Púder Nélkül

2010.10.05. 09:42

A fogyáshoz mindig vért kell izzadni?

Minden fejben dől el: először szükséges az elhatározás, utána jöhet a számunkra megfelelő mozgásforma és edzésrend megtalálása, kidolgozása. Végül már csak kitartásra van szükségünk ahhoz, hogy heti ötször mozogjunk.

Kiss Nikolett

Sokan azt gondolják, hogy könnyen, munka nélkül meg lehet úszni a fogyást, a komplex életmódváltást, de továbbmegyek: egyáltalán a normális, egészséges életvitel fenntartását. Őket most kell, hogy kiábrándítsam: nem, nem, a sikert, az egészséget, a szép testet, az izmokat nem adják ingyen. Sőt.

- Nagyon sok ember azt hiszi, pénzért mindent meg lehet venni, pedig az egészséges életet, az egészséges lelket nem!  - kezdte Piros Gabriella testnevelő, aerobikedző. - Ha már edzünk, akkor edzzünk rendesen, az alacsony terhelésű, általam csak wellnessedzéseknek nevezett mozgásnak semmi értelme.

A szakember szerint, ha valakinél megszületett az elhatározás, hogy szeretné javítani az életminőségét, akkor először is tisztában kell lennie a teljesítőképességével. Ha hosszú kihagyás (netán nulla mozgás) után kezd el újra sportolni, fontos, hogy először is szerezzen kondíciót, utána sokkal hatékonyabb lesz az edzés. Fontos meghatározni azt is, mi a célunk (túl természetesen azon, hogy az ember genetikailag mozgásra kódolt, tehát létének alapvető feltétele!), állóképesség-növelés, netán fogyás.

Piros Gabriella azon szakemberek közé tartozik, aki úgy véli: nem zsírégető, hanem zsíranyagcsere-edzés van. Ha valaki csökkenteni szeretné a testzsírszázalékát, akkor negatív energiafelhasználásra törekedjen, azaz magasabb legyen a kalóriafelhasználása, mint a -bevitele.

- Az a lényeg, hogy ne a komfortzónánkban mozogjunk, ilyenek az erőedzések. Ezzel sokkal hatásosabb testzsírcsökkenést lehet elérni, ráadásul az erőedzéseknek kitolódik az utóégető hatása is. Kutatások kimutatták, hogy az azonos idő alatt végzett állóképességi és erőedzés közül az utóbbinál sokkal nagyobb a testzsírcsökkentés hatása. Kiváló erőedzés egyébként a hot iron, a crossfit, a ketlebel és a súlyzós alakformáló órák is. Az erőedzés azért is fontos, mert 30. életévétől az ember izomtömege évente egy százalékkal csökken, ha ezt nem ellensúlyozza. Az állóképesség fejlesztése szempontjából pedig a futás áll első helyen - mondta Piros Gabi.

Természetesen a saját életkorunk, edzettségi szintünk, egészségi állapotunk nagyban meghatározza, mit és hetente hányszor végezzünk. A szervezetünknek napi szinten szüksége van a mozgásra, s minél elfoglaltabb valaki, annál inkább fontos lenne a test karbantartása! Ne keressünk tehát kifogásokat!

A változatosság mindig gyönyörködtet

Piros Gabi szerint heti ötször kellene mozogni, ha csak fél óránk van, akár annyit is. Fontos a változatosság, ugyanis a testünk hamar hozzászokik egy bizonyos terheléshez, mozgásformához. Végezzünk hetente erőedzést, de mellette fussunk vagy spinningeljünk, emellett fordítsunk kiemelt figyelmet a nyújtásra (jóga, pilates, stretching), illetve iktassunk be pihenőnapot is.  Okosan kell edzeni, ha kell, kérjük ki szakember segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!