Púder Nélkül

2012.04.27. 14:02

Vehemens és precíz - sikeres nő a tésztagyártó családi vállalkozásban

Nincs is annál jobb, mint amikor egy családi vállalkozásban a gyerekek is megtalálják helyüket például úgy, mint Füri Anikó.

Miskei Anita

- Édesapám hosszú évekkel ezelőtt alapított családi vállalkozást, felhagyott a vendéglátással,  s száraztészta gyártásba kezdett, melybe  önszántamból csöppentem bele - mesélte a székesfehérvári Füri Anikó. A fiatal nő a tulajdonos lánya, s  ma már a vállalkozás egyik motorja.  
- Kezdetben más  pályára szántak, mert nagyon komolyan foglalkoztam a  zenetanulással, aztán a gimnáziumi évek után a Pécsi Tudományegyetemen politológia szakon kezdtem meg tanulmányaimat.  Nyaranta pedig, amikor hazajöttem, mindig akadt valami a cégben, s ha  tudtam,  segítettem. Egy családi vállalkozásnál nincsenek meghatározott titulusok, itt  jolly joker pozíciók vannak,  mindenütt helyt kell állni - mesélte Anikó. Elárulta, a Pécsen töltött egyetemi évek alatt, s a szünidei munka mellett is úgy érezte, kevés a terhelés, így jelentkezett az  Általános Vállalkozási Főiskolára, ott levelező szakon gazdálkodási menedzsmentet tanult. Majd Pécsett elkezdte  a phd képzést. 
- Mivel ez ritkább elfoglaltságot jelentett számomra, egyre aktívabban  vettem részt a családi vállalkozás életében.  Olyannyira, hogy a közgazdász diplomamunkámat is a száraztészta iparról írtam. S bár belesodródtam a szakmába, kikacsintottam: jelentkeztem, s felvettek az egyik kereskedelmi csatornához riporter gyakornoknak, ma  már  somellier, bor- és pezsgőgyártó technikus, borbíráló és szinkronszínész vagyok. Mindeközben édesapám hangsúlyozta, számít rám a  vállalkozásban, s így vált hivatalossá itteni munkásságom.  Így 2007 óta dolgozom teljes erővel a cégnél - mondta a magát munkamániásnak tartó fiatal nő.  Azt is elárulta, bár a politológiának kevesebb szerep jut életében, az egyetemi szóbeli vizsgák alatt megszerzett tapasztalatok ma is jól alkalmazhatók egy-egy üzleti tárgyalás során.

 Nem tudom, ki mennyire hisz a horoszkópokban,  skorpió jegyben születtem, ami  egy  vehemens csillagjegy. Legalábbis rám  jellemző, persze ezt ráfoghatjuk a génekre is, hogy örököltem édesapám jellemvonásait. Az azonban biztos, hogy ha kitűzünk egy célt, azt szeretjük elérni, nem adjuk fel félúton. Persze vannak konfliktusok közöttünk, de többnyire csak azért  eltérő a véleményünk, mert míg édesapám mindig nagyot lépne, én kisebbekkel igyekszem előre. Sokat tanultam az elmúlt években, azt is megtapasztaltam, hogy a gyengébbik nem képviselőit még mindig fenntartásokkal fogadják az üzleti világban. De igazi női erény, amit édesanyámtól örököltem, a precizitás, pontosság. Amit ötvözve szakmai tudásunkkal, elismerést érhetünk el nőként is  - tette végül hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!