2011.11.04. 09:06
Elfelejtett karalábé
A karalábé jellegzetesen közép-európai, hagyományosan magyar leveszöldség. Ennek dacára nyersen, salátának is kitűnő, ráadásul igazi vitaminbomba.
A legtöbb háztartásban a karalábét csupán leveszöldségnek használják, pedig nyersen önmagában vagy salátának és más ételnek is kiváló. A káposztafélék családjába tartozik, és mindazt tartalmazza, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző. Vagyis igen magas az A- és B-vitamin-tartalma, de káliumot, kalciumot és magnéziumot is találunk benne.
Kevesen tudják, de a karalábéval sikeresen harcolhatunk azon betegségek ellen, amelyhez egyébként antibiotikum szükséges. Ezek általában a különböző gyulladásos betegségek, amik leküzdésében a karalábé igen sokat segíthet.
A népgyógyászat a nehezen gyógyuló sebekhez - cukorbetegségből eredő nyitott, egyéb gennyesedő sebek esetében is - használja. Ilyenkor daraboljuk kockára a zöldséget és centrifugázzuk ki a levét. Használjuk fel a zöld leveleleit is, hiszen ebben is számos értékes hatóanyag található.
A karalábéból finom krémleves, a káposztás tészta mintájára karalábés tészta készíthető. Nyersen, céklával, őrölt köménnyel összereszelve, tejföllel, almával mennyei.