Púder Nélkül

2013.05.29. 09:57

Nő a szerelő műhelyben

Rádóc - Simon Zsuzsa (24) nem fiús lány, ő is felveszi a magassarkút és a kivágott ruhát, de a hobbija mégis fiús: szereti az autószerelést. Amúgy pedig a sok álláskereső fiatal életét éli: nyolc évet tanult, pincér lett, de egy éve nem talál munkát.

Merklin Tímea

A barátja autószerelő, neki segít minden délután és este, sőt hétvégén is. Szeret kantáros munkaruhában, feltűzött hajjal, baseball sapkában dolgozni; annyira hiteles, hogy nem egyszer szerelőnek nézik.

Simon Zsuzsa (24) szívesen segít a barátjának, szerelgeti az anyukája, a mamája autóját is. Nem gond, ha olajos lesz a ruhája, magassarkúban is nekiáll csavarozni. Fotó:  Szendi Péter

- Rám lehet bízni olajcserét, légszűrőcserét, feszítem a szíjat, míg ő beállítja. Ha hétköznapi ruhában vagyok, az sem számít, engem nem zavar, ha piszkos lesz, hiszen a mosógép kimossa; feltűröm én a fehér pulcsi ujját is, ha mondjuk csavarozni kell, felrakni egy lökhárítót - meséli Zsuzsa. - Kislány korom óta szeretem az autókat, a motorokat. Voltak babáim is, de az apukám fém kisautóival szerettem játszani legjobban. Lehet, hogy első gyereknek a szüleim fiút vártak volna - ketten vagyunk lányok a húgommal -, azt tudom biztosan, hogy ha fiúnak születek, Attilának hívtak volna. Szívesen eljárok ralikra, roncsderbikre azokkal az ismerőseimmel, akik versenyeznek. Ha a barátom ráér, ő is jön. Egyszer vezetném is azokat az autókat.

Zsuzsa elmondja, hogy családot még nem tervez, mert először munka legyen. Nyolc évet tanult, mégsem talál állást, pedig próbálkozott Körmenden, Szentgotthárdon és Szombathelyen is. A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolába járt, öt évig külker szakra, érettségi után pedig három évet tanult, hogy pincér lehessen. 2012. június közepén végzett, azóta munkanélküli. Volt olyan állásinterjún, ahol azért húzták a szájukat, hogy "Hááát, első munkahely, be kell tanítani...", Szentgotthárdon épp kezdhetett volna, mikor bezárt a hotel. Szombathelyen azzal hárították el, hogy nem tudja megoldani a bejárást. Pedig iskolába is bejárt Rádócról naponta  nyolc éven át.

A szakképző iskolában az angol volt a fő tárgya, a vizsgák egy része is angol nyelven ment. A német nyelvtudása az utóbbi években kissé megkopott, ezért nem nagyon igyekszik ausztriai munkát találni, de a sok hazai kudarc után már gondolt rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!