Púder Nélkül

2014.04.02. 12:40

Horváth Istvánné Éva köt, horgol és gurít

Horváth Istvánné Éva egy éve nyugdíjas, de egyetlen percig sem unatkozik. Két csapatban tekézik, és amikor csak teheti, horgol vagy köt.

Nagy Ildikó

Még csak negyedik osztályos volt az általános iskolában, de már a saját maga által kötött pulóverben járt.

– Az a sötétzöld pulcsi jó pár évig velem együtt nőtt – mondja mosolyogva Horváth Istvánné Éva, aki a koraesti tekemeccs után kötőtűvel a kezében fogad. Most éppen csíkos sapkákat köt – mosolygós arcú tojásokra.

Amerre nézek, mindenhol kis üvegcséket látok – tele gyöngyökkel és egyéb kellékekkel. A csillárról csipkéből és gyöngyből horgolt angyalkák és tavasztündérek lógnak, fejükön csillogó glóriák, marabutollból készült szárnyaikkal libegnek ide-oda.

Éva legújabb ötlete: csíkos sapkákat köt a tojásokra. Gyönggyel díszített angyalokat, tündéreket is horgol. Nem telik el úgy nap, hogy ne kötne vagy horgolna. Másik hobbija a teke, két csapatban is játszik. Fotó: Horváth Csaba

Éváról mindenki tudja, hogy imád kötni, horgolni.

– Anyuka szeretett hímezni, kötni és horgolni, én pedig ott ültem mellette, és eltanultam – idézi fel a kezdeteket, és elmondja azt is, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne venne kötő- vagy horgolótűt a kezébe.

– Utazás közben is horgolok – jegyzi meg, és mutatja az útizsákba bekészített fonalat és gyöngyöket. Gyakran mennek Sárbogárdra a párja szüleihez, addig éppen elkészül egy angyalka...

Éva párja, László is jól tudja, hogy bármerre utaznak, kirándulnak az országban, a látnivalók mellett a hobbiboltokra is kell időt szakítaniuk. Éva ugyanis fejből sorolja, hogy az ország melyik szegletében milyen különleges gyöngyökre vagy tollakra lehet bukkanni.

Aztán amikor a kanapé fölötti polcon sorakozó serlegeket pásztázom a tekintetemmel, szóba kerül a másik nagy „szerelem", a teke. Éva az 1980-as évek közepén kezdte űzni ezt a sportot, akkor még a határőrségnél dolgozott. Hamar kiderült, hogy van érzéke – és persze kitartása – a tekéhez, így aztán egészen a szuperligáig jutott. Most is két csapatot erősít: a megyei bajnokságban a Horváth-Gravitáció TK, a városiban pedig a rendőrség Vasi RSSE tagjaként igyekszik minél több fát ütni.

Éva korábban harminc évig dolgozott a határőrségnél – köztisztviselőként –, majd onnan átkerült a rendőrséghez, és tavaly a Vasvári Rendőr-kapitányság bűnügyi osztályáról ment nyugdíjba. Azt mondja, egyetlen pillanatig sem unatkozik. Nagy örömére lánya, Krisztina is követője: gyönyörű ékszereket készít, és – micsoda véletlen – egy csapatban tekéznek. Hogy három lányunokáját – Evelint, Natáliát és Boglárkát – is sikerül-e megfertőznie a hobbijaival, még nem tudni. Bár ha elnézem azt a nyakláncot, amit Evelin készített neki, akkor ez nem is kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!