programajánló

2021.05.07. 11:00

Újra szabad a pálya, nyitva vannak a múzeumok, színházak Vas megyében

Tudja meg, mi történik Vas megyében.

Polgár Patrícia

20190807 Szombathely Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Fotó: Unger Tamás Vas népe

Fotó: Unger Tamás

A megye legtöbb múzeuma kinyitotta kapuit

Ismét nyitva van Sárváron a Nádasdy Ferenc Múzeum. Az intézmény hétfő kivételével naponta 9–17 óráig látogatható védettségi igazolvány felmutatása ellenében.

Május 1-jén nyitott meg újra a látogatók előtt a cáki pincesor is. A szabadtéri néprajzi múzeum keddtől vasárnapig 10 és 12, valamint 14 és 16 óra között várja a látogatókat. A pincesor területén a látogatóknak kötelező a maszkviselés, illetve 18 éves kor felett a védettségi igazolvány felmutatása.

Felkereshető már Celldömölkön is a Kemenes Vulkán Park. A létesítmény változatlan nyitvatartással, keddtől vasárnapig 10 órától 18 óráig várja a vendégeket – ugyancsak védettségi igazolvánnyal és személyazonosságot igazoló okmánnyal.

A legújabb rendelet szerint a múzeumok tereiben a maszk viselése nem kötelező, itt mégis kérik, hogy a látogatók az épületben viseljenek maszkot. A múzeumtéri bejáratnál érintésmentes kézfertőtlenítő-adagoló biztosítja a fertőtlenítést, az érintőképernyők használatához belépéskor kesztyűt biztosítanak. A múzeum online jegyvásárlásra biztatja a látogatókat.

Más kulturális terek is várják a látogatókat

Május 3-ától a szentgotthárdi Pannon Kapu Kulturális Egyesület is megnyitotta színházát. Egyúttal szereplőválogatást hirdetett Maurice Maeterlinck Vakok című művének előadásához. Jelentkezni az info@[email protected] e-mail-címen lehet június 1-jéig. A válogatásra egy szabadon választott per­formance-szal kell készülni.

Május 4-én visszatérhetett az élet a magyarszombatfai fazekasházba is – kedden volt az első látogatási nap, egyelőre még szerény érdeklődés mutatkozott – számolt be a tapasztalatokról Albert Attila polgármester a település közösségi oldalán. Ahogy írja, ősszel és tavasszal jutott idő a ház fejlesztésére: a kemencepajta deszkaoldala lenolajos kezelést kapott, a fazekasházat övező kerítést részben felújították, a javíthatatlan kerítéselemek helyére pedig új oszlopok, pántok kerültek. Egy panzió jóvoltából a kiállítási anyag új elemekkel bővülhetett. A közeljövőben pedig megvalósul a fazekasház és a veleméri ház faljavítása, meszelése, valamint a kemencepajta tetőjavítása.

Május 4-étől szintén látogatható a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont. A honlapjukon megjelent tájékoztatóban leírják: védettségi igazolvány és egy, a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatásával léphetnek be a területre. Az épületben egyszerre maximum 12 látogató tartózkodhat. A látogatóközpont teljes területén ajánlott a maszk viselése, emellett mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be a másfél méteres védőtávolságot.

A látogatóközpont október 31-éig hétfő kivételével mindennap 10 és 17 óra között tart nyitva. A pénztárt 30 perccel a nyitvatartási idő vége előtt zárják.

Előadások a Weöres Sándor Színházban

Május 7-én, pénteken 19 órakor a Farsang, avagy ez is egy mekkora tahó! című produkció bemutatójával nyit a szombathelyi Weöres Sándor Színház. Szintén ezt az előadást játsszák május 11-én, kedden, május 12-én, szerdán és május 13-án, csütörtökön 19 órától a nagyszínpadon.

A játszma vége május 11-én, május 12-én és május 13-án 19 órától a Márkus Emília teremben lesz repertoáron.

Az épületbe csak a test­hő­mér­séklet mérése és a védettségi igazolás felmutatása után lehet belépni, az előadások alatt is kötelező a maszkviselés, ami egyaránt vonatkozik a színházi dolgozókra és a közönségre. A nézőtereken – a központi előírás szerint – csak védettségi igazolvánnyal rendelkező és maszkot viselő felnőtt, illetve a kíséretükben lévő, tehát velük együtt érkező, a 18. életévüket még be nem töltött nézők foglalhatnak helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!