Púder Nélkül

2011.10.01. 05:25

Egy igazi sikertörténet

Kerekes Blanka Veszprémben kezdte zenei pályafutását, ma már a zürichi zeneművészeti egyetem növendéke. Úgy érzi, a zenén keresztül kinyílt számára a világ.

Szabó Zsuzsanna

– Kilencéves koromban egy fuvolát tett le elém édesapám az asztalra. Itt kezdődött minden – ismerteti az előzményeket Blanka, hogyan is kezdődött a máig tartó szerelem, a fuvolázás. Első tanára Kövi Szabocs volt, aki nem ismeretlen a veszprémi zeneszerető közönség számára. – Neki köszönhetem azt, hogy igazán megszerettem a zenét. Mindig érdekes órákat tartott, ahol zenét szereztünk és rengeteget improvizáltunk.

Az együttes munkának közös CD lett az eredménye. A lemez különlegessége, hogy óceánon felvett bálnahangokat tartalmaz, melyre – az akkor tizenegy éves – Blanka énekével válaszol. Majd elvégezte a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolát, ami után felvételt nyert a fővárosi Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre Tőzsér Dániel tanítványaként. Blanka nagy szeretettel említi mesterét, állítja, tőle leginkább azt tanulta meg, egy igazi művésznek mindig képesnek kell lennie a megújulásra. A Zeneakadémián köztársasági ösztöndíjasként, kitüntetéssel diplomázott, ezután Erasmus-ösztöndíjjal Svájcban folytatta tanulmányait. Ösztöndíjas képzése eredetileg egy évre szólt, ám kiemelkedő zenei tehetségének köszönhetően a zürichi egyetem felvételi vizsga nélkül felvette hallgatói sorába. Jelenleg a szólómûvész-diploma megszerzéséért fáradozik.



– Svájcban az iskola kollégiumában nagyon színes társasággal lakok együtt, ahol rengeteg más nemzetiségû emberrel találkozom. Ami mindegyikőnket összeköt, az a zene szeretete. Lelkesen teszi hozzá, amióta kint él, a világ teljesen kinyílt előtte. A külföldiek szemén és elbeszélésein keresztül pedig úgy érzi, sokkal többet tud már a világról. Fellépett már a híres Tonhalle- ban, de olyan nagy nevekkel is együtt játszott már, mint Dieter Flury, William Blank vagy Hans Zender. Tanára a világszerte elismert Matthias Ziegler professzor, aki a mai modern fuvolatechnika egyik legjelesebb képviselője és oktatója. Ritka, hogy egy tanítvány olyan elfogult tisztelettel és szeretettel beszéljen tanárairól, ahogy azt Blanka teszi.

– Kinnt nem olyan „merev” a tanár-diák kapcsolat, mint itthon, hanem valahogy oldottabb. Emellett mégis megvan a feltétlen tisztelet. A tanárainkkal közösen lépünk fel koncerteken, utána pedig hosszan beszélgetünk. A másik pozitívum, amit Blanka leginkább kiemel kinti tapasztalataiból, a zene iránti rajongás, a közönség felől áradó szeretet. Leginkább itt is a közvetlenség, a nyitottság ragadta meg. Svájcban komoly kultúrája van a házi koncertezésnek, ezen belül mûködik egyfajta mecenatúra, a tehetséges művészek támogatása. De ez nem csupán az anyagiakról szól. Sokkal több ennél. Blankát három ilyen pártfogó is a szárnyai alá vette, van, ahol családtagként kezelik őt, köztük az Esterházy és a Jacobs család. – Nagy megtiszteltetés számomra, hogy olyan emberek előtt játszhatok, akiknek sokat jelent a zene. Szinte minden fellépésemen jelen vannak. A zene mellett életének másik fontos eleme a sport. Teniszedzői és síoktatói végzettséget is szerzett. Szerinte a sport számos előnnyel is jár, rengeteget segít neki a zenében.

– A sport nemcsak jó állóképességet ad, de megtanít küzedeni a céljainkért, ami a zenei életben sem utolsó szempont – mondja Blanka. A zenei érdeklődése sem merül ki egy stílus iránti rajongásban. Természetesen az első a klasszikus zene, de mellette a jazzért is rajong, az előbbivel párhuzamosan jazztanszakon is tanul. A zürichi Mehrspur Jazzklub rendszeres fellépője. – Úgy gondolom, egy igazi zenésznek a lehető legtöbb műfajban otthon kell(ene) lennie, mert ez részben olyan, mint a nyelvtudás. Minél többet ismersz, annál színesebb személyiséggé válsz. Itthon legutóbb Hajas Szilárd fuvolaművésszel, egykori tanárával lépett fel Veszprémben. A koncerten azonban már nem mint tanár és tanítvány, hanem mint két, a zenében egyaránt jártas művész álltak a színpadon. Ígérik, lesz még közös előadásuk.


Út Veszprémből a tonhalle-i koncertig

Zenei tanulmányait Veszprémben kezdte a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéssel diplomázott. Külföldi tanulmányai során a zürichi komolyzenei élet elismert művészeivel is szerepelhetett. A legnagyobb elismerésnek azt tartja, hogy első fuvolásként léphetett fel a város ismert koncerthelyszínén, a Tonhalleban, annak vezető dirigensével, David Zinmannal együtt.

Szerző: Szabó Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!