Rátót

2010.06.06. 12:59

Rátóti emléktábla a kommunista diktatúra helyi áldozatainak

Trianon aláírásának kilencvenedik évfordulóján, Rátóton is megemlékezést tartottak szombaton.

Vadász Miklós

A fő esemény előtt visszaemlékezések hangzottak el.

Elsőnek Elizabeth Kovács egykori rátóti lakos az általa is borzalmakat megélt kommunista terrorról tartott emlékeztetőt. Ezt követően Brenner József a kereszténység üldözéséről személyes beszámolót, tapasztalatait ismertette velünk. Kitért mártírhalált halt paptestvére János életáldozatára is. Utána Kovács Jenő, Vass Albertről, Erdélyről tartott vetített, képes előadást. Majd Szentesi Zöldi László a Magyar Hírlap főszerkesztő helyettese a trianoni békediktátummal ismertette meg a hallgatóságot.

Köszönetnyilvánításban részesült dr. Dívós Mária korábbi háziorvos egészségünk védelmében végzett munkájáért. Rilli László plébános templomunk építtetésében és építésében végzett felejthetetlen munkát.

A szentmisét Brenner József püspöki helynök mutatta be dr. Takács Gyula helyi és Rilli László plébánosok koncelebrálásával együtt.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár mondott beszédet.

Községünkben a kommunista igazságtalanság áldozatainak, Bicsák Lajos és Bicsák Elemér emlékére állított emléktábla felavatása majd szentelése következett. Kulturális műsorral koszorúzásokkal ért véget a megemlékezés. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!