Púder Nélkül

2011.09.19. 04:55

Miért csalnak meg?

Folytatjuk a szerelmi háromszögekről szóló sorozatunkat. Ezúttal a megcsalt fél szemszögéből nézzük meg a lelki-geometriai formát.

Merklin Tímea

- Miért pont velem? - teheti fel a nagy kérdést minden megcsalt fél. A válasz megtalálásához lépjünk ki egy pillanatra a saját magunk által megkreált sémákból és gondolatkörökből. Úgy is fogalmazhatnék, hogy váljunk önmagunk pszichológusaivá, és tekintsünk többszempontúan életünk eseményeire. Egy szerelmi háromszög minden egyes tagja részese a történésnek, mindenkinek megvan a szerepe abban, hogy az adott helyzet kialakuljon. Megcsaltá nem válunk "csak úgy": sok a munka, fontosak a haverok, megszoktuk, hogy ott van egy biztos pont...  - mondja Sebők Franciska pszichológus.
 
- Biztos, hogy valami nem működik jól a kapcsolatban. Az is lehetséges, hogy ez senkinek sem róható fel, egészen egyszerűen kimúltak az érzelmek, nem figyeltek a felek egymásra, esetleg ahogy a pár mindkét tagja fejlődik, útjuk nem egy irányba tart.

Megcsalva lenni nem jó. Elsősorban sérti az önérzetünket, férfi/női egónkat, a legegyszerűbb, ha ebből a szemszögből hibáztatunk. Ezen  érzéseknek is meg van a létjogosultságuk, senkit sem biztatnék arra, hogy fájdalmát elfojtsa, tagadja, hiszen a későbbi továbblépéshez szükséges ezek megélése, feldolgozása. A  legfontosabb, hogy őszinték legyünk önmagunkhoz: Valóban működött-e a kapcsolat, vagy csak egy illúzió és megszokás, köd tartotta  fenn. Ha ezt végiggondolva úgy döntünk, hogy a kapcsolat nem hozott teljességet életünkbe, meg van a szabadságunk hogy kilépjünk, és a tanulságokat levonva tovább haladjunk egy jobb, boldogabb élet felé. Nehezebb a helyzet, ha a pár mindkét tagja amellett dönt, hogy folytatják közös életüket. Fontos, hogy beszéljék ki érzéseiket, beszéljenek a problémáról, keressenek konstruktív megoldást. Lényeges, hogy megcsalt félként legyen őszinte a megbocsátás. Ne legyenek vádaskodások, későbbi féltékenykedések, hiszen ezzel senki sem jut előrébb. Mint minden nehéz döntésnél, itt is az önismeret fontosságát, a másik fél szempontjainak őszinte befogadását, a megfelelő kommunikációt emelném ki, amivel életünk bármely területén a lehető legjobb megoldást lelhetjük meg.

Szerző: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!