Púder Nélkül

2011.07.22. 06:45

A tigristől a kiszámíthatóig

Mindent megnyert, amit sportoló nyerhet, pályafutása csúcsát a 2004-es athéni győzelem jelentette. Vörös Zsuzsa két esztendeje köszönt el az élsporttól, azóta edzősködik anyaegyesületénél, az Alba Volán SC-nél. Imád autót vezetni, korábban kapott csekkeket gyorshajtás miatt, mostanság higgadtan közlekedik.

Horog László

Alig múlt 19 esztendős, amikor jogosítványt szerzett, a család nyolcéves, Skoda 120L típusú, fehér színű járművét vezette az első időszakban, a kocsi amolyan gyakorló verdának számított. Egy évvel később saját autót vásárolt, ugyanezt a típust, ám tíz évvel korábbi kiadást: narancssárga színű járműve elmúlt 18, tehát már felnőttnek számított, amikor hozzá került. Nevetve meséli, öttusázó társai csak tigrisnek nevezték a rikító négykerekűt, amit kis idő elteltével már ő is így becézett.

-Szerettem azt a kocsit, tulajdonképpen büszke is voltam rá, hiszen én dolgoztam meg érte, a sporttal megszerzett jövedelmemből vásároltam. Másfél évig volt nálam. A  folytatásban a frissen alakult Sydney Klub által előbb egy Fiat Seicentót, majd egy Puntót kaptam használatra, köszönhetően a junior korú versenyzőként a felnőttek között egyéniben szerzett világbajnoki ezüstnek, valamint annak, hogy a következő vb-n felállhattam a dobogó tetejére.

Arany-, de minimum éremesélyesként utaztam Sydneybe, ahol elmaradtam a várakozástól, a 15. helyen végeztem. Az autót 2000 végén felajánlották megvételre, de nem éltem a lehetőséggel. Egy benzines, 1,2 literes Opel Corsát vásároltam, amit meg is tartottam Athénig. A görög fővárosba szintén favoritként utaztam, két éven át nem tudtak megverni a világversenyeken, szerencsére az olimpián sem, meggyőző fölénnyel nyertem - mondja a bajnok, majd tovább sorolja autóit.

A játékok után autót cserélt, élete első kombiját vásárolta, egy Volkswagen Golfot, majd egy Passat kombit. Utóbbitól rövid úton megvált, úgy érezte, nincs vele szerencséje. Háromhetente hordta szervizbe, ám a kaput az tette be, hogy az alig néhány hónapos járművet majdnem ellopták a lovarda elől. Versenyzőtársai zavarták meg a bűnözőket, akiket csak néhány perc választott el az autó elkötésétől. A kocsit haza sem vitte, hanem villámgyorsan egy ismerőse kereskedésébe, jelezte, adják el, amilyen gyorsan csak lehet. Ezután terepjáró mellett döntött, egy Land Rover Freelander lett a kiválasztott, ám ez sem maradt nála sokáig. A húgának kölcsönadta, a testvére balesetet okozott, az autót totálkárosra törte. Zsuzsa 2006 őszén visszatért a kombihoz, egy féléves Skoda Octavia turbódieselt vett. Azóta ezzel közlekedik, nem is akar megválni tőle.

-A legfontosabb, hogy a vívózsák keresztben beférjen a csomagtartóba, valamint az öttusával kapcsolatos egyéb felszereléseknek, továbbá a kutyáknak is jusson hely. Én egy hétéves bearded collieval rendelkezem: Lola nagyon sok hazai és külföldi kutyakiállításon vett részt, általában nagy sikerrel. A páromnak, Józsefnek két kutyája van, Max 7, Jimmy 4 éves, a két bobtail is gyakran indul különböző viadalokon, szintén eredményesek. A három négylábú gond nélkül elfér a kocsiban, sőt az is előfordult, hogy öt eb utazott benne.

Vörös Zsuzsának az autó kapcsán túlzott elvárásai nincsenek, a legfontosabb a megbízhatóság és a kényelem, a kocsija különösebb extrákkal nem, mindössze elektromos ablak-emelővel és légkondicionálóval is rendelkezik. Ha jelenlegi járműve nem felelne meg a megbízhatósággal kapcsolatos alapvető kritériumnak, már túladott volna rajta. Szereti a sebességet, ám az utóbbi időben higgadtan közlekedik.

A sport révén egy Seat Leon FR típushoz is hozzájutott, mint mondja, a 170 lóerős kis sportkocsival szinte nem is lehetett lassan menni, élvezte is a sebességet. Szlovákiából hazafelé lemeszelték az autópályán, a bírságot a helyszínen kifizette, ám nem sokkal később itthon, az M7-esen is túllépte a megengedett sebességet, kapta is a csekket a gyorshajtás után. Azóta átgondoltabban közlekedik, körültekintően vezet. Komolyabb balesete soha nem volt, mindössze néhány koccanása.

Szerző: Horog László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!