Púder Nélkül

2011.12.14. 10:53

Páratlan, minden képzeletet felülmúló ékszerek

Minden előzetes várakozást felülmúló összegért, összességében 116 millió dollárért - durván 27 milliárd forintnak megfelelő összegért - keltek el New Yorkban a Christie's árverésén Elizabeth Taylor néhai hollywoodi filmcsillag páratlan ékszerei.

MTI

A bevétel világrekordot jelent az egy tulajdonostól származó ékszerekből szervezett árveréseket tekintve - közölte az aukciós ház a négyórás maratoni licitet követően.

A Taylor-kollekció 80 remekművéért előzetesen 20 millió dollárt vártak, de végül minden tétel, kezdve a híres 33 karátos gyémántgyűrűtől - Richard Burton ajándékától - a becsült ár sokszorosáért kelt el. A licit már félidőnél, azaz a második óra végén megdöntötte a korábbi rekordot, amely 1987 óta állt fenn. Akkor Windsor hercegnőjének ékszerei keltek el nem sokkal 50 millió dollár felett.

Már az első tétel, egy 30 ezer dollárra becsült karkötő is 326 ezerért kelt el, és hamar kedvező hangulatot teremtett a Elizabeth Taylor pompázatos gyűjteményének egyik kiemelkedő darabjáért, egy 16. századi gyöngyért folyó licit. A szóban forgó - 55 karátosnak megfelelő - darab hajdanán Mária angol királynőé, majd spanyol királynőké volt, a 20. század második felében pedig a színésznő tervei alapján lett egy gyémánt és rubint nyaklánc ékköve. Az ékszer szintén a karizmatikus walesi színész ajándéka volt 1969-ben, mostani formáját a Cartier műhelyében nyerte el. Előzetesen 2-3 millió dollárra taksálták, végül 11,84 millió dollárért talált gazdára.

Az est végére maradt Taylor ikonikus, 33,19 karátos gyémántja, amelyet férje, Richard Burton vett neki 1968-ban. A Krupp-gyémánt - később már Taylor-gyémánt - a várt háromszorosáért, 8,82 millió dollárért cserélt gazdát. Az ár karátonkénti rekordot jelent egy színtelen gyémánt esetében. Vevője Daniel Pang dél-koreai üzletember, aki az Eland World nevű konszern nevében licitált. A cégcsoport több szálloda birtokosa, és a tervek szerint ki akarja állítani a ritkaságot. Korábban hasonló utat követett Jacqueline Kennedy Onassis hagyatékának darabjaival.

Az est fénypontjai között szerepelt a Tádzs Máhál-gyémánt néven ismert drágakő, amelyet a színésznő 40. születésnapjára kapott ajándékba Richard Burtontől. A licitet 8,81 milliónál ütötték le.

A rubintok esetében is karátonkénti rekord született az est folyamán, mégpedig egy Van Cleef & Arpels rubint és gyémánt gyűrű esetében. Az ékszert 1968 karácsonyán kapta a színésznő. Rekordot jelentő áron, 4,2 millió dollárért - a várt hatszorosáért - kelt el egy tiara, amelyet Mike Todd, a díva egyik férje ajándékozott Taylornak 1957-ben.

A Christie's számított arra, hogy nagy siker lesz az árverés, tekintve hogy Elizabeth Taylor szakértői szemmel válogatta ékszereit. "Ez valóban a világ egyik legnagyszerűbb kollekciója" - fogalmazott az aukciós ház ékszerfelelőse.

A péntekig tartó árveréssorozat szerdán a díva houte-couture ruháival folytatódnak. A színésznő műkincsgyűjteménye impresszionista és modern alkotásokból februárban kerül kalapács alá a Christie's londoni székhelyén.

 
Kalapács alatt Monroe karikagyűrűje és a Jóbarátok kanapéja


Dorothy piros cipellőjéből, Monroe karikagyűrűjéből vagy a Jóbarátok kanapéjából is jó karácsonyi ajándék lehet: egy csütörtökön kezdődő hollywoodi árverésen számos híres filmes relikvia kerül kalapács alá.

A hollywoodi ikonok tárgyainak kétnapos Beverly Hills-i aukcióján többek között arra a piros cipellőre lehet licitálni, amelyet a Dorothyt alakító Judy Garland viselt az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmmusicalben. A Profiles in History árverés szervezői szerint ez a legépebben megmaradt topánka a forgatáson használtak közül fennmaradt négy párból.

A piros cipőket előzetesen kétmillió dollárra (460 millió forintra) értékelték. A vásárló kiegészítésképpen Dorothy kék-fehér kötényruhájához is hozzájuthat, amelynek 200-300 ezer dollárra (46-70 millió forintra) tették az árát - számolt be róla a Hollywood Reporter online kiadása.

Az Ózból egy harmadik relikvia, a gyáva oroszlán egy kosztümje is kalapács alatt végzi. Az igazi oroszlánbőrből készült portékát kétmillió dollárra tartják.

Marilyn Monroe több emléktárgya is szerepel az aukción. 40-60 ezer dollárra (9-14 millió forintra) becsülték annak a meghívónak az árát, amely 1962-ben John F. Kennedy születésnapjára invitálta a filmcsillagot, aki az ünnepségen a Happy Birthday éneklésével köszöntötte a politikust. Earl Moran Monroe-ról készített aktja 70-90 ezer dolláros (16-20 millió forintos) becsült áron kerül kalapács alá. A legizgalmasabb darab azonban Marilyn 3,5 karátos platina és gyémánt karikagyűrűje, melyet Joe DiMaggiótól kapott egybekelésük alkalmából 1954-ben. Az ékszer értékét 500-700 ezer dollárra (115-161 millió forintra) becsülik.

A THR.com cikke szerint elárverezik a Vissza a jövőbe 3.-ból ismert DeLorean időgépet: ezzel a kissé felturbózott autóval landolt a főhős az indiánok és az amerikai lovasság között dúló csata kellős közepén. A Jóbarátok tévésorozat 4-6 ezer dollárra (920 ezer-1,4 millió forintra) értékelt, jól ismert narancssárga kanapéjából is szép ajándék lehet. A muzeális értékű jelmezek közül pedig Steve McQueen Le mans című autóversenyzős filmjében viselt sofőrruhája és Lugosi Béla 1931-ben felöltött fekete Drakula-köpönyege is gazdát keres.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!