Púder Nélkül

2010.06.29. 07:23

Doktorhalak kóstolgatják a páciensek bőrét

A bölcs bagoly, dr. Bubó után újabb állat orvosok várják pácienseiket, ám a mesék birodalma helyett ezúttal a valóságban. A doktorhalak enyhülést hoznak a bőrbetegségben szenvedőknek, de képesek kezelni akár a narancsbőrt is.

zaol.hu

Képzeljenek el egy 2,5 köbméteres medencét, s benne több száz aprócska kangalhalat - rendelés közben.

- Mivel nincsenek fogaik, nem tudnak fájdalmat okozni. Nagyon kellemes érzés - jegyzi meg mosolyogva csodálkozó tekintetünk láttán az aprócska élőlények első zalaegerszegi páciense, Salamon Szabina, aki súlyos pikkelysömörrel küzd már hosszú évek óta. Ezúttal úgy tűnik, végre sikerrel. - A sok szteroidos kenőcs miatt a bőröm teljesen elvékonyodott és kifehéredett, az állapotom azonban mégsem javult. A halterápia azonban bevált - jelenti ki, miközben a doktorok a karját és a lábát kóstolgatják. Szó szerint. A kangalhalak ugyanis a meleg vízben felázott, elhalt hámsejteket dörzsölik le szájukkal a beteg testrészekről, ezzel egy időben pedig gyulladáscsökkentő, gyógyító hatású dithranol-enzimet juttatnak a bőrfelületre.

Egy ember teljes testkezeléséhez körülbelül kétszázötven hal szükséges, Szabina bőrén azonban közel hétszázan munkálkodnak.


- A pontyfélék családjába tartozó, magyarul piros szívogató márnának nevezett halak az elhalt emberi hámsejtekkel táplálkoznak, segítségükkel a pikkelysömör, az ekcéma, az akne, a bőrgombásodás, s a különböző egyéb bőrelváltozások akár egy évre is tünetmentessé tehetők - kapcsolódik a beszélgetésbe Mágel György, a szalon tulajdonosa.

- A kezelés rendkívül kellemes. Nem kell mást tenni, mint 15 egymást követő napon, egy-másfél órát fürdőzni a halak társaságában a 36 fokos vízben.

A halterápia jótékony hatását a bécsi bőrklinika hivatalos tanulmánya is tanúsítja, Németországban pedig a társadalombiztosítás támogatja a kezelést. Persze, mint mindent, a kangalhalakat is hamisítják. A chin-chin névre hallgató utánzatoknak foguk van, így a kezelés során vérző sebet ejthetnek. Magyarországon azonban egyelőre könnyen kiszűrhető lenne a csalás, hiszen ez idáig a zalaegerszegit is beleszámítva, hazánkban mindössze három halklinika nyitotta meg kapuit.

További részletek a zalaihirlap.hu-n, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!