Receptek

2016.07.16. 09:23

A tésztalapok ízesítésnél csak a képzeletünk szabhat határt

SZOMBATHELY - Eredetileg a pizza kenyértésztából készített, különböző zöldségekkel megrakott lángos volt. Manapság viszont a pizzériákban a feltétek tekintetében olyan széles a választék, hogy szinte mindenki megtalálhatja kedvenc ízeit.

Béres Zoltán

A korai pizza elkészítésénél paradicsom helyett még mézet használtak, hiszen a paradicsom ekkor még ismeretlen volt Európában. A paradicsom csak később, a 18. századtól kezdett teret nyerni a pizzák elkészítésénél. Ezeket akkor főleg Nápoly szegénynegyedeiben sütötték.

A modern pizza feltalálójának a nápolyi Raffaele Espositónak tartják, aki 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz trikolór színeiből épült fel: volt rajta zöld, a bazsalikom, fehér, a mozzarella és piros, a paradicsom. Készítője a királynő után elnevezte Margheritának, amely mindmáig legkedveltebb pizzák közé tartozik.

Fotó: Béres Zoltán

1830-ig a pizzákat nyitott standokon árulták, és utcai árusok kínáltak őket. Az első pizzéria 1830 körül nyílt meg Nápolyban, a neve Pizzeria Port’Alba volt. Azóta világszerte teret nyertek a pizzériák. A pizzák sokféleségének manapság csak a fantázia szab határt. A tésztaalapra ugyanis immáron a feltétek sokasága kerülhet. Receptünkben a négysajtos pizza elkészítési módjával ismertetjük meg olvasóinkat.

Hozzávalók két 30 centiméter átmérőjű tésztához: 1,8 deci víz, 0,5 teáskanál cukor, 1,5 teáskanál só, 1 deka élesztő, 32 deka finomliszt, 2 evőkanál olívaolaj.

A feltéthez: 10 deka sajt-krém, 20 deka mozarella, 10 deka füstölt sajt, 10 deka parmezán sajt, 10 dekányi spenót vagy mangold, két zöldhagyma zöldje. Valamint: só, bors, zöld fűszerek: bazsalikom, oregánó, kakukkfű, ízlés szerint.

Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos vízbe, felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval és az olajjal, majd az élesztős vízzel. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, melyet jó fél óra alatt megkelesztjük. A tésztát két részre osztjuk, s külön-külön átgyúrjuk. Majd a pizzasütő nagyságának megfelelően kerek formára alakítjuk és a kiolajozott formába tesszük. Közben a megtisztított spenótot forró sós vízben megfőzzük és felaprítjuk. Mindkét tésztát megkenjük a sajt-krémmel. Kissé megsózzuk, borsozzuk, s megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganóval. Majd elosztjuk rajtuk a felszeletelt mozarellát és az apró kockákra vágott füstölt sajtot, s az egészet megszórjuk reszelt parmezánnal. A két pizzán egyenlő arányban elosztjuk a főtt spenótot és rákarikázzuk a hagyma zöldjét. Előmelegített légkeveréses sütőben, 200 fokon, 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen, zöld salátával tálaljuk.

Címkék#recept

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!