Púder Nélkül

2010.09.12. 05:45

Mit tegyünk, ha ég, ha fáj a gyomor?

Gyakran ég a gyomrom, néha olyan fájdalmat érzek a gyomorszájam tájékán, hogy szinte összegörnyedek. Amúgyis sok a stressz a munkahelyen, otthon is gondok vannak. Mit tegyek, hogy legalább a gyomrom jobb legyen? - hangzik olvasónk kérdése.

Péter Gyöngyi

A vizsgálat elkerülhetetlen akár tartós tünetekről, akár hirtelen megjelenő, késszúrásszerű érzésről van szó, mondta dr. Oroszlán Tamás, a Zala Megyei Kórház belgyógyász, diabetológus szakorvosa.

- A felhasi, gyomorszáj táji fájdalom oka lehet fekély, ennek lehetnek szövődményei. Állhat refluxbetegség a háttérben, főként, ha valaki éjszaka vagy nagyobb étkezés után "torkában érzi a savat". Ennek oka, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem zár tökéletesen, esetenként rekeszsérve van a betegnek, azaz a nyelőcsöve picit rövidebb, így a gyomor egy része felcsúszik a mellüregbe. Következménye, hogy a sav visszacsorog a gyomorból a nyelőcsőbe, melynek nyálkahártyája a gyomoréval ellentétben nem ellenálló a savval. Hurutos tünetek, felmaródások, vérzések utalhatnak erre a nyelőcső alsó, esetenként középső szakaszán. A folyamat lehet súlyos, sőt, a nyelőcsőfekély a rák kialakulását megelőző állapot.

A gyógyszeres terápiák mellett is elkerülhetetlen a diéta. Bizonyos ételek provokálják a savtermelés fokozódását, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, de ilyen például a paradicsom, a paprika, az alkohol, a kávé, a tea, a dohányzás.

- Nem csak az étrend minősége, a mennyiség is fontos: akinek sok a sava, mindig legyen valami a gyomrában. A gyomor két-három óra elteltével kiürül, márpedig, ha sok a sav, üres a gyomor és gyógyszeres kezelés sincs, a sav agresszíven marja a gyomor nyálkahártyáját. Napi öt-hatszor enniük kell az érintetteknek. Az egyszeri kiadós étkezést jobb, ha kerülik, különben megnő a gyomorban a nyomás, nagyobb lesz a nyelőcsőbe való visszaáramlás lehetősége. A panaszok fekvő helyzetben általában fokozódnak, vagyis érdemes felpolcolni a felső testet, illetve a közvetlen lefekvést megelőző étkezésről is mondjon le a beteg.

A stresszes életmód, az idegeskedés, a rendszertelen, kapkodó étkezés ezen problémák megjelenésében nyilván szerepet játszik, lehetőség szerint tehát tegyünk ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!