Púder Nélkül

2010.10.11. 10:34

Bódi Margó híresen jól főz - Mi a titka?

Bódi Margónak főzőműsora indult a TV Paprikán. Ennek apropóján a csatorna meghívta a sajtó képviselőit, a Bódi család pedig vendégül látta a médiamunkásokat, sőt saját rokonait, barátait is abban a fővárosi étteremben, ahol Seress Rezső megírta a Szomorú vasárnapot.

Révész Erika

Bódi Margó kitett magáért: az asztalok roskadoznak a finom sütemények, rétesek alatt, de a hatalmas tálcákat hamarosan gőzölgő tálak váltották fel: érkezett a töltött káposzta, Margó egyik specialitása. Volt abban minden jó: a káposztalevélbe göngyölt ízletes darált húson kívül oldalas darabok, csirkehús, és persze ízes savanyú káposzta jó szaftosan.

- Mennyiben tér el a roma konyha a hagyományos magyar konyhától? – kérdeztük Margótól.

- Ugyanazok a hagyományos roma ételek is, mint a magyarok, csak mi fűszeresebben, csípősebben, zsírosabban, lecsósabban főzünk, a süteményeink pedig édesebbek a szokásosnál. Mi így szeretjük – válaszol gyorsan Margó, és már ugrik is fel, hogy leszedje az asztalról a használt tányérokat, evőeszközöket, nem várja meg, míg a pincérek észreveszik, hogy a vendégek befejezték a fogást. Közben arra is figyel, hogy senki ne maradjon éhes vagy szomjas, a későn érkező vendégek üdvözlésére siet, pózol a fotósoknak egy-egy meghívott hírességgel, szóval fáradhatatlan.

- Honnan ez az energia önben? – folytatjuk a beszélgetést, amikor Margó végre ismét asztalhoz ül.

- Aki szeretetet ad, az kap is – mondja, és a mosoly egy pillanatra sem hervad le az arcáról. – Rengeteg szeretetet és energiát kapok a családomtól. Tizenöt éves korom óta együtt vagyunk Gusztival, most december 29-én lesz éppen 35 éve. Azért tudtunk ennyi időt eltölteni együtt békességben, mert Gusztinak sokkal nagyobb szíve van, mint egy normális szív, tőle nagyon sok szeretetet kapok. A mosoly pedig ingyen van, semmit sem kell érte fizetni. A másik dolog, aminek ez a hosszú házasság köszönhető, az az, hogy a roma hagyományok szerint élünk.

- Melyek a legfontosabb roma hagyományok?

- A mi iskolázatlan öregjeink adták szájról-szájra a szokásainkat, amelyek közül a leglényegesebb, hogy nálunk mindenki tudja mi a férfi, mi az asszony feladata és a nők betartják az öltözködési szabályokat: kontyba tűzik a hajukat, nem mutogatják a dekoltázsukat, hosszú szoknyát viselnek. A lovári romák, akik beszélik is a lovári nyelvet, mint mi, soha nem lázadnak a szabályok ellen, így van az, hogy szegénységben, gazdaságban és akárhová vet bennünket az élet, mindig ezek szerint élünk.

- A főzés szeretete mikor kezdődött?

- Nálunk a kislányok 7-8 éves koruktól tanulnak főzni. Nézze csak azt a kisleányt! – mutat az egyik kis rokon hétévesre. – Ha megkérdezné tőle, hogy kell tésztát gyúrni, biztosan el tudná mondani. Nagyon nagy szegénységben éltünk gyerekkoromban Nagyecseden, és amikor a közös életünk kezdődött Gusztival, még akkor sem volt mit a tejbe aprítanunk. Minden nap főztem hát abból, ami volt. Most meg már azért csinálom, mert szeretem és mert ennyi év alatt a családom megszokta a főztömet.

- Híresen jól főz. Az egyik kereskedelmi csatorna főzős műsorában óriási sikert arattak a fogásai. Mi a titka?

- Nincs titok: a főztömben benne van a lelkem, a szívem, sőt a kezem is. Nem használok mérleget, mindenből annyit teszek az ételbe, amiről úgy érzem, hogy pont annyi kell belőle, és konyhai eszközöket sem használok: a tojás például a saját kezemmel verem fel, a krémet kézzel kenem a tortalapra.

- Bódi Guszti nemrégiben komoly életveszélyben volt: szívinfarktuson esett át. Ez biztosan elgondolkodtatta a családot.

- A nógrádgárdonyi szanatórium professzora azt mondta nekünk, hogy Gusztinak teljes életmódváltásra van szüksége, ezért a ottani dietetikustól megtanultam az egészséges táplálkozás alapjait. Zsír helyett már olajat használok, kevesebb húst, sokkal több zöldséget teszek az asztalra, és megismertem jó pár olyan zöldségfélét, fűszernövényt, amiről korábban ne is hallottam. A kígyóuborkát például összekevertem a cukkinivel, és nem tudtam, hogy az édesköményből milyen finom saláta készíthető. A süteményekről sem mondtunk le, csak cukor helyett édesítőszert használok hozzájuk. Megtanultam, hogy az egészséges is lehet finom.

Bódi Guszti és a Fekete szemek (amelynek természetesen Margó is tagja) első lemeze 1995-ben jelent meg – és rögtön bearanyozódott. Azóta nagyon sok CD-t adtak ki, és számtalan közülük arany-, illetve platinalemez lett. Az együttes fáradhatatlanul járja az országot és a határon túli településeket, fellép művelődési házakban, falunapokon, vállalati rendezvényeken. Ha pedig Margónak és Gusztinak van egy kis szabadideje, akkor rohannak az unokákhoz, akiket imádnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!