Programok

2016.02.08. 11:55

Programok, rendezvények Vas megyében február 8-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 8-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

FEBRUÁR 26.

Ismét lesz 25 órás felolvasás Szalafőn

Szalafő - Az Őrállók Alapítvány értesíti az irodalmat szeretőket, hogy az idén is megrendezik a 25 órás Wass Albert-felolvasást. Az eseményre február 26-án este 18 órától február 27-én este 19 óráig kerül sor a szalafői művelődési házban. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen csatlakozna hozzájuk. Azok, akik kedvet kapnak a részvételhez, jelezzék azt, főleg, ha a résztvevő felolvasni is szeretne kedvencétől. Nemcsak Wass Alberttől, hanem bármelyik magyar írótól vagy költőtől várnak idézeteket. A szombati napon 9 és 14 óra között gyermekfoglalkozásokra hívják a fiatalokat. Jelentkezés és bővebb információ a 06 70 6383 765-ös telefonszámon, valamint a [email protected] e-mail címen.

FEBRUÁR 19.

Művészetterápiával érdemes élni

Celldömölk - Illés Erika szobrászművész február 19-én (péntek) folytatja Művészet és művészetterápia című előadás-sorozatát a művelődési központban. Az előadó maga is művészetterapeuta, aki rendszerint saját tapasztalatait is megosztja közönségével. A művészet, a műalkotás olyan utakat, csatornákat nyithat meg a befogadóban, amelyek bejárása nemcsak a személyiség lelki egyensúlyának megtartásához vagy visszaszerzéséhez járulhat hozzá, hanem a mélyebb világ- és önismerethez is elvezet.

FEBRUÁR 17.

Speciális mozi - Az első konferencia, sok vetítéssel

Szombathely - Fábián Gábor megint kitalált valamit: Speciális mozi címmel, több szervezet, intézmény együttműködésében valósul meg az első speciális filmes konferencia és filmvetítés február 17-én a SEK-en és a Savaria moziban. Fábián Gábor úgy foglalja össze a program lényegét, hogy „egy rendezvény a filmkészítésről és annak lehetőségeiről a fogyatékossággal élő emberek életében." Gábor a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnökeként megszervezett már egy sikeres országos filmszemlét, most ezen az úton viszi tovább az ügyet a szombathelyi esemény. Az előadásoknak február 17-én 10 órától a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja ad helyet - dr. Iker János főigazgató köszöntőjével -, a délutáni vetítések helyszíne 14 órától az Agora - Savaria mozi. Az előadók között van Asztalos Zsolt, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke, dr. Radványi Katalin PhD egyetemi tanár (ELTE), dr. Murai András PhD filmtörténész, Janisch Attila filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész, aki a speciális szemle zsűrijében is dolgozott.

FEBRUÁR 16.

Szép élet

Szombathely - A rajztanár-festőművész Vörös Ferenccel találkozhat a közönség február 16-án 17 órakor a Kanizsai Dorottya Gimnázium sorozatában. A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium a 2017/2018-as tanévben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Az iskola már idén gondol az ünnepre, és megnyitja kapuit minden érdeklődő előtt. A T&T-, vagyis Tea és Tudomány-esték következő vendége Vörös Ferenc festőművész, tanár. 1931. január 12-én született Sárváron. 1954-ben szerzett rajz-történelem szakos tanári diplomát Pécsett. 1972-ben nyílt meg az első önálló kiállítása Sárváron, a Nádasdy-várban. 1983-tól volt a Kanizsai Dorottya Gimnázium tanára. 80. születésnapján egy válogatás jelent meg alkotásaiból A megtalált szép címmel. Ars poeticáját így fogalmazta meg: „Az illető, amit mond, amit megfest, azt higgye el! Higgye el a saját színeit, higgye el a vonalakat, higgye el a nőnek a szépségét, mert hiszen a nő nélkül nem menne a művészet semmilyen szinten." A T&T-délutánon az idén 85 éves festőművésszel beszélget Merklin Ferenc: sok más mellett „az élet szépségéről, tanításról, művészetről, humorról".

FEBRUÁR 14.

Csók-kiállítás a lovagteremben

Kőszeg - A kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és a Csók István Művészkör szervezésében nyitják meg vasárnap 17 órakor a Csók István 150 című vándorkiállítást. Palotainé Kali Gabriella, a művész jogutódja köszönti majd az érdeklődőket. Közreműködnek a Kőszegi Vonósok tagjai.

Gyalogtúra Szent Márton útján

Kőszeg - Mintegy 14 kilométeres, nagyjából hétórás sétára invitálja az Írottkő Natúrparkért Egyesület a kirándulni vágyókat Szent Márton útján, vagyis a Peresznye, Kiszsidány, Horvátzsidány, Ólmod, Kőszeg szakaszon. A túravezetővel, Rábai Péterrel vasárnap reggel 8 órakor a Bükre induló autóbusznál, a szombathelyi Ady téri megállónál lesz a találkozó.

FEBRUÁR 13.

Irodalmi vándorlás - Amália csodálatos élete, avagy őrtüzek gyúlnak a Hegyháton

Hegyhát - Egy nap, öt település: a Vasi Őrtüzek című konferencia résztvevői a helyi értéken túlmutató irodalmi emlékek felkutatására indulnak. Február 13-án (szombat) 9 órakor Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke Kámban nyitja meg a konferenciát, aztán Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza lép színre: három előadás idézi meg őket. Tizenegy órakor a zsennyei kastélyban Weiner Sennyey Tibor író „Életeken át, kísérlet a Békássy Ferenc találta Bezerédy Amália-napló rekonstruálására" címmel tart előadást. (Egyszer azt mondta, Békássyról már elmondott mindent, amit elmondhatott, és lám: megoldja a mutatványt.) Markó Péter szociológus ugyanitt Békássy Ferenc Cambrigde-ben, 100 év után címmel foglalja össze mondandóját. És így tovább: Nagytilaj Nagy Gáspár költőé (az előadók: Papp Endre felelős szerkesztő és dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész). Szó esik arról is, hogy miképpen jelenik meg Nagy Gáspár életműve egy irodalomtankönyv-sorozatban. Bérbaltaváron a konferencia résztvevői megnézik a Nagy Gáspár-emlékházat, 15.30-tól pedig a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban Gergye Rezső igazgató a közművelődés és az irodalom kapcsolódási lehetőségeiről beszél.

FEBRUÁR 12.

A Báró és a Blues Step együttes ad koncertet február 12.-én este 8-tól a Malom sörözőben. Gitármuzsika " Szerelmesek blues estje" címmel hiteles tolmácsolásban a következő előadóktól- Muddy Waters,John Mayall, Eric Clapton,J.J. Cale, a blues ikonjaitól.

A város arcképe

Sárvár - Az év képekben - Sárvár 2015 címmel nyílik fotókiállítás február 12-én (péntek) 16 órakor a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában. Ez is a sárvári identitásképzés része: a kiállítást Kondora István polgármester ajánlja a közönség figyelmébe. A Sárvár elmúlt évét dokumentáló, kommentáló, értelmező fotók Auer Gábortól, Benkő Sándortól, dr. Kereszty Gábortól, Pajor Andrástól és Tóth Zoltántól valók. Az összeállítás más okból érdekes a sárváriaknak, és más okból a messzebbről érkezőknek (akik nagyon sokan vannak): de ki-ki a saját szemszögéből ellenőrizheti, hogy egy város milyennek látja - és szeretné megmutatni - önmagát. Megtekinthető március 3-áig, naponta 9-től 18 óráig.

FEBRUÁR 10.

Szent Márton év 2016. Szent Márton Út

Agora – Művelődési és Sportház: február 10-én, (szerda) 14.30-kor Világjárók – Szent Márton év 2016. Szent Márton Út – Szent Márton életének helyszínei. Előadó: Orbán Róbert.

Szűcsinger

Agora – Művelődési és Sportház: február 10-én, (szerda) 20 órakor Szűcsinger. Egy zenész és egy költő, Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs közös sorozata, közös rajongások (Beatles, Petőfi, kabaré) mentén.

A tartósan jól működő párkapcsolat titkai

MMIK: február 10-én, (szerda) 19 órakor A tartósan jól működő párkapcsolat titkai. „Szövetség ez már, nem is szerelem". Dr. C. Molnár Emma pszichoterapeuta, párkapcsolati szakértő előadása.

FEBRUÁR 9.

Utcabállal búcsúzik majd a farsang

Kőszeg - Hagyományosan arra kérik a város polgárait a művelődési központ munkatársai és a Kőszegért Egyesület tagjai, hogy a nemes civil kezdeményezést idén is folytassák: zenével, tánccal, mulatsággal búcsúztassák az elmúlt heteket február 9-én, farsang farkán. Ekkor a kőszegi üzletek többségében is jelmezben dolgoznak, pályázva ezzel A legmókásabb munkahely címre.

Szomju Tamás: Sokszínű Kína

NYME-SEK C-épület, Nagyelőadó (Károlyi Gáspár tér 4.): február 9-én, (kedd) 18 órakor Szomju Tamás: Sokszínű Kína című előadására várják az érdeklődőket.

Ingyenes szűrés

Zanati Közösségi Ház: kedden 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület szervezésében ingyenes szűrést rendeznek. Vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásmérésre, továbbá tanácsadásra várják az érdeklődőket.

Mit kell tudni a betegek jogairól...

Humán Civil Ház (Bem J. u. 9/B.): kedden 17 órakor az Együtt Egymásért Eséllyel az Életért Egyesület előadást szervez Mit kell tudni a betegek jogairól... kérdések és válaszok címmel. Az érdeklődőket Farkas Marianna betegjogi képviselő tájékoztatja majd.

FEBRUÁR 8.

Az asszonypartira egy férfi léphet be

Celldömölk - Ismét összegyűlnek a celli lányok, asszonyok, hogy mulatsággal búcsúzzanak a báli szezontól: a farsangfarki asszonyparti február 8-án (hétfő) 16 órakor kezdődik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájában. Egyetlen férfi nyer bebocsáttatást az asszonypartira: Pap Zoltán, aki zenével emeli a hangulatot.

Pannónia népessége a romanizáció útján

NYME-BDPK (Berzsenyi tér 2.) földszint I. előadó: február 8-án, (hétfő) 17.30-kor Szombathely kultúrtörténeti kurzus. Előadás címe: Pannónia népessége a romanizáció útján. Előadó: Agócs Nándor ókortörténész.

 

KIÁLLÍTÁS

Szombathely - Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola: Balassa Dániel fotókiállítása február 12-éig látogatható.

Horváth Boldizsár Kollégium rendezvényterme (Magyar L. u. 2.): a Horváth Boldizsár szobor alkotójának, Tóth István szobrász műveinek fotóiból nyílt kiállítás. A tárlat február 19-éig látogatható.

Kőszeg. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Az év természetfotósa 2015 kiállítás március 13-áig látogatható.

Kőszeg - Ismét új tárlatot nyitott meg Rónaszéki Linda, a Jurisich Miklós Gimnázium tanára diákjai munkáiból. „A ránk leselkedő festmények és rajzok okosan komponáltak, geometrikusak, rejtélyesen szépek, s hagynak teret a képzeletnek. Ránk bízzák a befejezést, hogy a végén úgy érezzük kicsit, akár a mi képünk, a mi történetünk is lehetne" - ezzel csábítja a művészetbarátokat a pedagógus. Az alkotásokat február végéig lehet megtekinteni a gimnázium első emeletén.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: az iQor Fotószakkör Színspirációk című fotókiállítása március 5-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!