Programok

2013.07.28. 13:54

Programok, rendezvények Vas megyében július 29-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények július 29-től. Böngésszen, és válogasson!

Vas Népe

AUGUSZTUS 19.

Idén is lesz csónakfelvonulás

Körmend - A város önkormányzata és a kulturális központ idén is megrendezi a Körmendi Napok elnevezésű rendezvényét, melynek része a hagyományos, augusztus 19-ei csónakfelvonulás is. Igazi karneváli hangulatot szeretnének teremteni a szervezők a Rábán, s erre már most is várják a jelentkezőket.

 

AUGUSZTUS 17.

Huszadjára is lesz streetball verseny

Körmend - Gőzerővel folynak az előkészületek a XX. Streetball Challengere a városban. A hagyományos körmendi fordulót augusztus 17-én rendezik, melyre ezúton is várják a jelentkezőket. A játékra szükséges az előzetes nevezés, így kérik a leendő részvevőket, semmiképpen se feledkezzenek meg a lap beadásáról. Augusztus 16-áig tudják fogadni a nevezéseket.

 

AUGUSZTUS 15.

Musical a Fórumon

Szombathely - A Félúton a Fórum felé rendkívül sikeres Broadway-musical, épp ideje Magyarországon is megismerni a szerző, Stephen Sondheim munkásságát. A Plautus-komédiák motívumaiból összeszőtt sztorit ezúttal Réthly Attila viszi színre, Bezerédi Zoltánnal a főszerepben. Játszik az előadásban többek között Szabó Tibor, Németh Judit, Kovács Gergely, Sodró Eliza, Mertz Tibor és Jordán Tamás is. Zene, tánc, happ end: a Fórumon találkozunk. A premier helyszíne természetesen az idén is a Megyeháza udvara lesz, augusztus 15-én.

Keresztény gólyatábor is lesz

Szombathely - János Pál Katolikus Szakkollégium az értékteremtés műhelyeként működik Szombathelyen immáron egy éve, amely nemcsak komfortos, bentlakásos otthont biztosít keresztény egyetemistáknak, hanem az egyetemi oktatással párhuzamosan a felkínálja azokat a perspektívákat a belső szakmai programok segítségével, amelyekből a szakkollégisták rálátnak saját és mások szerepére is a társadalomban, megtapasztalják a csapatmunka közösségi örömeit és hitükben is gazdagodnak.A kollégium, mint az előző évben, most is várja augusztus 15–ig az új szakkollégisták jelentkezését, mondja Németh Norbert egyetemi lelkész, a szakkollégium vezetője. A felvételt nyert hallgatókat idén is várják majd a keresztény gólyatáborba is, melyet augusztus 28-31. között rendeznek majd a Martineum Felnőttképző Akadémián. A kezdeményezés tavaly indult, és sikert aratott. Augusztus 15–ig lehet jelentkezni.

 

AUGUSZTUS 11.

Búcsú, virrasztás és körmenet

Vasvár - Augusztus 11-én, vasárnap tartják a vasvári Nagyboldogasszony búcsút. Előtte 10-én, szombaton este a hét órai szentmise után egész éjszaka virrasztás lesz. Augusztus 11-én a szentmisék reggel hét órakor, fél kilenckor és este hét órakor kezdődnek. Délelőtt tíz órakor körmenet indul a plébániatemplomtól a temetői temp-lomba, ahol fél tizenegykor ünnepi szentmisét celebrál és szentbeszédet mond az egyházmegye újmisés papja, Kovács József. Délután fél háromkor kezdődik a zarándokok búcsúztatása egy litánia keretében.

Vida Gábor emlékkoncert

Szombathely - Vida Gábor emlékkoncertet rendeznek augusztus 11-én 20 órától a Zsinagóga udvaron. A belépés ingyenes.

 

AUGUSZTUS 10.

Hastáncfesztivál lesz a városban

Kőszeg - Augusztus 10-én Kelet Varázsa Nyugaton címmel hastáncfesztivál lesz a Jurisics várban. Napközben gyermek és családi programok várják az érdeklődőket, 19 órától pedig hastáncos műsor kezdődik majd a nagyszínpadon.

Szerek és porták

Őrség - Augusztus 10-én nyit ki, és augusztus 20-án zár be Hétrétország, a „szerek és porták köztiválja". A központ most is Őriszentpéter, ahol a Malom-udvarban egész nap a Zala Megyei Népművészeti Egyesület bemutatói kötik le a közönséget. Az első napon 15 órakor Szalafőn könyvbemutató lesz: Az őrségi konyha kincsei, régi és új receptekkel. Este 8-kor Egy Kiss Erzsi Zene az őriszentpéteri Pajtaszínházban. Fél 11-kor kezdődik az első Csillagnéző az őriszentpéteri Csillagréten. Aztán augusztus 20-áig naponta több településen várják izgalmas programok a közönséget. Őriszentpéteren föllép például Berecz András mesemondó – együtt a fiával, Berecz István néptáncossal; lesz Kiscsillag-koncert, vendégekkel; a Gál Tamás színész vezetésével működő Csavar Színház Csokonai-vígjátékot ajánl (Dorottya, avagy a dámák diadala a farsangon). A legkisebbeknek megszervezik az Iciri-piciri játszóházat és a gyermektáncházat. Kercaszomoron a református templomban Lélektánc címmel rendeznek koncertet hegedűre és orgonára. A veleméri Árpád-kori templomban (és körülötte) Németh Ferenc és tanítványai muzsikálnak.

Születésnapi gálakoncert

Szombathely - Az Iseumi Szabadtéri Játékok záró eseménye lesz augusztus 10-én a „Vásáry 80" című születésnapi gálakoncert, amelyen az ünnepelt világhírű zongoraművész, karmester, Vásáry Tamás és a Savaria Szimfonikus Zenekar mellett Tokody Ilona és Ramón Vargas lesz a sztárvendég. Műsoron többek között Mozart A varázsfuvola című „iseumi operájának" nyitánya, Mozart D-dúr zongoraversenye, valamint válogatás Liszt, Verdi, Puccini, Rossini, Purcell, Wagner, Mascagni, Massenet műveiből.

 

AUGUSZTUS 9.

Csongor és Tünde a beregszásziaktól

Vasvár - Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művét augusztus 9-én 19 órától láthatják színpadon a vasváriak a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában a Nagy Gáspár kulturális központban. A darab rendezője: Szász Zsolt.

Picture on fesztivál

Beled - Az idei picture on fesztivál augusztus 9-10-én lesz Beledben (Bildein), ahol a fesztiválhelyszín a faluközpont. Fellép a Kosheen, az Attwenger, a Pannonia Allstars Ska Oschestra is.

 

AUGUSZTUS 8.

Tekéntetes Úr a kultúrházban

Vasvár - A Tekéntetes Úr című darabot augusztus 8-án, este hét órától láthatja a vasvári közönség a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Rendező: Gyevi Bíró Eszter.

 

AUGUSZTUS 7.

A szoptatás lesz a beszélgetés témája

Körmend - Ellentmondások a szoptatás körül  Tények és tévhitek címmel beszélgetnek édesanyák és kismamák a fészek kör legújabb találkozója alkalmából. Számtalan ellentmondás kering a témával kapcsolatban, ezért látják fontosnak, hogy beszélgessenek, tapasztalatot cseréljenek, tanácsot adjanak egymásnak. A rendezvény augusztus 7-én lesz, délelőtt 10 órakor kezdődik.

 

AUGUSZTUS 6.

Kihelyezett ügyfélfogadás Körmenden

Körmend - A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata minden hónap első keddjén kihelyezett ügyfélfogadást tart Körmenden. Az ügyfélfogadás ideje ezúttal augusztus 6- án, kedden 10 és 12 óra között lesz. Az ügyfelek jogi jellegű problémák megoldásában tájékoztatást és felvilágosítást kérhetnek az illetékesektől, a szociálisan rászorulók részére ügyvédi közreműködést biztosítanak a hivatal dolgozói.

 

AUGUSZTUS 5.

Nyári szünet lesz a könyvtárban

Szombathely - Augusztus 5. és 20. között nyári szünet miatt zárva tart a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Ezért a kölcsönzési határidőket is meghosszabbítják az olvasóknak. A könyvtár dolgozói mindenkinek azt javasolják, több könyvet vigyenek haza a bezárás időtartamára, hogy ne fogyjanak ki az olvasnivalóból. Egyébként az idén sem csökkent a könyvtárhasználók száma nyáron.

Barokk muzsika a  nyári estéken

Szombathely - Hamarosan kezdődik a Savaria Régi Zene Műhely programsorozata. Augusztus 5-én 2 órától a Szent Erzsébet templomban barokk muzsikát hallgathatunk Antonio Vivaldi emlékére. A műsorban concerto-i hangzanak el. 7-én 20 órától az evangélikus templomban "A barokk fénykora" című koncerten Bach és Telemann művei is megszólalnak. 8-án 2 órától a Savaria Múzeumban lesz koncert. A műsort lantra, viola da gambára, csembalóra komponált darabok teszik változatossá. 11-én 15 órától a Smidt Múzeumban lesz a Harmonico Barocco című koncert. 13-án 20 órától a Bartók Béla Zeneiskolában rendezik a kurzuszáró növendékhangversenyt. 24-én 21 órától az Evangélikus templomban Esterházy Pál udvarának zenéjét hallgathatjuk meg.

Weöres-tábor a szülőfaluban

Csönge - Az idén 100 éve született költő, Weöres Sándor tiszteletére augusztus 5-étől augusztus 9-éig rendeznek alkotótábort a szülőfalujában, Csöngén.

Rendezvény

Kőszeg - Egész augusztusban: Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok 2013. A programok között szerepel: ostromjátékok, katonai tábor, Szulejmán-túra, kirakodóvásár, katonai toborzás, játékos próbatételek, kiállítások, koncertek, különböző bemutatók, várostrom, sakkverseny, hastáncfesztivál, paintball verseny, fúvószene.

Kiállítás

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A díszteremben A római sas szolgálatában – Publius Ferrasius Avitus, Róma katonája háborúban és békében, a kőtárban pedig A vadászszenvedély ereklyéi – trófeák Pődör Miklós hagyatékából című tárlat látható.

Szombathely - Ferences templom (Aréna u. 1.): Egyházi évfordulók és események, havonta változó anyag látható.

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, reggel nyolctól délután hat óráig várja a látogatókat.

Kőszeg - Hotel Írottkő, aula: Gódor József, a Csók István Művészkor tagjának fotókiállítása Bosznia-Hercegovina kincsei címmel augusztus 23-áig látható.

Kőszeg - Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Acsád - Szociális otthon: szeptember 20-áig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének két témát bemutató tárlata tekinthető meg. 1. A híd, amely összeköt –a modern civilizáció elképzelhetetlen lenne hidak nélkül; Az évezredek során a hídépítés igazi művészetté fejlődött. 2. „Kirándulás Marcipániába".

 

AUGUSZTUS 4.

A ló-motívum a horgásztónál

Zsennye - Hagyomány és modernség a magyar kultúrában – a ló-motívum tükrében címmel szervez konferenciát a Németh László Szakkollégium a zsennyei horgásztónál. A fórumot a Talentum hallgatói tehetséggondozás komplex feltételrendszerének fejlesztése a Nyugat-magyarországi Egyetemen projekt keretében rendezik augusztus 4-én, vasárnap 9.40-től 15 óráig. A nyitás egy közös éneklés, majd Markó Péter köszönti a résztvevőket. Pusztay János témája a lovak a finnugor mitológiában. Gráfik Imre a ló és a nyereg magyar néprajzi hátterét ismerteti. Fábián László a ló képzőművészeti vonatkozásairól beszél. A szünetben Varga Richárd gitározik, Rozmán Kristóf verset mond. Láng Gusztáv Ady: Az eltévedt lovas című művéről tart előadást. Sipos Lajos Móricz zsigmond regényeiben vizsgálja a ló-motívumot. Fűzfa Balázs Ottlik Géza Iskola a határon című regényének trieszti lovasáról beszél.

Fotográfus képei a kiállítóteremben

Sárvár - Garas Kálmán fotográfus, fotóművész munkáit láthatja a közönség a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár Galeria Arcis kiállítótermében augusztus 4-étől. A tárlatnyitó vasárnap 11 órakor kezdődik, az alkotót és a műveit Salamon Nándor művészettörténész, művészeti író méltatja. Az eseményen közreműködik Mérei Tamás gordonkaművész, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. A kiállítás szeptember 1-jéig tekinthető meg.

Színészek fociznak - Magyar-cseh futballmérkőzés lesz vasárnap

Sárvár - Magyar és cseh színészek futballválogatottjai mérkőznek meg egymással vasárnap 11 órakor a Vasas pályán. A barátságos mérkőzéssel a sport mellett, a két ország közötti turizmust és a kulturális programokat is megpróbálják népszerűsíteni. A mérkőzéssel kapcsolatos elvárásokat mi sem bizonyítja jobban, minthogy több cseh turista éppen azért időzített nyaralását erre az időpontra, mert tudta, hogy kedvenc színészei is éppen ekkor lesznek Magyarországon. Több cseh turista pedig már helyet foglalt a sárvári vendéglátóegységekben arra a napra is, amikor az igazi cseh és magyar nemzeti válogatott mérkőzik meg Budapesten, augusztus 14-én.

Vastag Csaba a gyógyfürdőben

Bük - Gyógyfürdő: 4-én, vasárnap 14.30 órakor Vastag Csaba lép közönség elé.

Közkincseket mutatnak be

Szombathely - Ingyenes tárlatvezetés lesz augusztus 4-én 10 órától „Közkinccsé tétetik" címmel a Smidt Múzeumban. A tárlatot Tóth Tamás vezeti.

Sajtok fesztiválja és vására nyílik

Sajtoskál - Falunappal egybekötött Sajtfesztivált és vásárt tartanak ma a településen, valamint átadják a sportpályát is. Kilenc órakor Haller Imre, Sajtoskál polgármestere nyitja meg a rendezvényt, köszöntőt mond Básthy Tamás országgyűlési képviselő. Ezt követően adják át a megújult sportpályát. Ünnepi szentmise kezdődik, melyen megáldják az új kenyeret, majd megnyílik a fesztivál és vásár.  Folyamatosan lehet sajtokat kóstolni, s hogy melyik finomság nyeri el a legjobb címet, az nem sokkal dél előtt derül ki. Délután egymást váltják a fellépők a színpadon, a nap utcabállal zárul.

Fertőtlenítik a kutyafuttatókat

Szombathely - Augusztus 15-ig fertőtlenítik a kutyafuttatókat, és permetezik a platán-, juhar-, szivar-, és hársfákat a vasi megyeszékhelyen. A munkálatokat este tíz és hajnali három között végzik a szakemberek. A vállalat minden évben kétszer permetezi a fákat, a kutyafuttatókat pedig májustól-szeptemberig havi rendszerességgel fertőtleníti közel hét hektáron.

KŐSZEGI OSTROMNAPOK 2013

Egész napos vásári forgatag a Fő téren és a Jurisics téren és a Jurisics-várban

10.00 Szulejmán túra

(Jurisics-vár-Szulejmán kilátó-Trianoni kereszt-Kálvária-Szent Korona-Bunker)

Gyülekező: Jurisics-vár előtt

10.00 Élet a katonai táborokban, fegyverek, ruhák megtekintése

Jurisich-vár, Diáksétány, Várárok

10.30 Arany Sólyom Fészke - solymász bemutató a várárokban

A program támogatója a Kőszegi Polgári Kaszinó.

11.00 ESŐNAP

Szombati rossz idő esetén Várostrom

15.00 A Vásártér – bábszínház

Helyszín: Jurisics tér

16.00 BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes műsora

Helyszín: Fő tér

16.30 Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora

Helyszín: Fő tér

17.00 „A magyarok nyilaitól ”

Marton-Szállás lovas íjászainak bemutatója a 9-10. századi magyar könnyűlovas harcmodorról

Helyszín: Várárok

Esti programok a Fő téren

18.00 A Kőszegi Orientális Táncklub műsora

19.00 Haninah projekt

"Aşk Varsa Şarkıda Vardır - Ha van szerelem, -dal is van"
Dalok a Balkántól Anatóliáig

20.30 Pravoband – A Balkán hangja

Koncert és táncház

22.00 BE-JÓ Táncegyüttes tűztánca a Fő téren

Részletek ITT


AUGUSZTUS 3.

Motorok és rockzene a várban

Sárvár - A 12. Vármeetinget hétvégén rendezik meg. A pénteket a legendás country-énekes, Johny Cash tribute zenekara, a Nyughatatlan nyitja, majd a Paddy and the Rats, a Tankcsapda és az elmaradhatatlan Blues Company folytatja. Szombaton 13 órától Streetfighter bemutató lesz a Junior Teammel, 14-kor indul a motoros felvonulás. Este hattól fellép Ganxsta Zolee és a Kartel, nyolckor Lord, tízkor Ossian, éjfélkor AVD koncert lesz.

Falunap bállal, főzőversennyel

Hosszúpereszteg - Szabadtéri szentmisével kezdődik augusztus 3-án, szombaton 14 órakor a falunap, ahol köszöntik a helyi, 10 éves polgárőr egyesületet, V. Németh Zsolt államtitkár felavatja a pályát, lesz kulturális műsor, egészségügyi szűrővizsgálatok, főzőverseny, sörcsapolás, utcabál.

Magyar-olasz lesz a helyi baráti nap

Olaszfa - Augusztus 3-án rendezik meg a sorrendben 16. olaszfai falunapot, valamint a 8. magyar-olasz baráti napot. A kistelepülésen már hosszabb ideje él egy népesebb olasz populáció, amely aktívan kiveszi a részét a falu életéből. A két kultúra értékeinek jegyében zajló falunap szombaton gyermekprogramokkal indul. Lesz rajzverseny, ügyességi játék, olasz gyermekjáték és kézművesség. Délután kulturális és sportprogram veszi kezdetét. A többi között győrvári táncosok lépnek fel, szerepelnek a helyi kisgyerekek, valamint a Mamakórus. Az esti közös vacsora után 20 órától a bejcgyertyánosi Napfény ének és tánccsoport műsorát mutatják be. Ugyanekkor nyitják meg az egykori olaszfai lakos, Joó Gyula fafaragó kiállítását is.

A humorban fürdenek nyáron

Bük - Augusztus 3-án, este nyolctól a Büki Művelődési és Sportközpont Fürdünk a humorban című nyári stand-up sorozata a második állomásához érkezik. Három humorista szórakoztatja a nagyérdeműt, érkezik Erdei Sándor, Szép Bence és Ürmös Sándor.

Űrszemét az Újvilágtól

Szombathely - A fiatal tehetségekből álló Újvilág utca legközelebb augusztus 3-án lép fel a Sörpatikában. A három éve fennálló zenekar a koncerteken saját dalokat játszik, csak egy-két feldolgozás szerepel repertoárjukban a 30Y-tól és Kispáltól. Fontosnak tartják, hogy magyarul szóljanak a közönséghez. Költői képekben mondják el azt, amit az életben fontosnak tartanak. Mostanra már minden hétvégén fellépnek, az eddigi legnagyobb elismerés számukra, hogy tavaly a Magyar dal napján a Vad Fruttik és Velőrózsák előtt zenélhettek. Bár még fiatal a zenekar, tehetségkutatón kaptak már közönségdíjat és végeztek dobogósként is. Hogy érték el mindezt? Azt mondják, főleg a kezdetekkor minden adódó lehetőséget el kell vállalni.

Az én családom

Nádasd - Számos programmal várja az Együtt Nádasdért Egyesület pénteken és szombaton az Én családom című rendezvényére látogatókat. Aknay János Kossuth-díjas festőművész alkotásainak tárlatával nyitnak pénteken hat órakor, majd bagolytúra kezdődik. Szombaton délelőtt a gyerekeknek kínálnak változatos versenyeket és műsorokat, ebéd után családi vetélkedő lesz, majd egészségvédő előadásokat és szűrővizsgálatokat tartanak. Főzőversennyel, snapszerbajnoksággal, gyermek divatbemutatóval folytatják, késő délután jubileumi műsort ad a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes.

Répcementi Tűzoltó Kupa

Répcelak - A Répcelaki Önkormányzati Tűzoltóság és a Répcelaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület hatodik alkalommal rendezi meg a Répcementi Tűzoltó Kupát. Augusztus harmadikán várják a csapatokat a katolikus templom és a Csánigi utca közötti területre, ahol a versenyzők staféta váltófutásban és kismotorfecskendő-szerelésben mérhetik össze felkészültségüket, ügyességüket. A rendezvény egyúttal ünnepe is lesz a házigazdáknak. A viadal előtt ugyanis felavatják és megszentelik azt a gépjárműfecskendőt, amit Ausztriából sikerült beszerezniük. Az autó használt, ám kitűnő állapotban van, s a tűzoltók tízmillió forintos önkormányzati támogatással vásárolták meg.

Sajtfesztivál és vásár

Sajtoskál - Falunappal egybekötött sajtfesztivált és -vásárt rendez a település, egyúttal átadják a felújított sportpályát. Villanyfényes labdarúgó mérkőzéssel kezdődik augusztus harmadikán este a falunap, amelyet másnap kilenckor hivatalosan is megnyit Haller Imre polgármester. Szombaton először a felújított sportpályát adják át, majd a hagyományos sajtfesztivál és -vásár veszi kezdetét. A kiállítóknál folyamatosan lehet sajtot kóstolni, s délre kiderül, a sajtbírálóknak melyik termelő sajtja ízlett a legjobban. A délutáni szórakoztató programok során fellép a hegyfalui Háncs néptánccsoport, a csepregi Farkas Sándor Egylet, s a sajtoskáli dalos asszonyok is bemutatkoznak.

A határtalan barátság jegyében

Viszák - Augusztus 3-án a szlovéniai Petesházáról várnak látogatókat a határtalan barátság jegyében. A program 11 órakor megemlékezéssel kezdődik a temetőben, majd a Tündérkertben délben ültetnek közösen fát. Ebéd után túrát szerveznek a településen, este pedig a petesháziak adnak műsort a barátság második tíz évének emlékére.

KŐSZEGI OSTROMNAPOK 2013

Egész napos vásári forgatag a Fő téren, a Jurisics téren és a Jurisics-várban

9.00 – 17.00 Véradás (Magyar Vöröskereszt)

Helyszín: Kőszeg és Vidéke Ipartestület székháza (Jurisics tér 11.)

09.00 Müezzinének, jelentéstétel, éjszakai patronok elsütése

Helyszín: Fő tér

10.00 Gyulaffy Bandérium ruházat és fegyverbemutatója

Helyszín: Fő tér

10.00-15.00 Amatőr íjászverseny, fegyverpróba

Helyszín: Jurisics-vár, Diák-sétány

10.30-15.00 Apródpróba: játékos feladatok gyerekeknek

Helyszín: katonai táborok

10.45 EKiP Folk Ensamble (Törökország) fellépése

Helyszín: Fő tér

11.30 Vásárütés

Helyszín: a Vásár területén

12.00 A Kőszegi Tornyosok déli muzsikája

Helyszín: Hősök tornya

13.00 Őrjárat a Belvárosban

14.00 Gyulaffy Bandérium ruházat és fegyverbemutatója

Helyszín: Fő tér

14.30 A Kőszegi Darabontok és a Nádasdy Bandérium bemutatója

Helyszín: Jurisics tér

16.00 Felvonulás a város utcáin és a Fő téren

A felvonulás a Balog Iskola elől indul

17.45 Fúvós térzene a Kőszegi Fúvószenekarral

Helyszín: Jurisics tér

18.30 Várostrom

Helyszín: Várfal, Diáksétány

A várostrom megtekintése belépőváltáshoz kötött a helyszín befogadó képességének figyelembevételével. Jegyek 700,- illetve 1000,- forintos áron válthatók. Rossz idő esetén az Ostrom vasárnap délelőtt kerül megrendezésre, a megváltott jegyek erre az időpontra is érvényesek!

Részletek ITT

 

AUGUSZTUS 2.

Pénteken este jön a Jézus Krisztus Szupersztár

Szombathely - Pénteken este fél 9-kor kezdődik a Jézus Krisztus Szupersztár premierje, a második bemutató a harmadik Iseumi Szabadtéri Játékokon. A hét eleji viharos szél kicsit megijesztette a társulatot – de a kották röpködésén túl szerencsére más nem történt. „Megszerettük ezt a teret", mondja Silló Sándor rendező, körbenézve az Iseumban, közvetlenül a szentély bejárata előtt. Ez maga a játéktér. Oldalt valóságos zenekari árkot alakítottak ki, Zádori László onnan vezényli a muzsikusokat. A szombathelyi délelőttben kanyarognak a „hozsánna" dallamai. Az érdeklődésre való tekintettel háromszor játsszák a Jézus Krisztus Szupersztárt. A címszereplő Schrott Péter: pont harminchárom éves.

Éjszakai fürdőzés

Bük - Gyógyfürdő: ma 20–24 óráig éjszakai fürdőzés lesz, fellép Csobot Adél. Ma 8.30-kor a Piroska Hotel elől indul a Mesevonat. A gyerekekkel együtt utazik a Szamóca Színház két színésze, majd a Koczán-háznál Csiperke és Csuporka bábszínházat épít a nézőkkel.

Jubilate Kórus Sárváron

Sárvár - Kossuth téri nyár: 20 órai kezdettel ma a Jubilate Kórus műsorát hallhatják az érdeklődők. Nádasdy-vár udvara: 2–3-án, ma és szombaton rendezik a XII. Vármeeting – Nemzetközi Motoros találkozó és Rockfesztivált.

Aknay János kiállítása

Nádasd - Művelődési ház: ma 18 órakor Aknay János Kossuth-díjas festőművész kiállításának lesz a megnyitója.

Kiállítás nyílik a kultúrházban

Nádasd - Aknay János Kossuth-díjas festőművész munkáiból nyílik kiállítás augusztus 2-án, pénteken 18 órakor a művelődési házban. A tárlatot Novotny Tihamér művészeti író nyitja meg, köszöntőt mond Szommer Mónika, a művelődési ház vezetője.

Ló a Cicelle napokon

A lómotívum az egyik kiemelt témája a már 12. alkalommal, augusztus 2-4-én megrendezendő Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napoknak, amelynek egyik helyszíne a zsennyei horgásztó, ahol irodalmi szimpóziumot tartanak vasárnap délelőtt.  Részetek itt.

Motorok és rock a várban

Sárvár - A 12. Vármeetinget augusztus 2-a és 4-e között rendezik meg. Az első napját a legendás country-énekes, Johny Cash tribute zenekara, a Nyughatatlan nyitja, majd a Paddy and the Rats, a Tankcsapda és az elmaradhatatlan Blues Company folytatja.

12. Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok

Rum, Rábatöttös, Zsennye - Augusztus 2–4-éig: 12. Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok. 2-án, pénteken Rumban, az Indóházban lesz 17 órakor a megnyitó, majd Quasi-kékfestő kiállítás nyílik, 18 órakor pedig Verdi 200 – a Rumi Kórus Egyesület Női Karának műsorát hallhatják az érdeklődők. 3-án, szombaton a rábatöttösi művelődési házban 16 órakor lesz köszöntő, utána Garas Kálmán fotóművész kiállítását nyitják meg. 17.30-kor a Szent Cecília-templomban a Sárvári Vonósok mutatkoznak be. 4-én, vasárnap 9 órakor megemlékezés lesz Békássy Ferenc sírjánál, majd a horgásztónál a Hagyomány és modernség a magyar kultúrában a lómotívum tükrében – a Németh László Szakkollégium konferenciáját tartják. 16 órakor a művelődési házban P. Varga Zsuzsanna Privát képek II. – Zsennye című fotókiállításának lesz a megnyitója.

KŐSZEGI OSTROMNAPOK 2013

11.00 Vidéki élet a határtérségben a századfordulón

A Pannon Interkulturális Kutató- és Képzőközpont (PIF) és az alsóőri Magyar Média és Információs Központ (UMIZ) fotókiállítása

A kiállítást megnyitja: Kelemen László az alsóőri Magyar Média és Információs Központ intézményvezetője

Helyszín: Jurisics-vár (Rajnis u. 9.)

Látogatható: augusztus 2-től 30-ig, hétfő kivételével naponta érvényes várbelépővel!

Délután: Katonai táborok felépítése

Helyszín: Jurisics-vár, Diáksétány, Várárok

14.00 Szulejmán túra

(Jurisics-vár-Szulejmán kilátó-Trianoni kereszt-Kálvária-Szent Korona-Bunker)

Gyülekező: Jurisics-vár előtt

15.00 Kirakodó vásár

Helyszín: Fő tér, Jurisics tér, Jurisics-vár

16.00 Katonai toborzás, játékos próbatételek a Kőszegi Darabontokkal

Helyszín: Fő tér

17.00 Törökország

A Kőszegi Művészeti Egyesület témakiállítása

A kiállítást megnyitja: Nejat Dogan, török kulturális és idegenforgalmi követségi tanácsnok (Bécs)

Helyszín: Művészetek Háza (Chernel u.18.)

Látogatható: augusztus 2-25., csütörtöktől vasárnapig, 14-17 óra között.

18.00 ATARU dobkoncert

Helyszín: Fő tér

Esti programok a Fő téren

19.00 Ostromtanács

a Városi Szenátus rendkívüli ülése, a katonacsapatok és diplomáciai küldöttségek fogadása

Közreműködik: BE-JÓ Táncegyüttes, Kőszegi Mazsorettek, EKiP Folk Ensamble (Törökország)

20.00 Jurisics népe - horváth népzenei koncert majd táncház

Gradistyei Horvát Kultúregyesület, Szentpéterfa

22.00 BE-JÓ Táncegyüttes tűztánca

Éjszakai őrjárat a Kőszegi Darabontokkal

Részletek ITT

Háncs-napok a hét végén   koncertekkel

Hegyfalu - Ráhangoló bulival - a helyi fiatalokból álló Galeri együttes és az egykori helyi rockzenészek közreműködésével  indítják pénteken a Háncs-napokat. 

A Háncs Közhasznú Kulturális Egyesület az önkormányzattal közösen szervezi a hétvégi falunapot szombaton. Pénteken este hét órától ráhangolódásként könnyűzenei koncertek lesznek a művelődési házban. Szombaton a hagyományos Háncs-nap a folklór jegyében zajlik a szabadidőparkban, rossz idő esetén a művelődési házban. Fellépnek a sitkei citerások, a sárvári mazsorettek, a csepregi fúvósok, a nicki Fergeteg Néptánccsoport,  a hegyfalu vegyeskar, a Háncs néptáncosai, Bartók Helga népdalokat énekel. Délelőtt  főző,- rétessütő,- bor,- és pálinkaversenyt tartanak.  Délután egy órakor kiállítás nyílik helyi alkotók munkáiból. A nap folyamán kézműves foglalkozások, népi kismesterségek bemutatói várják az érdeklődőket.

 

AUGUSZTUS 1.

FÉLHOLD ÉS TELIHOLD – KŐSZEGI OSTROMNAPOK 2013

17.00 Bosznia-Hercegovina kincsei – Gódor József fotókiállítása

A kiállítást megnyitja: Básthy Béla alpolgármester

Helyszín: Hotel Írottkő aulája

Részletek ITT

Szentimentálé, 30Y módra

Szombathely - A 30Y zenekar komplex kísérleti projektbe kezdett, amelyben tizenöt fős zenekar szólaltatja meg az együttes dalait. Sajátos koncertélményben lehet része az érdeklődőknek, akik kilátogatnak a Történelmi Témaparkba augusztus 1-jén, este 20 órakor. Augusztus elsején 14 órakor kezdődik az „ünnepélyes 30Y-buszátadó a Ferenceskert melletti Thököly utcai autóbuszmegállóban: „Elindul a városi kultúrbusz.” Lesznek beszédek, a buszon Lékó Tamás fotóiból nyílik kiállítás, de fölszáll a járatra a 30Y zenekar is, élőben. (Harminc szerencsés rajongó társaságában.) Aki a buszra nem fért föl, este 8-kor még mindig ott lehet a 30Y Szentimentálé-koncertjén a ferences kertben, azaz a Történelmi Témaparkban. (Elővételben olcsóbb a jegy, esőhelyszín: Agora– Művelődési és Sportház.) De mi az a Szentimentálé? A 30Y komplex kísérleti projektbe kezdett, amelyben tizenöt fős zenekar szólaltatja meg az együttes dalait. A muzsikusok között komolyzenészek is vannak, ami azt mutatja, hogy nincsenek határok: a zene egyetlen univerzum. Viszont a zene idő dolga: „a hangok és a szünetek váltakozó időtartama hozza létre”, ez pedig alapot szolgáltat ahhoz a kreatív játékhoz, amely a 2013-as Szentimentálé-turné „dramaturgiai magját” alkotja. Az előzetes szerint „nem zenés színházi előadásról van szó, hanem olyan sajátos koncertről, amelyben a zenei történések a vizuális elemek által fókuszáltabbá válnak”. A Szentimentálé-előadások „határon innen és túl jellemzően olyan terekben jönnek létre, amelyekben rock´n roll zenekarok ritkán járnak: klasszikus zenei koncerttermekben, színházakban, réten vagy kastélyokban, kis délnyugati falucskában. A terek azonban nem szűnnek meg létezni egy-egy koncertet követően, ahogyan előtte is léteztek”. Így ér a zenekar csütörtökön a Történelmi Témapark zöldjébe.

Kamper Lajos grafikusművész a képtárban

Szombathely - Kényes egyensúly címmel nyílik kiállítás Kamper Lajos grafikusművész munkáiból augusztus elsején a képtárban. Kamper Lajos grafikusművész az utóbbi időben igazán megtapasztalhatta, hogy milyen könnyen megbillenthető az a kényes egyensúly, amely a mindennapi munkát, az alkotást, a mesterséget, a tanítványokat – az életet egyben tartja. De talán pont az alkotás az, ami az egyben tartásban végül segít, ami visszabillenti a helyére a világ meg-megingó gyémánttengelyét. Kamper Lajos különleges, színes, gyönyörűen, leheletfinoman megmunkált, álomfonálból szőtt képi világa augusztusban a képtárban mutatkozik meg teljes szépségében. Kényes egyensúly-megnyitó elsején 17 órakor, Oroszy Csaba festőművész ajánlásával.

Vásártér, népszokások

Vas megye - Vasi hagyományőrző, művészeti csoportok mutatkoznak be a Művészetek Völgyében augusztus 1-jén. A Kapolcson, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség udvarában megrendezett program házigazdái: V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Varga Albin, a gencsapáti művelődési ház igazgatója lesznek. Az udvarban délelőtt 10 órától A falu kultúrája címmel szerveznek fórumot vidékfejlesztési és közművelődési szakemberek, polgármesterek, civil szervezetek és politikusok részvételével. A koncepciókról, forrásokról V. Németh Zsolt és Halász János kulturális államtitkár beszélnek, falusi helyzetképet ad Krizsán András a Magyar Nemzeti Vidéki hálózat elnökségi tagja. A kulturális esélyegyenlőségről Beke Márton EMMI főosztályvezető, a szellemi örökségről Csonka-Takács Eszter beszél. 13 órától mutatkozik be Vas megye, ahol a korán (1920-as évek) megalakult együttesek nemcsak a hagyományok továbbélését biztosították, hanem faluközösségek megtartását is. Szerepel a Mesebolt Bábszínház Vásártér előadásával, utána Szent Márton népszokásokat feldolgozó interaktív gyerekjátékot vezetnek a Szombathelyi Agora Kulturális Központ – Gyermekek Háza munkatársai és a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes tagjai. Fellép a Bozsodi Quartett, a Rózsafa tárogató zenekar, majd V. Németh Zsolt és barátai muzsikálnak. Vendég lesz Szarvas József, a Nemzeti Színház tagja. Ezt követően Tanai Erzsébet és tanítványai énekelnek, és koncertet ad a Boglya Népzenei Együttes. 18 órakor kezdődik a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes műsora. A program táncházzal ér véget.

Az anyatejes táplálás világnapját ünneplik

Szombathely - A kámoni arborétumba várják Szombathely város területi védőnői a kismamákat és a babákat csütörtökön tíz órára, hogy együtt ünnepeljenek a szoptatás világnapja alkalmából. Világszerte 1992-től tartják az anyatejes táplálás, más néven a szoptatás világnapját. Egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF az  átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. A XX. század végén a gyermekpszichológia és gyermeknevelés terén egyre inkább előtérbe kerültek a gyermek igényei, felismerték a korai kötődés fontosságát. A szoptatás jelentősége is felértékelődött, a kötődés, az anya-gyermek kapcsolat forrásaként is tekintenek rá. A korábbi szigorú szoptatási rend helyett ma már a baba igénye szerinti szoptatást javasolják a szakemberek. Csütörtökön a kámoni arborétumban a város területi védőnői a kismamákkal együtt ünneplik meg a szoptatás világnapját. Tíz órától különféle programok lesznek: szoptatási tanácsadás, a lurkóknak kreatív műhely, játéksarok,  ovis tánc. A rendezvény védnöke Vigné Horváth Ilona, az Egészségügyi Alapelátó Intézet igazgatója.

Csütörtökön nyílt nap lesz a SEK-en

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban nyílt napot tartanak augusztus elsején, csütörtökön. Az érdeklődőket délelőtt kilenc órától egészen délután egy óráig várják az illetékesek az egyetem C épületi aulájában.

Jogi segítség a szolgálattól

Celldömölk - A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kihelyezett ügyfélfogadást tart csütörtökön 10-12 óráig a Dózsa György u. 18. szám alatt, ahol jogi segítségnyújtó szolgálat várja a rászorulókat.

Kiállítások

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A díszteremben A római sas szolgálatában – Publius Ferrasius Avitus, Róma katonája háborúban és békében, a kőtárban pedig A vadászszenvedély ereklyéi – trófeák Pődör Miklós hagyatékából című tárlat látható.

Szombathely - Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–szombat 10–17 óráig.

Szombathely - Smidt Múzeum: kedd–péntek és vasárnap 10–17 óráig.

Szombathely - Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Kis magyar pomológia 30 régi magyar alma címmel gyümölcsábrázolás bemutató várja az érdeklődőket.

Szombathely - Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és pénteken 12–17 óráig, csütörtökön és vasárnap 10–17 óráig.

Szombathely - Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Szombathely - Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár: tárlatvezetést indítanak csütörtökönként és péntekenként 9 és11.00, 13 és 15 órától. Megtekinthető tárlat: „Határon innen és túl – Od granice, preko granice".

Szombathely - Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár: „A Szent Márton-ereklye hazahozatalának centenáriuma" című időszaki kiállítás várja az érdeklődőket. Nyitva tartás: kedd–szombat 9.00–17.00 óráig.

Szombathely - Kámoni Arborétum galériája: szeptember 10-éig a Redesig+ elnevezésű, Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében díjazásra került designtermékek vándorkiállítása látható.

Szombathely - Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestét bemutató kiállítás tekinthető meg.

Szombathely - Ferences templom (Aréna u. 1., oldalfolyosó): Egyházi évfordulók és események, havonta változó anyag látható a templom nyitvatartási idejében.

Acsád - A szociális otthonban: szeptember 20-áig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének két témát bemutató tárlata tekinthető meg. 1. A híd, amely összeköt – a modern civilizáció elképzelhetetlen lenne hidak nélkül; Az évezredek során a hídépítés igazi művészetté fejlődött. 2. „Kirándulás Marcipániába".

Kőszeg - Hotel Írottkő, ma 17 órakor Gódor József, a Csók István Művészkor tagjának fotókiállítását – Bosznia-Hercegovina kincsei – Básthy Béla alpolgármester nyitja meg. Közreműködők: Rajcziné Ale Andrea (vers), Be-Jó táncegyüttes, Kékszivárvány Néptáncegyüttes, valamint a kőszegi Darabontok. A tárlat augusztus 23-áig látható.

Kőszeg - Művészetek Háza: augusztus 2–25-éig Törökország – a Kőszegi Művészeti Egyesület témakiállítása tekinthető meg csütörtöktől vasárnapig, 14– 17 óra között.

Kőszeg - Jurisics-vár, A Főnixház földszinti termeiben Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Kőszeg - Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Jelenleg megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; Ezen kívül: A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, a kőtárban, a vár nyugati tornya. A kicsiket pedig a földszinten játszósarok, valamint íjászat várja. Augusztus 2–30-áig Vidéki élet a határtérségben a századfordulón címmel a Pannon Interkulturális Kutató- és Képzőközpont és az alsóőri Magyar Média és Információs Központ fotókiállítása várja az érdeklődőket hétfő kivételével minden nap.

Kőszeg - Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Sárvár - Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–20 óráig nyitva.

Sárvár - Nádasdy-vár, Galeria Arcis: augusztus 4-én, vasárnap 11 órakor Garas Kálmán fotóművész kiállításának lesz a megnyitója Polgár Csaba bevezetőjével.

Sárvár - Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Mihácsi Teodóra fotókiállítása várja az érdeklődőket.

Sárvár - Nádasdy-vár, könyvtár: 5-én, hétfőn 17 órakor 150 éve született Gárdonyi Géza címmel nyílik kiállítás.

 

JÚLIUS 31.

Kiállítások

Szombathely - Kámoni Arborétum galériája: mától szeptember 10-éig a "Redesig+" elnevezésű, Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében díjazásra került designtermékek vándorkiállítása látható. Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestét bemutató kiállítás tekinthető meg.

Acsád - Szociális otthon: szeptember 20-áig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének két témát bemutató tárlata tekinthető meg. 1. A híd, amely összeköt - a modern civilizáció elképzelhetetlen lenne hidak nélkül; Az évezredek során a hídépítés igazi művészetté fejlődött. 2. "Kirándulás Marcipániába".

Kőszeg - Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00-17.30 óráig. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 1017 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Sárvár - Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd-vasárnap 9-20 óráig nyitva. Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Mihácsi Teodóra fotókiállítása látható.

Nagy álma  a természet fotózása

Csepreg - Bogdán Ferenc fotóiból nyílik kiállítás július 31-én, szerdán 19 órakor a művelődési központ földszinti kiállítótermében. A még csak tizenéves alkotónak, aki állami gondozottként a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Intézményben lakik, ez az első kiállítása. A fiú önvallomásában elmondja: már 12 éves kora körül érdeklődni kezdett a fotózás iránt, rengeteg képet készített. Első szárnypróbálgatásait látva sok ismerőse biztatta, hogy ne hagyja abba a fotózást, mert érzéke van hozzá. Körülbelül egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne, hogy egy korszerűbb géppel még jobban meg tudná mutatni, mit is tud valójában. Iskolai nevelői nagy huzavona után egyeztek bele, hogy az intézeti folyószámláján gyűlő pénzből egy értékesebb gépet vásárolhasson. Ezzel az új masinával készítette élete első kiállításának fotóit. A Kacsavilág megnyitóján az érdeklődők beszélgethetnek a tehetséges, állami gondozott alkotóval.

Humor a völgyben

Szombathely - Stand up comedy humoristák nevettetik a 23. Művészetek Völgye fesztivál látogatóit. Szép Bence idén ismét részt vesz a völgylakók nevettetésében – mint a Stand Up Brigád tagja – Taliándörögdön a Kocsor-ház udvarán, a Tudatosság Völgye rendezvénysorozat keretében. Polgár Petivel lép fel július 31-én 19 órától. Augusztus 1-jén Erdei Sándor (Rokker Zsolti) és Ürmös Zsolt, 2-án Kövesdi Miklós Gábor és Markó Dániel, 3-án Beleznay Endre és Fülöp Viktor szórakoztatja a közönséget.

Vasárnap is nyitva tart a múzeum

Körmend - A körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum augusztus 31-ig vasárnap is várja látogatóit. Szintén jó hír, hogy az állandó kiállítások mellett megtekinthető a „Vár a kastély – A körmendi hercegi kastély évszázadai" című rendkívül érdekes időszaki tárlat. A múzeum keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tart nyitva.

Szerda délután fogadóóra lesz

Szombathely - Horváth Zoltán önkormányzati képviselő szerda délután utcai fogadóórát tart. Találkozási pontok: 16 órakor a Király Sportlétesítmény előtt (Temesvári u. 44.), 16.30-kor az Újperinti Klub (Erkel Ferenc u. 5.) előtt, 17 órakor a Külső Pozsonyi út és a Zalai Tóth János utca kereszteződésénél, 17.30-kor a Külső Pozsonyi út és a Rába utca kereszteződésénél.

A denevér röpíti el a nyári szezont

Kőszeg - Johann Strauss A denevér című operettjével búcsúzik a változatos nyári színházi szezon a Kőszegi Várszínházban. A Csonka Zsuzsanna Művészeti Társaság vendégjátéka július 31-én (szerdán) 20.30-kor kezdődik a Jurisics-vár udvarán (esőnap: augusztus elsején). A denevér egy átmulatott éjszaka pezsgőbe áztatott története, ezúttal Csere László rendezésében, mások mellett Pintér Tiborral, Csonka Zsuzsával, Domoszlai Sándorral, Blaskó Bernadettel, Busa Tamással, Szolnoki Tiborral a színen.

A  Viktória FC első hazai edzőmeccse

Szombathely - Szerdán 19 órakor a Városligeti pályán lejátssza első hazai felkészülési mérkőzését a Viktória-Trend Optika FC női NB I-es labdarúgócsapata. A vasiak az NB II-es ZTE-vel meccselnek.

 

JÚLIUS 30.

Kiállítás, Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: hétfő– szombat 9–17 óráig. Smidt Múzeum: kedd–péntek és vasárnap 10–17 óráig.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és pénteken 12–17 óráig, csütörtökön és vasárnap 10–17 óráig. Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–szombat 10–17 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Iseum Savariense: kedd–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9.00–17.00 óráig. Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–20 óráig nyitva; Lajos bajor királyi hercegről és a sárvári ménesről szóló kiállítás tekinthető meg.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Józsa Bálint Munkácsy- díjas szobrászművész kiállítása július 31-éig várja a látogatókat 10–17 óráig. Nádasdy- vár, Folyosó Galéria: Mihácsi Teodóra fotókiállítása várja az érdeklődőket. Magyarszombatfa. őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig, naponta délelőtt tíztől délután öt óráig várja az érdeklődőket.

Adj helyet a helyi terméknek

Celldömölk - Minőség, hagyomány, maradandó értékek címmel rendez műhelytalálkozót július 30-án 17 órától a Pannon Helyi Termék Klaszter és a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő konferenciatermében. A találkozón szó esik a klaszter, az egyesület és a termelők közötti együttműködés lehetséges formáiról, és az Adj helyet a helyinek kampány lehetőségeiről is információkat kapnak az érdeklődők.

Horvátok tábora

Horvátzsidány -  Keddtől 20. alkalommal rendezik meg a gyerekek, fiatalok  Peruska Mária táborát bent az erdőben, a kegyhelyen. Ez katolikus hitüket, horvát gyökereiket is  erősíti. A sátortábor áll, felállításán már vasárnap és hétfőn is dolgoztak fiatalok. Mától népesíti be 69,   10-25 év közötti fiatal, akik a zsidányiakon túl a környék horvát településeiről, Peresznyéről, Bezenyéről, Kópházáról, Undról, Szentpéterfáról és Kőszegről, Szombathelyről is érkeznek. A tábor kedden 10 órakor szentmisével kezdődik. A  programok között  többször is szerepel két nyelvű (horvát, magyar) szentmise. Csütörtökön Kópházára kirándulnak majd  autóbusszal, ahol 15 év után újra az ottani búcsújáró templom ad otthont a  horvátok Máriacelli Vándor Máriájának. (A Szűzanya utazó szobrát 1973 óta Máriacellben minden évben egy másik  horvát egyházközségnek adják tovább az augusztusi közös zarándoklat végén.) Kópházán a kisebbségi horvát önkormányzat látja vendégül ebédre a tábor lakóit, akik délután átmennek a burgenlandi Deutschkreuzba fürödni.  Pénteken az újkéri plébános tart lelkigyakorlatot a táborban. Vasárnap 10 órától Havas Boldogasszonyt köszöntik az ünnepi szentmisén. Ez a horvátok egyik nagy Mária-ünnepe,  napja augusztus 5-én lesz. Horváth Péter,   a horvátzsidányi művelődési ház vezetője szerint sokrétű szórakozásban is részük lesz a tábor lakóinak. Lesz éjszakai bátorságpróba,  számháború, méta- és kvízjáték is, két délelőtt kézművesség és különböző foglalkozásuk. Pénteken tematikus horvát napot rendeznek. Ezen horvát táncokkal, népénekekkel, tamburazenével, népviselettel és nyelvi játékokkal ismerkedhetnek meg a Peruska Mária tábor lakói. Bőséges a kínálat, unalomról szó sem lehet a vasárnapig tartó táborozás ideje alatt.

Hűsítő vizet osztanak

Szombathely - Bár némileg enyhül a meleg, a hőmérséklet így is 30 fok körül alakul a következő napokban is. A hőségriadó miatt továbbra is ingyenes ivóvízosztást biztosít a Vasivíz Zrt. a járókelők részére.   A magas ásványi anyag tartalmú hűsítő csapvizet ezen a héten több helyszínen  osztják a munkatársaik. Kedden 8 és 14 óra között a Vásárcsarnok előtti téren, szerdán 10 és 16 óra között a  Savaria téren, ugyanebben az időpontban augusztus 1-jén a Fő tér kerékpárút felőli oldalán kaphatnak vizet a járókelők.

 

JÚLIUS 29.

Gyerekeket várnak Erdélyből

Ják - Nagyszalontai gyerekek vendégeskednek Jákon az egyházközség jóvoltából. Hétfőn érkeznek, egy hetet töltenek el a templomáról Európa szerte ismert községben, ahol családoknál laknak. Különféle kirándulásokon vesznek majd részt, elmennek Náraiba, Szombathelyre is. Vendéglátóik közös tábortűznél búcsúznak majd tőlük szombaton este, vasárnap pedig szentmise után indulnak hazafelé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!