Púder Nélkül

2011.07.21. 05:56

Marcipános erotika, csak a nagyi ne lássa!

A lakodalmak, esküvők egyik fontos velejárója a menyasszonyi torta, amelyet az ifjú asszony szeletel fel, s a friss férjjel együtt kínálják a násznépet a süteménnyel.

Kovalcsik Katalin

Egy lakodalomnak, esküvőnek  annyi fénypontja van, amennyit a vőfélynek, vagy a hangulat fenntartásával megbízott vendéglősnek sikerül elővarázsolnia a vőfélykalapból. A menyasszonyi torta ezek egyike, már csak azért is, mert a fiatal párnak szinte az első  egyik, közös akciója a boldogító igen utáni euforikus hangulatban. Felszelni a csodát, és a vendégek elé tenni. A tortaválasztás  ahogy a menyasszonyi ruháé, a székek, asztalok díszeink megbeszélése, a megfelelő zenekar  felkutatása, a menü összeállítása  fontos mozzanata  az esküvő előtti hónapok tennivalóinak.


- Az esküvői kiállítások egyre gyakoribbak, Fehérváron  kettőt is szoktak rendezni - Iványi Judit vállalkozó és munkatársai tortavariációkat  visznek a bemutatókra.  - Ezeket azért szeretik a fiatalok, mert egy helyen mindent megtalálnak. Mi  meg szoktuk szavaztatni a közönséget, hogy megtudjuk, mit kedvelnek a házasulandók.  A piros-fehér rózsás torták ideje elmúlt, éppen ezért felvállaltunk egy vakmerőbb, merészebb vonalat. Készítettünk már türkizkék, mélyzöld,  egészen sötétlila  tortát, ez utóbbit  világítós állványon, nagyon mutatós volt. Vannak párok, akik be merik  vállalni, hogy  színekben is merészebbek,  újításokat alkalmaznak a házasságkötéskor. Nincs köze a tortákhoz, de azt is hallottam már, hogy a menyasszony megveszi a ruháját  nem kölcsönzi ,   és a fényképezés végén széttépi, sárba fekszik benne. A miértre nem tudom a választ, de  ez is egyike az alternatív dolgoknak, több mint érdekes.

A lánybúcsúra,  legénybúcsúra is szoktak tortát vásárolni, ezek díszei  néha   túl is lépik a merész kategóriát, persze ez  is, mint annyi más, megítélés kérdése. 

- A kérések sokszor meghökkentőek, a tortákra formáztunk már  férfi és női nemiszervet marcipánból, de vannak ennél szolidabb változatok is. A hölgyeknek férfi felsőtestet  készítünk,  pöttyös alsónadrág feszít az úron. A  férfiaknak szoktak kérni mell- vagy tangatortát,  ezek nagyon szolid ketagóriák. A régi szép habos-babos nászpárok, akik fogták egymás kezét, és úgy tekintettek a jövőbe, kimentek a divatból.  Vannak aranyos, de  giccses nászpárjaink. Ilyen, amikor a menyasszony horgászbottal kifogja a vőlegényt. A  modern kor  menedzsereinek megfelelő párok egymásra se néznek, mindketten telefonálnak. Nem tudom, hogy az a jelenet mit vetít előre a házasságra nézve?

Az erotikus marcipánfigurák rendszerint nem a menyasszonyi tortára kerülnek, mert azt még a szülők, a nagyszülők rosszallóan néznék. Inkább a baráti ajándéktorták díszei  ezek a különböző pózokba merevedett figurák.
Judit emlékszik, összeveszett a menyasszony és vőlegény,  mert a leendő feleség kiválaszott egy negyven év múlva marcipán figurát. Ekkor  a pár már dundus volt, a férj kopasz, és ez a vőlegény férfiasságát sértette.

- A menyasszony visszakozott, mert veszélybe került az esküvő - mesélte  Judit. - Egyszer tolmácsgép segítségével választottak tortát. A  kínai hölgy alig beszélt angolul, a fiatalember nem tudott kínaiul.   Miközben  rendeltek, belegondoltam, ha összevesznének valamin,  elég sokáig tartana bepötyögni a mérget a gépbe, elszállna a harag.

Szerző: Kovalcsik Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!