Púder Nélkül

2014.07.09. 11:30

Csapláros Andrea biztonságot, céltudatosságot szeretne megjeleníteni öltözködésében

Hogyan hatnak a női vezetők a megjelenésükkel? Kihasználják-e nőiségüket a vezetésben? Sorozatunkban erről kérdezzük a hölgyeket.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, hét intézményegységet, 90 embert irányít, hozzá tartozik a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum, a Szombathelyi Képtár, a Vasi Skanzen, a Pásztor utcai Látványtár, és a budapesti Szántó Piroska Emléklakás.

Úgy véli, jó, hogy a vezetők közt egyre nagyobb számban nők is helyet kapnak. Európában eddig főként férfiak kaptak igazgatói pozíciókat. Mára Magyarországon is megváltozott ez a beállítottság. Szerinte egy nő másképp viselkedik vezetőként: a férfiak elsősorban egy dologra koncentrálnak, a nők a családban tradicionálisan betöltött szerepükből tanulva több dologra is tudnak figyelni egy időben. A férfiakat elsősorban a siker, az előrelépés motiválja, a nők döntéseiben szociális érzékenységük is szerepet játszik. Lehet így is, úgy is jó csapatot kialakítani. A nőkben a rivalizálás talán nincs meg olyan erősen, mint a férfiakban, akik viszont könnyebben tudnak dönteni. A nők többféle szempontot mérlegelnek, és a dolgok hátterét is nézik.

- Az én vezetői stílusom a férfiakéhoz áll közelebb: egy dologra koncentrálok, gyors döntéseket hozok. Régész vagyok, ez egy férfias szakma. 15 évet dolgoztam ebben a közegben. Az építészekkel való közös munka a vezetői stílusom kialakulására és a megjelenésemre is hatással volt - meséli az igazgatónő.

- Az ásatások és a hozzájuk kapcsolódó építkezések miatt sokáig főleg nadrágot hordtam. Mostanában édesanyám nagy örömére - aki a konzervatívabb megjelenés híve, és mindig szeretett volna errefelé terelni - gyakrabban veszek fel nőiességet kifejező ruhákat.

Protokolláris alkalmakhoz klasszikus, konzervatív öltözéket választok, különösen a francia és az olasz stílust kedvelem, de mindenképpen Európában készült ruhát vásárolok. Ha tárgyalásra megyek, olyan ruhát veszek fel, ami határozottságot sugall, és jelzi azt az irányt is, amerre az intézményt vezetem. A konzervatív stílussal biztonságot, céltudatosságot, kiszámíthatóságot szeretnék megjeleníteni, valamint azt, hogy tudom, milyen keretek között mozoghatok. Szabadidőmben inkább színes öltözékeket hordok, a spanyol és az afrikai tervezők ruhái állnak közel hozzám. Ez a lényem másik fele. Ugyanakkor az anya fiú kapcsolat is megjelenik a személyiségemben, hiszen két fiunk van, és ez egy kicsit fiúsítja az embert.

Csapláros Andrea fodrászhoz és sminkeshez megy minden jelentős közéleti szereplés előtt legyen az egy televíziós felvétel, egy kiállításmegnyitó, vagy akár üzleti tárgyalás.

Az ápoltságot nagyon fontosnak tartja, és azt mondja, 35 év felett több figyelmet kell fordítani arra, hogy az arc megfelelő kezelést kapjon. Körömlakkot nem használ, a régészet miatt ez sosem volt praktikus.

Ékszereket ritkán hord, azokat a borostyánkő nyakláncait viseli legszívesebben, amelyek egy része dédanyai örökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!