Púder Nélkül

2013.07.10. 22:00

D vitamin kell, sok

Szombathely - Szervezetünkben a D vitamin az UVB fény hatására keletkezik. Ha elég sok időt töltenénk napon, az sok mindentől megvédene minket.

Merklin Tímea

Néhány évvel ezelőtt a kutatók úgy gondolták, hogy ez a csodálatos vitamin, csak a csontok egészségére van pozitív hatással. Ma már tudjuk a szakemberektől, hogy a D vitamin receptorok minden sejtünkben jelen vannak és felelősek egészséges működésükért. Amerikai kutatók mester hormonnak nevezték el. Segít a vérnyomás, a csontsűrűség, a hangulat, a viselkedés, izomerő szabályozásában, serkenti a haj növekedését, az immunrendszer működését. Felelős a programozott sejthalálért, úgynevezett apoptózisért, melynek feladata a sérült vagy rákos sejtek szaporodásának megállítása. Testünk fő D vitamin gyára a bőrünk és a napfény lenne, mégsem napozunk sokat, mert elterjedt, hogy az káros, rákkeltő, öregíti a bőrt. Magas faktorú test- és arckrémeket használunk, sminkeljük magunkat ezzel akadályozva a D vitamin előállítását. Túl sok időt töltünk zárt térben, sokkal többet lehetnénk szabad levegőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!