Púder Nélkül

2011.09.09. 13:25

Perfect Body Training: a tökéletes test titka

Perfect Body Training, azaz tökéletes testedzés. Mindannyiunknak szüksége van rá, főleg a nyári grillpartik, strandbüfézés, bográcsozás, gasztronómiai felfedezőtúrával egybekötött nyaralások után.

Kiss Anna

Mrakovics Rita, gyógytornász, manuálterapeuta tudja, mitől olyan tökéletes ez az edzésmódszer, amit bárki kipróbálhat például az egyik zalaegerszegi női fitneszteremben.

– Eddigi tapasztalataim szerint igyekeztem azokat a gyakorlatokat kiválasztani, amik a leghatékonyabbak az adott izomcsoportokra, azokra az izmokra, melyek a test stabilitásáért, mozgatásáért, tartásáért felelősek. Az óráimat úgy építettem fel, hogy először legyünk túl a „nem szeretem” gyakorlatokon, azaz a bicepsz vagy például a hátizom erősítésén. Egy edzés 11 blokkból áll, minden blokkhoz külön zene, motiváló, népszerű sláger kapcsolódik. Hagyományos bemelegítéssel kezdünk, majd megmutatom és begyakoroljuk azokat a mozdulatokat, melyek minden óra részei, a koreográfiához tartoznak. Ezután jönnek a bicepsz, hátizom, hasizom gyakorlatok, majd a comberősítés. A legnagyobb mumus a hölgyeknél a fekvőtámasz. De garantálom, idővel megszeretik! – nevet Rita, majd hozzáteszi. – Sokféle eszközt használunk: fitt-labdát, gumikötelet, stepdobogót, súlyzókat, illetve saját testsúlyunkkal is dolgozunk.


A gyógytornász nem árul zsákbamacskát, elmeséli kitartó munka, több hetes edzés után látványos és érzékelhető az eredmény.

– 10–12 hétig végezzük ugyanazokat a gyakorlatokat, mert körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az izmok hozzászokjanak a terheléshez. Folyamatosan figyelem a vendégeimet, személyre szólóan alakítom az edzésüket, ezért a teljesen kezdők és a „szuperedzett” haladók is garantáltan elfáradnak az órákon. Ha valakin látom, hogy túl könnyen megy neki, akkor emelem az edzettségi szintet, több lesz a súly, erősebb a gumikötél. A cél, hogy a nullától tízes skálán 7-es, 8-as szinten elfáradjanak az izmok. Ezt felmérem minden óra végén, a visszajelzésekből meg tudom ítélni, ha valamin változtatni kell.

Gyógytornászként Rita már az egyes emberek mozgásából meg tudja állapítani, kinek mennyire van testtudata, ki mennyire tudja kontrollálni a mozgását.

– Nemcsak a fokozatosság elvére, hanem a gyakorlatok helyes kivitelezésére is figyelek. A tudomány mai állása szerint, hatékonyabb zsírégetés történik, ha intenzíven megdolgoztatjuk a testünket, mert utána a regenerálódás miatt sokkal erőteljesebben dolgoznak az izmok, az anyagcsere is felpörög. Ez az úgynevezett utóégető, zsírégető hatás, amely az edzést követően 23-24 óráig tart. Tehát egy intenzív, ám csupán húszperces hegymenet hatékonyabb, mint egy óra közepes tempójú tekerés a biciklin.

Az óra végén pedig jöhet a slusszpoén...

– A nyújtás előtti utolsó blokkban egy erőteljes, pörgős szekció következik nyolcütemű fekvőtámasszal vagy kitartásos gyakorlatokkal. Az óra attól egyedi, hogy a legvégén meditációval zárul. Azt gondolom, a mentális és a fizikális oldal egyaránt fontos, hiszen olykor erős korlátozó hiedelmek élnek bennünk, amelyekkel muszáj leszámolnunk. A leggyakoribb ilyen korlát vagy tévhit, az „úgysem tudok lefogyni”. Ez mélyen a tudatalattiban él, s az órák végén azért dolgozunk, hogy ezek feloldódjanak.

A szakember szerint az egyik legjobb meditációs technika, amikor arra kéri a vendéget, képzeljen el egy tükröt, figyelje meg magát, s nevezze meg azt a testrészét, amelyik szerinte a legszebb. Ez lehet akár a fülcimpája is, a lényeg, hogy szeresse, fogadja el önmagát. Egy idő után egyre több lesz a szerethető, vonzó tulajdonság.

Szerző: Kiss Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!