Púder Nélkül

2010.09.01. 12:08

Sport, nyelvlecke vagy zenesuli : mennyi különórát bírnak az iskolások?

Egyre több mindent és egyre hamarabb kell tudni a mai gyerekeknek felkészülve az élet állandó versenyhelyzeteire. De mit és mikor érdemes elkezdeni? Meddig terhelhetők a kicsi gyerekek?

Kiss Nikolett

Iskola után külön angol, kézműves foglalkozás, fociedzés és zongoraóra. A gyerek korán kel, és későn ér haza, hiszen a szülők, vagy talán az egyre növekvő igények kényszerítette világ egyre korábban és egyre nagyobb terhet rak a kicsik vállára. Mikor cselekszik jól a szülő: ha minél hamarabb beleviszi a mókuskerékbe, vagy ha hagyja játszani, érni a gyereket, mondván nincs lekésve semmiről?

- Az egyik fő problémának azt látom, hogy az iskolák között is nagy a harc. Minden intézmény igyekszik magát minél jobban eladni, ki tud a legtöbbet kínálni gyereknek, szülőnek egyaránt - kezdte Molnár Márk.

A gyakorló pedagógus elmondta: az első osztályt kezdő gyerekek szülei ezek hallatán gyakran elszállnak, hogy akkor az ő gyerekük majd tanul zenét, nyelvet és még sportol is, éppen ezért van az, hogy az elsős gyerekek a legleterheltebbek, gyakran minden délutánuk foglalt. Előfordul az is, hogy a kicsik szétesnek, már követni sem tudják, aznap éppen milyen foglalkozásra kell menniük, ezért a pedagógusok külön táblázatot vezetnek, adott nap milyen különórái vannak a gyerekeknek.

- Meg is látszik ez a gyerekeken, decemberre elfáradnak, kibukik belőlük, hogy "hadd ne menjek ma edzésre, zongorára, inkább maradnék a többiekkel a napköziben". A lényeges dolgokra, a játékra, pihenésre, a társakkal közösen eltöltött programokra nem marad idő. Egyébként ezt a szülők többsége be is látja, de sajnos lehet, hogy akkor már késő, mert a gyereknek elment a kedve az egésztől - fogalmazott.

Molnár Márk szerint a szülőknek valóban nincs könnyű dolguk, hisz rengeteg lehetőség közül választhatnak, nagy a harc az iskolák, sportklubok, művészeti szakkörök között, ám ebben a korban még az a fontos, hogy egy vagy két foglalkozást kiválasztva inkább a kötelességtudatra, kitartásra neveljék a csemetéket.

- Volt olyan tanítványom, aki elkezdett úszni, aztán megtetszett neki a szinkronúszás, majd a vívás, a lovaglás, jelenleg pedig dzsúdózik. Fontos, ha a gyerek választ valamit, akkor tartson ki, fejezze be, legalább szeptembertől a tanév végéig egy dologra koncentráljon, s ha nem tetszik, hát váltson az új tanévben. De ehhez kell a szülői segítség, hogy legyenek következetesek, és értessék meg a gyerekkel, hogy ki kell tartani, hogy amit elkezdett, azt be is kell fejezni - mondta Molnár Márk.

Fontos az is, ha a szülők bizonytalanok, akkor konzultáljanak a pedagógusokkal, hisz ők naponta több órát töltenek a gyerekekkel, jól látják a korlátaikat, lehetőségeiket, terhelhetőségüket.

Halmos Ábel most kezdte az első osztályt. A fűzfői kisfiú matek szakos osztályba jár, ahol kettővel több hetente a matematika órák száma, mint a normál osztályban. Mint ahogy édesanyja, Kontics Monika elmondta: Ábel már három éve jár úszni minden vasárnap, ezt nem hagyják abba az iskola miatt sem.

Céljuk nem a versenyzés, csupán a vízbiztonság, amire a balatoni gyerekeknek nagy szükségük van. A szülők ezen kívül szeretnék, ha valamilyen labdás csapatsportot is űzne a kisfiú, ez minden bizonnyal a foci lesz, az ugyanis Ábel kedvence.

Fontosnak tartják a nyelvtanulást is, ám az dilemma még a szülőknek, mi az ideális kor ezt elkezdeni. S mivel a kisfiú dédelgetett álma a színészet, nagyon szereti a verseket, esetleg dráma szakkör még szóba jöhet.

- Ábel napközis lesz, s hétközben nem kell hazahozni a taneszközeiket sem. Nekünk semmi nem szentírás, a sportolást elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, a zenét nem erőltetjük, s abban is támogatjuk, ha esetleg később máshoz lesz kedve - mondta az édesanya, aki hozzátette azt is: számukra is nagyon fontos, hogy kötelességtudatra neveljék a gyermeket.

Kell a sport

A szakember szerint a kicsiknél elengedhetetlen, hogy heti rendszerességgel  sportoljanak, és az edzés mellé már csak egy foglalkozás ajánlott, legyen az zeneiskola vagy éppen művészeti különóra. A gyerekek utálják, ha mindig be van osztva az idejük, gyakran csak arra vágynak, hogy hagyják őket békén.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!