Púder Nélkül

2011.06.06. 12:00

Megvan benned a rizikófaktor? - Vastag Tamás és Keresztes Ildikó együtt kampányol

Mindig is kerültem a rendelőket, féltem a doktoroktól, a tűtől, a fogorvostól. Aztán fel kellett nőnöm. Jött egy probléma és a kórház szükséges rosszá vált. Azóta odafigyelek a megelőzésre, s ha kell, több időt töltök a rendelőben, hogy mindent pontosan meg tudjak kérdezni, és mindent ki tudjanak szűrni – vallja Vastag Tamás, az X-Faktorban feltűnt veszprémi énekes.

Osváth Sarolta


Stressz, szex és szenvedélybetegségek – ezek a legkomolyabb rizikófaktorok, amelyek az aktív, fiatalabb korosztályt veszélyeztetik. A megelőzés érdekében teszt- és prevenciós kampányt indított Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság, amelynek keretében – ismert személyek hívják fel a figyelmet a veszélyek elkerülésére és a szűrővizsgálatok fontosságára. Vastagh Tamás szívesen adta arcát a kampányhoz, mivel azt gondolja, a rizikófaktor mindannyiunk életében jelen van. Fontosnak tartja, hogy felhívja a korosztálya figyelmét azoknak a vizsgálatoknak a fontosságára, amelyeket kihagyunk, elfelejtünk, vagy inkább el akarunk felejteni Nem tartja elfogadhatónak, hogy lehajtott fejjel elmegyünk a minket körülvevő problémák mellett. Mint elmondta, volt már a környezetében olyan vele egykorú fiatal, aki rosszul lett, mert sokat ivott, vagy aki nem ment el évekig egy olyan kivizsgálásra, amely a későbbi szervi gondját megelőzte volna. A problémák megelőzhetők, ha csökkentjük a rizikófaktort! – tette hozzá.

A kampány másik arca Keresztes Ildikó énekesnő szerint is fontos, hogy az ismert emberek értelmes célok mellé álljanak és a mai felgyorsult világban különösen fontos felhívni a fiatalok figyelmét: ahogy most élnek, olyan lesz később is az életük, az egészségük.

- Tizenévesen én is félvállról vettem a szentenciákat, és azt is tudom, hogy mindenki a saját kárán tanul. Mégis hiszek abban, hogy bizonyos dolgokról érdemes beszélni. Engem az úgynevezett „káros szenvedélyektől” megóvott a sport és a neveltetésem. Ma a legnagyobb veszélyt szerintem a stressz jelenti, a súlyos betegségek mind lelki tényezőkre vezethetők vissza. Ma a fiatalok magányosak, keresik önmagukat és sokan közülük depressziósak. Mivel én magam is megküzdöttem ezzel a betegséggel, tudom, hogy milyen nehezen fogadja el a környezetünk, ha a lelkünkkel van baj. Pedig látom a rajongóimon, hogy milyen sokan küzdenek ezzel Bízom benne, hogy sokaknak tudok segíteni, ha beszélgetünk, ha találkozunk  - személyesen, vagy a dalaimon keresztül

 

A rizikófaktor-kampányban résztvevők a program internetes oldalán kitölthetnek egy tesztet, amely megmutatja, hogy az életkorukból és életvitelükből adódóan milyen egészségügyi rizikófaktorokkal kell szembenézniük. Ha a teszt eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az illető rizikócsoportba tartozik, azaz a jövőben nagyobb eséllyel kell számolnia bizonyos betegségekkel, a honlap egy térkép segítségével a lakó-, vagy tartózkodási helyéhez legközelebbi szűrő vagy ellátó pontra irányítja.

Rizikó - számokban
Magyarországon a 35-64 éves magyar férfiak 30,4, százaléka, a nőknek pedig 29,7 százaléka elhízott, ennél magasabb - 41,3 illetve 33,8 százalék - a túlsúlyosak aránya. A hét éves gyerekek közül minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos, vagy elhízott. Magyarországon még mindig évi 43.000 abortusz történik, ezért nagyon fontos a nem várt terhesség megelőzése és a biztonságos fogamzásgátlás. A hormonális fogamzásgátlás területén új módszerek is elérhetőek,a melyek segítségével az elfelejtett tabletta miatt létrejött nem várt terhesség meglezőhető, kiküszöbölhető. 45-65 éves nők számára kétévente ajánlott a mammográfiás emlőszűrés, de évek óta az érintettek alig fele jelenik meg. A 25-65 éves nők számára három évente szükséges lenne a méhnyakrák szűrés, citológiai vizsgálattal együtt,  a veszélyeztetetteknek azonban csak mintegy harmada veszi igénybe.  Egyes, szexuális úton terjedő betegségek ellen védőoltás is van – hazánkban már mintegy 210 önkormányzat részben, vagy egészben vásárolt megelőző oltóanyagot, így évente több ezer tinédzsert oltanak be.  Az 50-70 év közötti férfiak és nők számára ajánlott két évente a vastagbél szűrés, mivel évente mintegy 8500 új esetet regisztrálnak és csaknem 5000 személy veszíti el életét. Keretes vége

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!