Púder Nélkül

2010.12.02. 07:59

Biorobot üzemmódban - Tippek munkahelyi kiégés ellen

A tünetek: rosszkedv, zéró lelkesedés, teljes motiválatlanság, elégedetlenség önmagunkkal, fáradtság, alvászavar, állandósult stressz, frusztráltság, ingerlénység, folytonos gyomorgörcs és fejfájás. És persze az utálat. Diagnózis: teljes, totális kiégés.

Kiss Nikolett

- Az egészre akkor döbbentem rá, amikor egyik barátom megkérdezte: mihez kezdenél  most, ha ötösöd lenne a lottón? Én meg erre azt válaszoltam:  semmit. Csak elmennék pár hónapra a tengerhez, hogy hagyjon már végre mindenki békén. Nem akartam nagyobb házat, kocsit, sem saját vállalkozást. Csak nyugalmat - kezdte a történetét Robi, aki jelenlegi munkahelyének feladására készül, ezért is nem szeretne saját nevén szerepelni.

Szóval: Robi 37 éves, egy közepes méretű cég alkalmazottja kicsit több mint egy évtizede. Eleinte, amikor a cégnek is jól ment, ömlöttek a jobbnál jobb feladatok, volt kihívás, pénz, szakmai fejlődés, s az akkori főnökük különös figyelmet fordított arra is, hogy különféle eszközökkel motiválja a munkatársakat. Ahogy az idő haladt, s a körülmények is változtak, úgy lett a helyzet állandóan rosszabb.

- Kezdetben persze próbáltuk megérteni, hogy a válság miatt megcsappant rendelések eredményeként egyre csökkent a fizetés. Aztán persze egy idő után kiderült: sok mindent rá lehet húzni a "válság" szóra, még azt is, amihez annak semmi köze. A kevesebb pénzzel azonban a terhelés nem csökkent, ráadásul az új vezető inkább rabszolgahajcsár, mint emberekkel bánni tudó, igazságos, motiváló főnök. Pedig nehéz időkben utóbbira a szokásosnál is nagyobb szükség van, hogy az egyébként is leterhelt dolgozók ne azt érezzék, hogy a vérüket is kiszipolyozzák.

- Én csak azt vettem észre, hogy Robi egyre fáradtabb, rosszul alszik, és míg korábban lelkesen, nagy hévvel beszélt a munkájáról, egyre többször kezdte el mondogatni, hogy elege van - kapcsolódott be a beszélgetésbe Bori, Robi felesége. - Miután testi tünetei is jelentkeztek ennek a nagyjából két éve tartó vergődésnek, azt javasoltam neki: csináljon valami mást, amiért újra lelkesedni tud.

Robi szerint az állandó kiadások miatt a pénz sokáig nagy úr volt, de eljön az az idő, amikor a lélek kiköveteli magának azt, ami jár neki. Nem véletlenül hallani olyan sikeres bankárokról, menedzserekről, akik hónapokra elmenekülnek meditálni, szőlőt művelni, vagy éppen búvároktatóként kötnek ki Thaiföldön.

A kiégés, azaz a "burnout"-jelenség egyébként régóta létezik, ám kutatása alig néhány évtizedes múltra tekint vissza. Suri Irén pszichológus szerint kétféleképpen közelíthetjük meg a témát. Egyrészt vannak az úgynevezett munkaalkoholisták, akik a hétköznapi dolgok előli menekülésüket fojtják munkába. Ennek is vannak fázisai: a kezdeti lelkesedés, világmegváltás után lendületcsökkenés jön, majd testi tünetek, végül az a méla undor, amely minden reggel munkába kíséri.

A másik, amikor valaki motiválatlan egy munkahelyen, mert a feladatok számára nem jelentenek kihívást, vagy éppen túl nagy a követelmény, nem kap elég visszajelzést vagy nincs fejlődési lehetőség.

A szakember szerint nagyon fontos, hogy legyen olyan hobbink, amiért rendszeresen lelkesedni tudunk.

 

Keretezzük újra az életünket!

Ne a világot váltsuk meg, hanem önmagunkat! - tanácsolja a pszichológus. Próbáljuk meg "újrakeretezni" a helyzetet, amelyben vagyunk, ez segítheti annak megélését. A túlélési és relaxációs technikák nagyon fontosak az ilyen helyzetekben, befolyásolják életvezetésünket. Miért vagyok ezen a helyen? Mit jelent számomra adott munkahely? - tegyük fel a kérdést magunknak. Őrizzük meg rugalmasságunkat, képezzük magunkat folyamatosan, és ne féljünk a megújulástól!

Suri Irén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!