Púder Nélkül

2010.10.04. 05:56

Dobrády Ákos nemzetközi karrierbe kezdhet barátnője, Emilia oldalán

Dobrády Ákos eMeRTondíjas énekes, dalszerző, a TNT zenekar egykori tagja a Szerelemre hangolva című számával a Big Big Worlddel világhírűvé vált Emilia szívét is elnyerte. Nemzetközi popkarriert tervez, dalszerzőként szeretne érvényesülni a távol-keleti és a nyugat-európai piacon. Elárulta, egy nagy dobásra is készül.

PLT

– A Szerelemre hangolva című szám egy duett Emiliával. Hogyan jött az ötlet, hogy vele szeretnél énekelni?

– Amikor megírtam a dalt, már akkor éreztem, hogy duettnek kell lennie. Egy barátomat hívtam, az ő ötlete volt, hogy kérjük fel Emiliát. Írtam neki egy e-mailt a pályafutásomról, két hét múlva pedig jött a válasz. Stockholmba utaztam, hogy megnézzük, működik-e a közös munka. Felvettük a dalt a stúdióban, később klipet is forgattunk.

– A munkakapcsolat pedig idővel átalakult?

– Igen. Alapvetően munkakapcsolatnak indult, aztán közelebb kerültünk egymáshoz.

– Közös koncertjeitek is vannak?

– Ha Emilia teheti, együtt lépünk színpadra. Itt volt a lemezbemutató koncerten is, ahol együtt énekeltük ezt a duettet.

– Magyarországon nagy siker a dalotok, játsszák külföldön is?

– Egyelőre még nem, hazai piacra készült, de tervezek egy angol verziót is.

– Milyen hatással van ez a szám a popkarrieredre?

– Jó hatással, nem tagadom, de fontos, hogy az ember meg tudjon újulni, ezzel a dallal pedig úgy érzem, áttörést értem el.


– Mi a titka annak, hogy egy fiatal magyar énekes külföldön is érvényesülni tudjon?

– Ez nagyon összetett dolog: jó dal, jó személyiség, karakter, habitus, jó menedzsment, énektudás és hit kell hozzá, hogy az ember elhiggye, képes erre. Az új generációnak persze több lehetősége van, megnyíltak a határok is, tudni kell kihasználni a kínálkozó alkalmakat. Ami pedig a legfontosabb, eredeti tehetségre van szükség. Külföldön is több százan állnak sorba, ott a saját fiaik vannak közelebb a tűzhöz, természetes, hogy inkább közülük választanak, csak utánuk jönnek más tehetségek. Én bízom abban, hogy Magyarországnak sikerül felmutatni egy nemzetközi sztárt.

– Min dolgozol most?

– A következő kislemezen. A Hetedik ajtóból készítünk remixet, videoklip is lesz erre a dalra, és természetesen a dalírás is mindig jelen van az életemben. Egy-egy lemezre húsz-harminc, olykor negyven ötletből választjuk ki a legjobbakat. Egy nagy dologra is készülök, amiről most még nem árulhatok el többet.

– Nemrégiben egy félmaratonon is megméretted magad. A sport mennyire része az életednek?

– A futást megszerettem, teniszezek és súlyokat is emelgetek mellette. Fontos adni a külsőre és mentálisan is jobban érzi magát az ember, ha sportol. Sokat segít a koncerteken is, hisz kell az állóképesség, pláne, ha valaki úgy bemozogja a színpadot, mint én. Heti három órát futok, és érzem, könnyebben veszem így az akadályokat is.

– Hogyan tervezed a jövőt, itthon vagy esetleg külföldön folytatnád?

– Negyvenöt éves koromig aktív előadóként szeretnék dolgozni, de semmiképpen sem kívánok a színpadon megöregedni. A zene mindenképpen megmarad az életemben. Nem a kishitűség mondatja velem, de jobbnál jobb énekesek vannak külföldön, én inkább dalszerzőként, zenei producerként képzelem el a jövőmet. A távol-keleti, ázsiai és a nyugat-európai piac vonz, oda szeretnék dalszövegeket írni.

Nyolcéves korában beiratkozott szolfézsra, majd tíz évig tanult zongorázni, tizenhat évesen pedig már koncertezett, zenekarával magyar és külföldi slágereket egyaránt játszott. Gyerekkori barátjával, Zuber Krisztiánnal 1994-ben megalapították a TNT zenekart, 2005-ben váltak szét. Ákos ekkor szólókarrierbe kezdett, Fekete Gyémánt című első önálló albuma 2006-ban jelent meg. Szerelemre hangolva című számával megnyerte magának a svéd popcsillag Emiliát is, aki, ha teheti, a koncertekre is elkíséri Ákost, hogy együtt énekeljék duettjüket. 

Hallgassa meg itt a Szerelemre hangolva című dalt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!