Púder Nélkül

2011.12.20. 09:30

Az arany ékszer luxuscikké vált

Akinek ékszert adunk, szeretetet adunk, vallja Böjte Katalin. A zalaegerszegi ötvösmester három évtizedes tapasztalata szerint a szeretet ünnepén köttetik a legtöbb eljegyzés az évben.

Péter Gyöngyi

- Minden megváltozott - utal a régi idők karácsonyaira Böjte Katalin. - Az arany ékszer luxuscikké vált, hiszen a nyersanyag iszonyatosan megdrágult, az embereknek pedig nincs pénze; ma már többnyire csak eljegyzésre vagy nagyon kerek évfordulóra ajándékoznak egymásnak aranyat. Hol vannak már azok a karácsonyok, amikor a férjek egyedi ékszerekkel lepték meg feleségeiket...?

Manapság a férfiak jellemzően fülbevalót, medált ajándékoznak életük párjának, míg a hölgyek órát, pénzcsipeszt, karláncot, kulcstartót, mandzsettagombot, esetleg egy szépen megmunkált tollat vesznek férjüknek. A fiatal párok közt örök divat a törhető ezüst szívmedál, amire sok esetben nevüket is rágravíroztatják, a barátnők pedig nagyszemes karláncokra akasztható medálokkal (charmokkal) lepik meg egymást.

- Az arany helyét átvette az ezüst, a fiatalok emellett az acélékszereket, bizsukat keresik. Számukra a márka a legfontosabb, ami nem mindig jelent egyet a minőséggel, így utóbbi háttérbe szorul. Karácsonykor nagy divatja van az eljegyzési vagy más néven szolitergyűrűnek, ami viszont aranyból készül, s közepén é a vőlegény pénztárcája függvényében – gyémánt, smaragd, zafír vagy cirkónia kő csillog.

S ilyenkor kelendőbbek a karikagyűrűk is, amelyeknek ugyancsak megvan a maguk divatja. Most éppen a fehér- és vörösarany kombinációjából készült darabok a legnépszerűbbek, valamint az apró, fehér és fekete gyémántokkal ékesített darabok, de választhatnak akár székelykapuk motívumait idéző gyűrűket is a házasságot tervezők.

 Ha ma bemegyünk egy ékszerüzletbe, a pár ezer forintos ékszerektől a sokmilliósokig terjed a választék, határ a csillagos ég, különösen, ha az egyedi kollekciók közt válogatunk. Vehetnénk drágaköves gyűrűt akár ötmillióért is...

 - 1975 óta nem volt ilyen karácsony, amikor ennyire kevés lett volna az egyedi megrendelés - teszi még hozzá Böjte Katalin. - Remélem, egyszer még alkothat az aranyműves... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!