Púder Nélkül

2010.09.24. 07:55

Jó, ha tudja a háziasszony, melyik ételhez milyen bort kínáljon

A bor összehozza az embereket, a kulturált poharazgatások alkalmával barátságok köttetnek. A zamatos italok fogyasztása, népszerűsítése pedig nem csak az urak privilégiuma.

Péter Gyöngyi

Egy kellemes vacsora, egy jó bor és néhány kedves barát: máris szebb színben látja az ember a napközben még oly zordnak tűnő  világot. Nagy előny, ha a háziasszony tudja, melyik ételhez milyen nedűt kínáljon, de ennél sokkal színesebb azoknak  a hölgyeknek  az élete, akik borral kapcsolatos hobbit választanak.

- Őszintén bevallom, nem csak népszerűsítem, szívesen fogyasztom is a bort. Értékelni tudom a minőségi száraz fehérborokat, de újabban a száraz vörösborok között is találok kedvenceket: változik az ember ízlésvilága - említette Nádler Józsefné. - Akárhol járok, megkóstolom a táj jellemző nedűjét, nyitott vagyok a legújabb nemesítésű szőlők boraira is.

A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke ugyan közvetlenül nem érintett sem a szőlőtermesztésben, sem a borszakmában, bár nagyszülei annak idején foglalatoskodtak ilyesmivel. A keszthelyi társaság 1999-ben, a bor és gasztronómia évében alakult, a korábbi Vállalkozó Asszonyok Klubja vett e módon új irányt. Eleinte persze sokszor megkapták, hogy a nők nem érthetnek a borhoz, de ma már sokszor hívják őket különféle szüreti összejövetelekre, borokat kínáló fesztiválokra. Köpenyük is van, színében a kékhéjú szőlőt idézi afféle kontrasztjaként a Da Bibere Borlovagrend szürkés-kékes pelerínjének.

- Kezdetben akadt humoros, bántó és megmosolyogtató megjegyzés is, de úgy voltunk vele, hogy számunkra fontos az egyesület és ez a lényeg - folytatta Nádler Józsefné. - Barátságok alakultak, olyan helyekre, rendezvényekre jutottunk el, ahova másként talán sosem mehettünk volna, sokszor rendkívüli vendégszeretetben van részünk. Célunk, hogy Keszthelyen ne csak nyáron legyen pezsgő élet. Megszerveztük a farsangi karnevált, tavaly ennek több, mint 650 résztvevője volt, idén tizenegyedik alkalommal tartottuk meg. Sikere van a másik nagy köztéri találkozónknak, az Országos Tabányi Harmonika Gálának is, mely rendszerint örömzenével zárul, Tabányi Mihály is boldogan muzsikál. Rendezvényeinken mindig van bormustra, -bemutató, népszerűsítjük a zalai, Balaton-parti borokat, borkultúránkat legalább a környékünkön élőkkel igyekszünk megismertetni. Nem vagyunk borászok, de a borászoktól sokat tanulhatunk. Az egyesület tagjai között vannak borászfeleségek, akik alapfokú sommelier tanfolyamokat szerveznek nekünk. Nyilván nem helyezkedünk el a borász szakmában a megszerzett tudással, ismerettel, de legalább tisztában vagyunk vele, hogyan fogjunk meg helyesen egy poharat, hogyan illatoljunk, és olvassunk abból, ahogy a bor lefolyik a pohár oldalán...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!