Púder Nélkül

2011.10.02. 05:43

A természet őrangyala

Bokorné Csonka Judit lelkes környezetvédő. Már gyerekkorában is fontos tartotta, hogy óvja természetét, s ez a mai napig így van. Judit a elnöke a sárvári környezetvédő és természetbarát egyesületnek.

Bajdó Bettina

- 2007-ben jött létre az egyesület, én is alapító tagja vagyok - mondja Judit.  - 2009-ig titkárként segítettem a munkát, majd márciusban engem választottak elnöknek. Azóta a lelkemen viselem az egyesület tagjaival együtt a város és a környezet tisztaságát. Már általános iskolás koromban is aktívan részt vettem a környezetvédő programokban, akkor ezek még nem voltak ilyen szervezettek, s talán nem is így neveztük az akciókat. Arra emlékszem, hogy becsöngettünk házakhoz, s összegyűjtöttük a hulladékot. A középiskola után úgy döntöttem, hogy nem a környezetvédelmi vonalon tanulok tovább, ám ez továbbra is fontos szerepet töltött be az életemben. Hétköznaponként könyvelőként dolgozom, a számok világában élem a mindennapokat.

Judit elárulja, életében a legfontosabb helyen mindig is a család állt, a munka és az egyesület csak ezután következett.
- Egy új egyesületnek mindig idő kell ahhoz, hogy elinduljon, hogy az emberek megbarátkozzanak vele - folytatja az elnök. - Öt éve működünk, s mostanra már kialakult programjaink vannak. Éppen nemrég szerveztünk környezetvédelmi napot a városban, nagyon jól sikerült. Egész napos programok voltak, sokan ellátogattak a standjainkhoz.

- Úgy szerveztük a programokat, hogy legyen olyan, ami a gyerekeknek, s legyen olyan is, ami felnőtteknek szól. Az a jó, hogy az egyesületünk folyamatosan bővül, az új tagok pedig új javaslatokat is hoznak magukkal. Öt évvel ezelőtt tizenöten kezdtünk el tevékenykedni, most már harmincnégy tagunk van. Mindig nagyon lelkesek vagyunk, ám néha kicsit veszítünk a lendületből. Akkor összeülünk, s egymásból merítünk erőt. Próbálunk a környezetvédelmi fórumokon is megjelenni, ám hétköznaponként mindannyian dolgozunk.

Az egyesület tagjai még az indulásnál eldöntötték, hogy felhívják a városlakók figyelmét a környezetvédelem fontosságára. Üres zsebbel kezdték el szervezni programjaikat, hiszen új egyesületként nem pályázhattak. Túljutottak a kezdeti nehézségeken, s ma már úgy érzik, látszata is van tevékenységüknek.
 
- Sárváron nyitottak az emberek - emeli ki Judit.  Ez egy szép, tiszta és rendezett város. Az egyesület évente szervez hulladékgyűjtési akciót, ám nem ez a fő profilunk. Pozitívak a tapasztalataink, hiszen úgy látjuk, hogy javul az emberek hozzáállása. Egyre kevesebb az eldobott palack, s cigarettacsikk az utcákon. Az egyesületünk folyamatosan fejlődik, hiszen ma már van egy kézműves részlegünk is. A rendezvényeken játszóházzal várjuk az érdeklődőket, s azt szeretnénk bebizonyítani, hogy hulladékból is lehet értékes tárgyakat készíteni.

- Idén PET-palackból csináltunk karkötőket, de készültek tejesdobozból tolltartók és wc-papír gurigából bábok is. Úgy gondolom, a lényeg, hogy ne veszítsük el a lelkesedésünket, s ha kell áldozzuk fel a szabadidőnket azért, hogy tegyünk a környezet tisztaságáért.

Szeptember 18-án, immár ötödik alkalommal rendezték meg a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület tagjai a Környezetvédelmi napot a Nádasdy vár udvarán. A 10 órakor kezdődő programok nagy része a szabadban zajlott, a sikerekhez az időjárás is nagyban hozzájárult.
A rendezvényt 14 órakor Máhr Tivadar alpolgármester nyitotta meg, beszédében hangsúlyozta a civil kezdeményezések fontosságát és a környezetvédelem jelentőségét a mindennapokban. A környezetvédelmi nap egyszerre több szálon is futott. Amíg az érdeklődők a házasságkötő teremben szakmai előadásokat halhattak a komposztálásról, addig az udvarra látogatók több izgalmas programban is részt vehettek.

Szerző: Bajdó Bettina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!