Púder Nélkül

2010.11.04. 09:38

Mennyi fény legyen a hálószobában?

Melyik helységbe milyen világítást érdemes tervezni? Mennyi fényre van szükség a hálószobában, a nappaliban vagy az íróasztalnál? Megéri-e energiatakarékosra cserélni hagyományos izzóinkat?

Szabados Judit

Mesterséges világítás tervezésekor a legfontosabb, hogy először végiggondoljuk, melyik helységben milyen tevékenységet szeretnénk végezni. Bizonyos szobákban, mint például az előszobában, közlekedőkben, vagy a nappaliban a tévénézéshez elegendő a kisebb fényerő is, míg az íróasztalnál illetve az olvasósarokban használjunk magasabb fényerejű izzókat.

Olvasáshoz inkább helyi megvilágítást használjunk.

Az asztalt megvilágító kiegészítő lámpa legalább hetvenöt centiméterre legyen az asztal felületétől, így szemmagasság fölé kerül, és nem világít az asztalnál ülők szemébe.

Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több időt töltünk, kerüljük a lámpák gyakori ki-bekapcsolását. A gyakori felkattintás csökkenti a lámpák élettartamát. Fontos az is, hogy általános világítás tervezésekor a szórt fényű lámpákat részesítsük előnyben, mivel ezektől nem fog káprázni a szemünk.
Alapvetően négyzetméterenként ugyan kétszáz lumen elegendő ott, ahol dolgozunk: a konyhában, íróasztalon, míg az előszobában, fürdőszobában elég ennek a fele is. A lakószobákban azonban ez a különféle alkalmi helyzeteknek megfelelően változó.

Az izzólámpák wattonként tíz, a fénycsövek pedig ötven lumen fényt biztosítanak. Ebből könnyű kiszámolni, hogy mennyi az adott helyiség ideális fényigénye.

Ahol huzamosabb ideig világítunk, használjunk izzólámpa helyett halogénizzót vagy hatszor, tízszer jobb fényhasznosítású hagyományos vagy kompakt fénycsövet!

Ha a helyiséget öt percnél hosszabb időre elhagyjuk, kapcsoljuk le a hagyományos vagy a halogén világítást! A fénycsöveket csak tizenöt percnél hosszabb időtartamnál érdemes lekapcsolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!