Púder Nélkül

2011.03.16. 12:06

Tanulható az orgazmus?

A fokozódó stressz, a szorosabb időbeosztás a szexuális élet intenzitását is befolyásolja. A többség fontosnak tartja az intimitást, de csak töredékük kér segítséget ilyen jellegű zavar esetén. A szexuális problémák gyakorlati megoldásával foglalkozó Orgazmus Klinika egyedülálló, hiánypótló kezdeményezésként egyedi, személyre szabott terápiával orvosolja az intim bajokat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Itthon a felnőtt férfiak 47, a nők 52 százaléka küzd valamilyen szexuális problémával – derült ki az ELTE Pszichológiai Intézet és a Marketing Centrum korábbi kutatásából. A felmérés szerint a nők egynegyede csökkenő szexuális izgalomról, 19 százalékuk az orgazmus zavaráról, tizedük pedig a nemi vágy hiányáról számolt be. A férfiak leggyakoribb problémája a merevedési zavar, ami becslések szerint a 40 évnél idősebbek több mint 40 százalékát érinti, három százalékuknál pedig súlyosnak tekinthető ez a probléma. Ugyanakkor közel egyötödüknek okoz gondot a korai vagy túl gyors magömlés, 16 százalékuknak csökkent a szexuális érdeklődése. A kutatás tanulsága szerint az érintettek 40 százaléka soha, több mint felük pedig csak elvétve beszél merevedési zavaráról.

Pedig tudományosan igazolt, hogy a harmonikus nemi élet hozzájárul a testi-lelki egészség megőrzéséhez. A szexuális aktus során számos pozitív élettani változás megy végbe a szervezetben csakúgy, mint egy kiadós testedzésnél: a szív munkája és a légzésszám fokozódik, a pulzus emelkedik, a vérnyomás nő, a véráramlás felgyorsul. Ugyanakkor javul a szervezet ellenálló képessége, a rendszeres, kiegyensúlyozott szex fokozza a nemi hormonok termelődését, ami mindkét nemnél kedvezően befolyásolja a fogamzó képességet. Az orgazmust megelőzően a szervezetben nagy mennyiségű oxitocin termelődik, hatására pedig nő az endorfinok, a boldogsághormonok szintje. Az örömteli szexuális élet csökkenti a pszichés zavarok, például a depresszió kockázatát, magabiztossá tesz, segíti a reálisabb, ésszerűbb önértékelést.

 


A szexuális zavarok hátterében gyakran lelki eredetű probléma áll: szorongás, depresszív kórképek, párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok, félelmek – például önkontroll elvesztésétől, örömtől, partnertől –, korábbi kudarcélmények, vagy traumák – szexuális bántalmazások –, korlátozó viselkedés, szigorú vallásos neveltetés, rossz szülői minta. Előfordulhat, hogy a kiüresedett kapcsolat, a megromlott házastársi viszony, a szexuális élmény monotonitása okoz gondot. Ám az alkohol-, drogfogyasztás, a hormonális zavarok, a gyógyszer mellékhatásai is előidézhetnek ilyen jellegű bajokat.

Míg a nők fájdalmas közösülés, orgazmus zavar, az izgalmi állapot csökkenése miatt keresik fel az Orgazmus Klinikát, addig a férfiak az ismert potenciazavarok, a korai magömlés és merevedési problémák miatt érkeznek a rendelőbe.

 A cikk folytatását ide kattintva olvashatja a life-style.hu oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!