Púder Nélkül

2011.02.01. 08:53

Báli szezon: adjuk meg a módját

Javában zajlik a báli szezon, s bár a legnívósabb esemény, az Operabál elmarad, azért rendeznek még országszerte szép számmal táncos mulatságokat. A bálok megkövetelik, hogy elegánsan felöltözzünk, méltó rangot adva az eseménynek, véli az egyik legismertebb alkalmi- és esküvőiruha-tervező, Héjja János. De vajon milyen ruhát ajánl a szakember?

Matolcsi Renáta

- Az Operabál mindig is egy külön kategória volt, ahová a nagy, teátrális, rokokós stílus való, de természetesen azon kívül is van számos elegáns bál, ahol illő viseletben kell megjelenni. Ezekre a természetes anyagból készült, egyenes vonalú, jó esésű ruhákat ajánlom, ami lehet akár romantikus stílusú is. Amit viszont semmiképpen se vegyenek fel a hölgyek, az az úgynevezett biznisz-kosztüm, az nem ide való. Természetesen attól is függ az öltözet, hogy milyen jellegű bálba megyünk, hol szervezik, milyen a helyszín. Úgy gondolom, ha például egy jótékonysági rendezvényről van szó, ahol a belépő akár 50-100 ezer forintba is kerülhet, akkor alapvető, hogy a ruha is legyen ehhez méltó.

Mint mondja, színben nincs olyan, ami tilos, olyat válasszanak a hölgyek, mely jól áll az egyéniségükhöz. A feketével nem lehet nagyot tévedni, de a türkiz, a lila, a zöld és a bordó árnyalatai is nagyon divatosak. Egyedül a krém és a fehér színekkel kell vigyázni: az estélyinek ne legyen esküvői ruha benyomása.
S, ha már az esküvőnél tartunk, sok pár most kezdi el a készülődést élete egyik nagy eseményére, számos kiállítást szerveznek részükre. Héjja János szalonjában is sok hölgy megfordul, hogy tanácsot kérjen, s ruhát varrasson magának.


-  A menyasszonyi ruhák esetében az alkat a meghatározó és nem az életkorhoz kötött szín és stílus. Régebben a lányok 18-20 évesen mentek férjhez, ma ez 28-45 év közé esik. Nincs ezzel probléma, sőt. Színvilágában a krém és a fehér egyenrangú, a vonalvezetésben az „A” vonal a jellemző, de a laza szoknyás, hosszabbra hagyott derékrész is nagyon kedvelt. Egyértelműen a romantika hódít, a díszítésben pedig a fodrok, csipkék, virágok. A ruha lehet aszimmetrikus, sellőfazonú, vagy akár miniszoknyás is. Azt szoktam tanácsolni, hogy a választáskor legyen szempont, hogy kik lesznek a meghívott vendégek. Ha egy fiatalos, kerti-partis, bulizós eseményt rendeznek, oda felvehető egy kicsit bohémabb darab, de egy hagyományos, templomi szertartásos esküvőn, idősebb rokonok gyűrűjében már valami kifinomultabbat, elegánsabbat viseljen az ifjú ara.

Szerző: Matolcsi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!