Púder Nélkül

2013.02.06. 21:19

A bizonytalanság lényeges eleme a mai fiatalok világképének

Sok szempontból tudatosabbnak és rugalmasabbnak tartja a mai fiatalságot a korábbi generációkhoz képest Sebők Franciska pszichológus.

- Nem meglepő, ha arra gondolunk ők mibe születtek, illetve miben nőttek fel; abban, hogy „semmi sem biztos".

Én irányítom a sorsom, én felelek a boldogságomért - gondolják, és egyre kevésbé hisznek illúziókban, abban, hogy majd segít nekik valaki. Sokan ezért döntenek úgy, hogy szerencsét próbálnak valahol a nagyvilágban. A kivándorlást lehet menekülésként tekinteni, más szempontból azonban a saját maga boldogulásáért tesz meg óriási lépéseket, egyben saját kezébe veszi jövőjét. Nehéz, és nem mindenkinek való út ez, itthon maradnak a család, a barátok, sokan nehezen kezelnek ekkora változásokat életükben. Ezzel szemben azok, akik itthon maradnak, sokszor perspektíva nélkülinek vélik a külföldi munkavállalást, hiszen több diplomával a zsebükben nem szeretnének mosogatóként, felszolgálóként élni hosszú évekig. Mindkét oldal szempontjait, és érvelését jogosnak tartom, teljesen egyéni, ki-ki hogyan küzd meg a mai társadalmi, gazdasági bizonytalansággal, ki-ki miben látja a megoldást.

Az azonban lényeges szempont lehet a mai fiataloknak, hogy egész életükben tudjanak váltani, hiszen nem azt a világot éljük, amikor az első munkahelyünkről megyünk nyugdíjba.

Egy teljesen újfajta mobilitás és gondolkodásmód van kialakulóban, amit a korábbi, konzervatív értékrendszer szemüvegén keresztül nehéz megérteni. Személy szerint megvédeném ennek a generációnak bármely döntését, értékítéletét. Az ő világképükben számottevő elem a bizonytalanság, és az akár túlzott sokszínűség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!