Púder Nélkül

2011.06.29. 14:12

Álom Monacóban: Grace Kelly örökébe lép az úszónő

Az imádott Grace Kelly örökébe lép július 1-jén Charlene Wittstock, Albert monacói herceg választottja, aki nagyszabású ceremónián mondja ki az igent az oltárt eddig messze elkerülő uralkodónak. Monaco lakói még mindig Grace Kelly és Rainier herceg álomesküvőjére gondolnak, ha felcsendülnek a harangok, de a közelgő frigy sem lesz híján a pompának.

MTI

Ha nem lenne elég az uralkodói esküvők között is követendő példának tekintett 1956-os menyegző emléke, a zimbabwei születésű, de Dél-Afrikában nevelkedett Charlene Wittstocknak még Vilmos brit herceg és Kate Middleton közelmúltbéli esküvőjének hírverésével is meg kell birkóznia. A világ legkisebb államában ez lesz a legnagyobb esemény, amióta Grace Kelly oltárhoz vonult antik hatású elegáns csipkeruhájában, a ragyogás és a pompa új korszakát hozva el a Riviéra elegáns kaszinóiról és laza adótörvényeiről ismert parányi hercegségének. A helyiek még mindig szívfájdalommal gondolnak Grace Kellyre, azaz Gracia Patricia hercegnére, aki közel 30 éve autóbalesetben vesztette életét. Örömmel tölti el viszont őket, hogy az 53 éves Albert herceg végre rászánta magát az esküvőre.

A frigy kétnapos lesz, a hercegi rezidencián tartják, ahol a Grimaldi-dinasztia a XV. század óta lakik. A polgári esküvőt pénteken tartják a palota tróntermében, abban a vörös selyemmel és damaszttal díszített helyiségben, ahol annak idején Albert apja, Rainier 55 évvel ezelőtt feleségül vette Hollywood egyik legragyogóbb csillagát, Grace Kellyt. Az egyházi szertartást szombaton a palota márványudvarán rendezik közel 3500 vendég jelenlétében. Az ünnepséget a Monacói-öböl kék vize feletti tűzijáték koronázza meg, jelezve, hogy a helyiek végre fellélegezhetnek, Albert herceg valóban megnősült.


Félresiklott házasságokból bizony jutott elég a Grimaldi-dinasztiának, Európa egyik legrégebbi uralkodóházának. Caroline hercegnő, Rainier és Grace legidősebb gyereke kétévi boldogtalan házasság után vált el Philippe Junot francia playboytól, majd mi- után második férje meghalt motorcsónak-balesetben, hozzáment egy lobbanékony természetű német herceghez. Albert húga, Stephanie hercegnő három gyereket szült házasságon kívül, kettőnek egykori testőre az apja. Stephanie egy portugál cirkuszi akrobatával is egybekelt, de a házasság nem tartott sokáig.

A közvélemény most viszont úgy tartja, Albert herceg jól választott. Az elegáns fejedelem mellett jól mutat a 20 évvel fiatalabb Charlene Wittstock, aki bájos megjelenésével az évek alatt meg-győzte a kifinomult ízléséről ismert hercegséget.

A menyasszony Zimbabwéban született 1978-ban, 12 éves volt, amikor a család áttelepült a szomszédos Dél-Afrikába. Apja, Michael Wittstock értékesítési menedzserként dolgozott, anyja, Lynette úszóedző volt. Charlene épp anyja szárnyai alatt ért olimpiai magasságokba, részt vett a 2000-es sydneyi ötkarikás játékokon. Ugyanabban az évben aranyérmet szerzett egy monacói versenyen, Albert herceg ekkor figyelt fel rá. Charlene 2007-ben hagyott fel az úszással, Monacóba költözött, hogy közelebb legyen a herceghez.

Albert herceg élete születése óta a nyilvánosság előtt zajlott. Apja halála után 47 évesen került a hercegség trónjára 2005-ben. Világéletében híres volt szépséges barátnőiről, köztük emlegették Brooke Shields színésznőt, a szupermodellek közül pedig Claudia Schiffert és Naomi Campbellt. Esküvőről azonban sokáig nem is akart hallani, ennek egyik oka apjával való elhidegült kapcsolata volt. Hosszú időn át tartották magukat az állítólagos homoszexualitásáról szóló pletykák is. Ezek a mendemondák csak akkor foszlottak szét, amikor Albert herceg elismerte házasságon kívül született két gyerekének apaságát. Jazmin Grace Grimaldi 1991-ben született egy kaliforniai nővel, Tamara Rotolóval folytatott kapcsolatából, Alexandre Coste pedig 2003-ban jött a világra egy togói születésű légiutas-kísérőtől.

A trónöröklés feletti aggodalmakat azonban ez sem csillapította, Monaco alkotmánya ugyanis kimondja, hogy csak közvetlen és törvényes leszármazottak kerülhetnek hercegség élére. Ahogy telt az idő, és Albert még mindig nem akart megnősülni, az alkotmányt megváltoztatták, így Caroline hercegnő is örökölhetné a trónt. Albert és menyasszonya mindazonáltal leszögezte, hogy családot akarnak alapítani. Szeretem a gyerekeket, mindig is akartam sajátot. Meglátjuk, mit hoz az elkövetkező pár hónap vagy év  mondta Charlene egy francia televíziónak.

Az esküvői fogadás menüjéről Alain Ducasse, a világ egyik leghíresebb séfje gondoskodik. A 19 Michelin-csillagot számláló szakács még nem fedte fel, mire számíthat a mintegy ötszáz fős vendégsereg. Annyi bizonyos, hogy a pezsgő és a dél-afrikai borok kivételével minden összetevő Monaco 10 kilométeres körzetéből kerül az asztalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!