Púder Nélkül

2013.10.30. 14:20

Dénes Emőke még a szabadidejét is a bábszínházban tölti

Szombathely - A Mesebolt Bábszínházban egyszerre négy előadásban is feladatot kapott Dénes Emőke, akinek a párja is bábszínész. Intenzív élet, sok megértés kell hozzá, esetükben pozitív, hogy nem csak a szakmában, de a magánéletben is partnerek.

Merklin Tímea

A Mesebolt Bábszínházban két pár is kialakult az utóbbi években: a nemrégiben bemutatott Lehőcz ZsuzsaTakács Dániel az egyik pár, Dénes EmőkeKovács Bálint a másik. Együtt vannak munkaidőben és szabadidejükben is, ha ugyan el lehet választani a színházi életben ezt a kettőt, mert a színészek bizony a szabadidejüket is leggyakrabban a bábszínházban töltik. Mindig van műhelymunka, hangszeres próba, próba, megbeszélnivaló, így az idő jobbára „a szakmán belül" telik.

Dénes Emőke legközelebb november 2-án, szombaton 16 órakor szerepel a Mesebolt Bábszínház A százholdas pagony meséi című előadásában – ő lesz Malacka, Füles és a Nyúl. Micimackót Hannus Zoltán játssza. Decemberben a „Szerelemből születtem én" című csecsemőszínházi előadásban láthatják viszont a babáikkal érkező fiatal anyukák. Abban a darabban Lehőcz Zsuzsannával és Balogh Jánossal játszik. Fotó: Horváth Csaba

– Sokszor van úgy, hogy volna szünetünk, de egyszerűbb mindent az MMIK épületén belül megoldani, egyszerűbb itt gyakorolni, itt félrevonulni. Egy csomó programot szerveztünk együtt, zenekarunk is lett, rengeteg időt töltünk együtt. Vannak emberek, akik között kialakul valami plusz munka közben, ami hol továbbvihető, hol szerencsétlen próbálkozás. Bálinttal most már két és fél éve együtt vagyunk. Egy nem szakmában dolgozó ember nem hiszem, hogy ennyit megértene abból, amit itt átélünk – meséli Dénes Emőke.

– Korábban zongorázgattam, aztán az egyik előadás, a Vitéz szabó legény miatt megtanultam harmonikázni, erre azóta már többször szükség volt. Nagyon megszerettem a melodikát, a kicsi fúvós, billentyűs hangszert, amit egy csecsemőelőadásba hoztunk be.

Emőke benne van a Mumus a padláson című darabban, amit most kezdenek próbálni, és a szintén készülő csecsemőszínházi előadásban. Már elkészült, vasárnap lesz a premierje Az ördög kútja című vasi mende-mondáknak, aminek Kiss Dáviddal közösen szerezte a zenéjét.

– Kovács Géza rendező kért meg minket a zeneszerzésre azzal az előzménnyel, hogy korábban már szerkesztettünk össze zenét mi ketten egy másik darab filmtraileréhez, és egy-két saját dalt is összehoztunk. Először ijesztő volt a feladat, utána boldog voltam, hogy ilyesmit csinálhatok, és nagyon nagy élmény volt, ahogy a zenénk megszületett. Nem elvett energiát, hanem inkább feltöltött, hogy más szerepem van egy munkafolyamatban, mint amit megszoktam. Jó volt egy előadást más irányból megközelíteni.

Dénes Emőke nagyon sokoldalú színésznő, ezt ebben az évadban a Hannus Zoltánnal játszott A százholdas pagony meséi című darabban mutathatja meg Bartal Kiss Rita rendezésében. Ő lesz Malacka, Füles és a Nyúl is, harmonikázik is az előadásban.

– Olyan ez, mint amikor a gyerek játszik, ő is elhiszi a mesét. Amikor az egyik plüssállat van a kezében, azzal azonosul, amikor egy másik, azzal. Felveszi, játszik vele, otthagyja, másikhoz nyúl. Ugyanezzel a hittel és örömmel, ugyanakkor komolyan igyekszem játszani a színpadon, ahogy a gyerekek is vérkomolyan veszik a maguk alkotta szabályokat. Az összes figurát szeretem ebben a mesében. Ilyenek vagyunk. Malacka mindig alámegy mások akaratának, inkább lemond a saját elképzelésekről. Füles a pesszimista, aki nem hiszi el, hogy jó dolog is történhet vele. A Nyúl olyan, mint egy túlpörgött irodai dolgozó, kevesebbet dolgozik, mint amennyit szervezkedik és idegesíti, ha valaki a fontoskodásban megzavarja. Micimackó a legnagyobb békében él önmagával, akinek természetes, hogy a világ körülötte forog.

ESENDŐ, DE SZERETHETŐ FIGURÁK

A százholdas pagony meséinek szereplői még csak várnak arra, hogy rájöjjenek, hogyan is kellene élni, Micimackó azonban tudja. Ő nem csinál problémát a dolgokból, nem gondolkodja túl az életet – mondja Dénes Emőke. – Esendő, de nagyon szerethető figurák ezek gyerekszemmel is. Ebben a tobzódásban, ami a mai gyerekek szórakoztatására van, örökérvényű lények a pagony hősei. Micimackó pont olyan önző, mint a picik, akik megszokták, hogy mindenki értük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!