Itt a farsang, áll a bál!

2020.01.15. 07:00

A télűző mulatságok Ausztriában is közkedveltek

Január 6-ával megkezdődött a farsangi időszak, a bálok, a télűző mulatságok, látványos és vidám jelmezes felvonulások ideje.

Vas Népe

Számos jelmezes program várja a mulatni, szórakozni vágyókat ezekben a hetekben

Fotó: vienna.at

Nemcsak nálunk, Magyarországon tartanak ebben az időszakban sok rendezvényt, hanem Ausztriában is komoly múltra tekintenek vissza télűző mulatságok. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy farsang szavunk is bajor–osztrák eredetű: az írásos emlékek szerint első említései a 14. században történtek. Az akkori dokumentumokban még vaschanc, vaschang formában fedezték fel azokat a tudósok.

A téli ünnepkör záró etapja jellemzően a farsang, amely nyugati szomszédunknál több évszázada az egyik leglátványosabb ünnepek egyike. A felvonulások, maskarás bálok szépen megfestett, úgynevezett Schönperchten vagy éppen ijesztően kivitelezett, Schiachperchten figurái a jó és a rossz, a hideg és a tavasz harcát szimbolizálják. Természetesen a jó győzedelmeskedik, hiszen a kemény tél után megérkeznek az első tavaszi napsugarak.

Tirolban változatos programok kísérik az időszakot: van olyan jelmezes felvonulásuk, amelyen például csak férfiak indulhatnak. Nem is kevesen: jellemzően ezren vonulnak a legkülönfélébb maskarákban, miközben énekelnek, táncolnak, bolondoznak az utcákon. Ezt a látványosságot azonban nem minden évben látni, négyévente szervezik csak meg a tartományban.

Számos jelmezes program várja a mulatni, szórakozni vágyókat ezekben a hetekben
Fotó: vienna.at

Mödlingben, Alsó-Ausztriában az ijesztgetésen van a hangsúly: rémisztő maszkokat húzva vonulnak fel az őket látni vágyó népes érdeklődősereg előtt.

Míg vidéken a hangos-zajos felvonulások a népszerűek, addig az ország fővárosában az elegancia a mai napig nagy szereppel bír, természetesen farsang idején is. Bécsben a régi időkben is bálok sorozata követte egymást ebben az időszakban, és most sincs ez másként. Ebből több száz esik a téli időszakra, amelyet a Le Grand Bal nyit, majd a sort folytatja a vadászbál, a Kávémérők bálja, a Bonbonbál, a Johann Strauss-bál, a Cukrászbál, a Jogászbál, az Orvosbál, a Tudományok Bécsi Bálja és a Virágbál a sok-sok mulatság között. Egyes számítások szerint november közepéről hamvazószerdáig mintegy 2000 órányi táncmulatsággal várják a szórakozni vágyókat a városban.

A farsangi időszakot – a magyar hagyományokhoz hasonlóan – szintén elbúcsúztatják: általában farsangtemetéssel, farsangi bábu elégetésével ünneplik. Tirolban és Vorarlbergben úgynevezett szikravasárnappal, az első nagyböjti vasárnappal köszönnek el a téltől: ezen a napon máglyákat gyújtanak meg, boszorkánybábut égetnek és égő fahasábokat gurítanak le a domboldalakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!