Púder Nélkül

2010.10.05. 10:00

Mire jó a jóga?

PLT-információ – Sokan azt gondolják, a jóga egy mozgásforma, egyike a mostanság divatos irányzatoknak. Erről azonban szó sincs: a jóga sokkal több ennél!

PLT

Az első írott emlék Patandzsáli, a Kr. e. 4. században élt indiai bölcs szútráiból maradt fenn, az összes többi jógakönyv tulajdonképpen erre alapozódik. Harsányi Andrea jógaoktató, életmód-tanácsadó tizenkét évvel ezelőtt kezdett komolyan foglalkozni a jógával.

 – Mindig vonzott a jóga, pontosabban az a lehetőség, hogy általa egészséges, teljesebb életet élhetek. Aztán elvégeztem a Sivananda Jóga Központ képzését, és több helyen is igyekeztem minél több ismeretet megszerezni. Belső indíttatást érzek, hogy minél több embert rávezessek erre az útra. Szerencsére ebben nincs semmilyen korlát: a jóga kortól, nemtől függetlenül művelhető, elsajátítható, akár megelőzés céljából, akár kialakult betegség tüneteinek enyhítésére, vagy egyszerűen a jó közérzet, a kiegyensúlyozottság érdekében. A lényeg, hogy kezdjük el.

– Sokan azt gondolják, a jóga egy mozgásforma, egyike a mostanság divatos irányzatoknak.

– Szó sincs róla, a jóga sokkal több ennél! Nagyon sokan tartanak jógaórákat, akiknek nincs meg ehhez a megfelelő képzettségük. Érdemes rákérdezni, mert ha nem szakavatott helyen jógázunk, nem kapjuk meg azt a tudást, amit a jóga nyújt.
A jógának több változata létezik, Európában leginkább a hatha jóga terjedt  el. Ezen belül ásanákat – jógagyakorlatokat – végzünk. Az a jó, ha előtte energetikai gyakorlatokkal felkészítjük a testünket, például légzőgyakorlatokkal. Ezzel meghosszabbíthatjuk az életünket, ugyanis nem használjuk ki a tüdőnk kapacitását és nem jutunk elég oxigénhez. A jógában alapnak számító hasi légzés technikájának elsajátításával a vegetatív idegrendszerünkre is hatni tudunk.

– Kinek van szüksége a jógára?

– Szerintem mindenkinek használna, de nálunk nyilván nem lesz olyan elterjedt, mint a keleti kultúrákban. Pedig minden korosztály számára megoldást nyújt a kiegyensúlyozott élethez. Gyakorlati tapasztalat, hogy a hiperaktív gyerekeknél kiválóan működik koncentráció elérésében, az időseknél pedig például az izületek karbantartásában, a mozgásképesség megőrzésében, az agy vérellátásának fokozásában, de a magas vérnyomás, emésztési gondok megszüntetésére is alkalmas. Célirányosan bármilyen egészségügyi problémára megoldást nyújthat.


– Hatásos ellenszere-e a stresszes életünknek, a rohanó életformánknak?

– Feltétlenül jót tesz. Segít a pszichoszomatikus problémákon, oldja a pánikbetegség tüneteit, enyhíti a depressziót. Sőt, segít meggyógyulni ezekből a betegségekből.   


Az Indus-völgyi civilizáció romjai közül 6–7 ezer éves, meditáló jógikat ábrázoló képek kerültek elő. Több kutató az ősi Rig-Védában véli felfedezni a jóga eredetét, amit Kr. e. 1200 és 1500 között írtak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!