Púder Nélkül

2011.09.11. 12:47

A beszoktatás időszaka: mire figyeljünk?

A szeptember nemcsak az iskolakezdés hónapja, a bölcsödékben és az óvodákban ez az időszak a beszoktatásé. Az "újoncok", a kicsik ilyenkor lépnek a szocializáció útjára, első tapasztalataikat szerzik a közösségekben.

B. Virág Rita

- A beszoktatást megelőzően nem árt többször is felkeresni a kicsivel a bölcsödét, az óvodát, hadd ismerkedjen a környezettel. A nyílt napok adta lehetőségeket is feltétlen használjuk ki, mert a gyerekek már az első találkozás alkalmával ösztönösen megérzik, milyen óvó-, gondozónőre van szükségük - vélekedett Krenhardtné Rajki Melitta, veszprémi védőnő, aki azt tanácsolta, mielőtt közösségbe adnánk gyermekünket, igyekezzünk az otthoni napirendet a bölcsödeihez, óvodaihoz alakítani.

A szakember elmondta, sosem szabad a csemetét másokhoz hasonlítani, egyéni ritmusának megfelelően kell szoktatni, de ez az időszak két-három hétnél tovább ne tartson.


 
- Nagyon fontos, hogy a gyermekünk érezze, feltétel nélkül bízunk az óvónőben, mert akkor ő is eképpen viszonyul majd hozzá. Pozitívan állítsuk be az ovit, ahol új pajtásokra talál, új dolgokat tanul és próbálhat ki, érdekes játékokkal ismerkedhet meg. Engedjük meg, hogy a kicsi magával vigye kedvenc játékát, a cumiját, vagy olyan holmit, amihez ragaszkodik - például a kispárnáját, rongyiját.

A védőnő elmondta,  a gyerekek legtöbbje másfél-két éves kor után már igényli a közösséget, más gyerkőcök társaságát, de inkább a szülő az, aki nehezen válik meg a csemetétől.

- Figyeljünk arra, hogy a kisgyermek egyre jobban élvezze az önállóságot. Ennek érdekében könnyen le- és felvehető ruhákat, cipőket vásároljunk neki. Fontos, hogy ne érje kudarcélmény, hogy sikerként élje meg az önállósodás első perceit. Lehetőleg a szükséges óvodai holmit együtt válasszunk ki, hogy érezze, ő is mindenben dönthet.

Szerző: B. Virág Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!