Púder Nélkül

2013.05.29. 10:03

Ki, mi a normális?

Mi az, hogy normális? Lehet mindenre, mindenkire érvényes szabályrendszert felállítani?

Merklin Tímea

Sokszor hallani olyan véleményeket, mikor egy-egy embert, helyzetet nem normálisként kategorizálnak, így az azzal szembeni el nem fogadás mintegy igazolást is nyer.

Sebők Franciska pszichológus

- A normalitás fogalma nehéz kérdés, hiszen függ az adott kortól, társadalmi berendezkedéstől, és nem utolsó sorban a többség véleményétől - mondja Sebők Franciska pszichológus. - Például sokak szerint a vegetariánizmus nem normális, de ha Indiában lennénk, ezen a véleményen a többségi társadalom megrökönyödne. Természetesen kellenek szabályok, törvények, hogy emberek együtt tudjanak élni, de  egyéni szinten lehetnénk toleránsabbak, a tőlünk eltérő gondolatokkal, szokásokkal szemben. Mindenki jön egy családból, különböző élmények érik, van egy  alaphabitusa, amin keresztül nézi, értelmezi a dolgokat. Ahány ember, annyi valóság. Miért kéne mindenkinek az én igazságaim szerint működni? Sokszor  látom, hogy a maguk igazában megingathatatlan emberek a legbizonytalanabbak, és nem ritkán önbecsülésük, önismeretük sem túl rózsás. Ha  tudom, hogy ki vagyok, milyen normák szerint élek, és azoknak háttere is kidolgozott, nem ijedek meg attól, ha valaki mást tükröz számomra, nem kell erőszakosan megvédenem énképemet. Mások világát elfogadva békésebben élhetünk.

Címkék#normális

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!