händel Theodóra című művét az elmúlt évadban szintén jubiláló Purcell Kórussal közösen.

Merklin Tímea

20200209 Szombathely Ezúttal Haydn-koncertre hívta közönségét a Bartók Terembe a Capella Savaria régizene-együttes. Képen: Szólistaként működött közre az esten Kalló Zsolt Fotó: Horváth Balázs HB Vas Népe

Fotó: VN-archív

Kalló Zsolt, a Capella Savaria művészeti vezetője az ünnepi hangverseny sajtótájékoztatóján elmondta: a Theodóra egy nagyszabású oratórium, szerelmi történet, amely Händel életének csúcspontján született, még a Messiásnál is többre tartotta mint kompozíciót: a Messiás kidolgozása két napot vett igénybe, a Theodórán két hónapot dolgozott. A koncertet a Bartók Teremben a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Vashegyi György karmester fogja vezényelni – akivel Kalló Zsolt fiatalon többször fellépett –, nagy megtiszteltetés a jubiláló együttes számára, hogy elfogadta a felkérést.

Ő beszélte rá arra is Kalló Zsoltot, hogy ezúttal ne a Messiást, hanem a ritkán hallható Theodórát játsszák a kerek évfordulón. A Capella Savaria Magyarország legrégebbi barokk kamarazenekara, amelyre Szombathely és Vas megye is büszke lehet, hiszen országos és nemzetközi hírnévre tett szert. Negyvenéves fennállását, hosszú életét annak köszönheti, hogy az utóbbi időben az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóval több támogatást adott számára, mint korábban, méltányolva, hogy nagyszerű lehetőség – amint Kalló Zsolt megfogalmazta – az emberi lelkek gazdagítása a zenén keresztül. A koncerten a muzsikusok úgy fognak játszani, mint az angyalok – ezt ígérik.

Kiemelt képünkön: Kalló Zsolt hegedűművész, a Capella Savaria Liszt-díjas művészeti vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!