2013.03.24. 17:13
Finom sütemény lesz a száraztésztából
A száraztésztát nemcsak túrós csuszához, káposztás cvekedlihez, vagy krumplis tésztához használhatjuk. Egyszerű, gyors, és nagyon finom süteményt is készíthetünk belőle.
Lórencs Józsefné Marika mestere a finom ízeknek. A nyugdíjas háziasszony manapság jobbára a családját kényezteti finomságokkal, de korábban lakodalmakat is kisütött. Most egy könnyen, gyorsan elkészíthető süteményt ajánl a Vas Népe olvasóinak.
Hozzávalók: 50 dkg fodros kockatészta, hat tojás, két kis tejföl, négy kis kefir, egy liter tej, 30 dkg cukor, két csomag vaníliás cukor, 30 dkg olvasztott Ráma, mazsola.
A fodros kockatésztából nemcsak a káposztás cvekedli vagy a túrós csusza kiváló. Finom süteményhez is felhasználhatjuk a száraztésztát – ajánlja e heti háziasszonyunk, Lórencs Józsefné Marika a Vas Népe konyháján. Fotó: Simon Erzsébet
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kefírt, a tejfölt és a mazsolát. Ezután hozzávegyítjük a fodros kockatésztát, az olvasztott Rámát és a tejet. (Nagyon híg lesz, de így a jó.) Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, és óvatosan forgassuk bele a masszába. Vajazzunk ki egy nagy gáztepsit, hintsük meg morzsával, majd öntsük bele a tésztás masszát. Igazgassuk el úgy, hogy a tészta lehetőleg ne látszódjék ki a masszából. Előmelegített sütőben lassú tűznél süssük szép pirosra. A tepsiben hagyjuk kihűlni (szépen szeletelni melegen nem lehet), tálalás előtt pedig szórjuk meg a tetejét porcukorral. Melegen és hidegen fogyasztva is kiváló.