Receptek

2013.03.25. 20:42

Keménytojást főzünk

Húsvétra szinte minden családban főznek keménytojást. Íme néhány praktika, hogy jól sikerüljön.

Szilvágyi Sándorné tapasztalt háziasszony osztja meg velünk néhány megszívlelendő tanácsát:

Ha keményt tojást szeretnénk, akkor forrástól számítva 8 percig főzzük.

Ha repedt a tojás, a főzővízbe tegyünk egy kis ecetet, ami megakadályozza, hogy a fehérje kifolyjon.

Ha repedt a tojás héja, bedörzsölhetjük citrom levével, mert ez a fehérjét megkocsonyásítja, így nem folyik ki.

Nem reped meg a tojás, ha a főzővízbe sót teszünk.

Ha a főzni kívánt tojást főzés előtt szobahőmérsékleten tároljuk, főzés után könnyebben lejön a héja.

Főtt tojást könnyebb pucolni, ha nem teljesen frisset főzünk (nem egy-két naposat).

Ha hidegtálat szeretnénk készíteni, akkor a tojást főzés közben óvatosan kanállal kevergetni kell, így a tojás sárgája középre kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!