Púder Nélkül

2010.09.01. 12:35

Terhesség alatt is fitten: tippek, jótanácsok kismamáknak

Balatonalmádi - Aki addig is sportolt, az folytassa tovább nyugodtan, aki pedig nem, az ne most próbáljon világcsúcsra törni - tanácsolja a terhesség alatti sporttal kapcsolatban Piros Gabriella testnevelő, areobic edző.

Kiss Nikolett

A terhesség nem betegség, csupán egy más állapot - ismeri mindenki pontosan a már-már közhelyszerűvé vált mondatot, de éppen ezért  fontos, hogy babaváráskor ne változtassunk pánikszerűen korábbi jó szokásainkon. Ilyen a sport is, amelyet orvossal és edzővel konzultálva nyugodtan folytathatunk a terhesség alatt is. Persze a fő hangsúly a mértékletességen van, de a kismama úgyis pontosan érzi, mi az, ami még jólesik neki és a babának is.

- A terhesség alatti sportnál az egyik  leglényegesebb dolog a pulzus. Hisz egy külön emberke növekszik a pocakban, amelyik szivattyúzza a vért és az oxigént is. A sport pedig alap esetben is a pulzusszám és a vérnyomás növekedésével jár együtt. Éppen ezért ajánlottabb a súlyzós, alakformáló edzés, mint a spinning vagy a futás, de természetesen ez is függ a kismamától és a terhesség szakaszától is - mondta Gabi. 

Az első trimeszterben alig látható a terhesség, ekkor nyugodtan mozoghat még a kismama, persze, ha az orvos valami miatt ellenjavallja, akkor azonnal le kell állni. A második trimeszterben már láthatóak a változások az anyukán, figyelni kell mozgás közben a vérnyomásra, és csakis addig és azt végezni, ami jól esik. A harmadik szakaszban pedig már mindenféle mozgás nehézséget okozhat.

- Volt olyan kismamám, aki a 8. hónapig spinningelt és szinte az utolsó pillanatig járt gerinctornára. Utóbbi kifejezetten hasznos, ugyanis kellenek az erős hát és mélyizmok, hogy elbírják a nagy pocakot. Téveszme, hogy nem lehet a hasizmokat dolgoztatni, persze csak ha nincs bekeményedve a has. A rázkódással járó futás nem, de a könnyed spinning, kényelmes tempójú gyaloglás, taposógép, ellipszis nyugodtan maradhat - tanácsolja Gabi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!