2011.01.30. 14:00
Mit kezdhetünk a hajdinával?
Nagyanyáink számos ételt készítettek a hajdinából, mi szinte semmit. Pedig a hajdina kiváló értékekkel rendelkező alapanyag, csak a modern háziasszony nem nagyon tud mit kezdeni vele.
A legkönnyebb út: csíráztassuk. Demeter Judit egészségfejlesztőtől megtudjuk: a hajdina csírája nagyon könnyen emészthető gabonacsíra. Energiát és erőt adó, a téli hidegben is a test védelmét szolgálja. A testi és idegi fáradtságban szenvedők ideális tápláléka.
Depressziós embereknek, terhes nőknek is jó. Részt vesz a vérképzésben is. A gabonák közül a legtöbb magnéziumot adja, így tud beépülni a benne lévő kalcium is. Található benne még vas, réz, cink, fluor, B1, B2 , E-vitamin, rutinsav és többféle antioxidáns. Az érfalak rugalmasságát segíti. Fontos vízhajtó és energetizáló, erősítő, roboráló hatása. Gluténmentes élelemként is használható, akárcsak a köles.