Púder Nélkül

2010.09.26. 06:01

Az egész testet átmozgatja a nordic walking

Sétálni mindenki tud, vallják a nordic walkingosok, ezért tartják követendőnek mindenki számára a példájukat, hiszen ez az egyszerű testmozgás az egyik leghatékonyabb is egyben.

Horváth Viktória

Október elején ismét újraindul a nordic walking tanfolyam Zalaegerszegen, ennek kapcsán beszélgettünk Siklósi Vilmosnéval, a klub vezetőjével.
- Egyelőre még csak a technikával ismerkedünk, ugyanis nem olyan egyszerű helyesen elsajátítani ezt a mozgásformát, mint amilyennek tűnik. Később kirándulásokat is teszünk majd  az Alsóerdőbe és a Gébárti-tóra.

A rehabilitáció időszakára, műtét után, cukorbetegeknek, időseknek, Parkinson-kórban szenvedőknek és túlsúlyosaknak különösen hatékony ez a fajta mozgásforma, hiszen  a test 95 százalékát megdolgoztatja. Emellett javítja a légzésfunkciót, így az asztmásoknak is gyógyírt jelenthet. Pár hét sétálás után már láthatóak az eredmények, mondta el a klub vezetője. Kevesen tudják talán azt is, mivel nem monoton mozgás, hanem gondolkodásra ösztönöz, ezért az Alzheimer-kór megelőzésére is kiváló.

- Mindig máshogy kell fogni a kezünkkel a botot, ami stimulálja az idegvégződéseket a tenyérben és közben figyeljük a lépéseket is: ez nagyon összetett feladat a test és az agy számára, s ebben rejlik egyik hatékonysága is - árulta el Siklósi Vilmosné.

Az Egészség Egyesület Életmód Klubja hétfőnként és csütörtökönként a délutáni órákban  ismét várja a nordic walking iránt érdeklődőket Zalaegerszegen a Vizslaparkba, a kosárlabdapályára. Siklósi Vilmosné  arra kérte az új jelentkezőket, ne vegyenek még botot maguknak, az egyesület kölcsönöz nekik a tanfolyam idejére, s utána ráérnek majd beszerezni egy sajátot is. Ha mégis vennének, akkor viszont semmiképpen se teleszkóposat válasszanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!