2013.03.25. 20:42
Keménytojást főzünk
Húsvétra szinte minden családban főznek keménytojást. Íme néhány praktika, hogy jól sikerüljön.
Szilvágyi Sándorné tapasztalt háziasszony osztja meg velünk néhány megszívlelendő tanácsát:
Ha keményt tojást szeretnénk, akkor forrástól számítva 8 percig főzzük.
Ha repedt a tojás, a főzővízbe tegyünk egy kis ecetet, ami megakadályozza, hogy a fehérje kifolyjon.
Ha repedt a tojás héja, bedörzsölhetjük citrom levével, mert ez a fehérjét megkocsonyásítja, így nem folyik ki.
Nem reped meg a tojás, ha a főzővízbe sót teszünk.
Ha a főzni kívánt tojást főzés előtt szobahőmérsékleten tároljuk, főzés után könnyebben lejön a héja.
Főtt tojást könnyebb pucolni, ha nem teljesen frisset főzünk (nem egy-két naposat).
Ha hidegtálat szeretnénk készíteni, akkor a tojást főzés közben óvatosan kanállal kevergetni kell, így a tojás sárgája középre kerül.