receptek őszre

2017.10.03. 11:03

Ínycsiklandozó tökös receptek a vasi tökszürethez

Vas megyében népszerű a tök, s az annak magjából sajtolt olaj. Ezekhez az alapanyagokhoz hoztunk különleges menüsort önöknek.

Gulyás Regina Olimpia

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)

1 leveskocka

10 dkg vaj

2 dl tejszín

1 dl narancslé (ez elhagyható)

kakukkfű

ételízesítő

bors

őrölt szerecsendió

tökmag

tökmagolaj

Elkészítés: A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk.

Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg bőrös malackaraj csonttal

1 kávéskanál őrölt majoránna

1 fej vöröshagyma

1 dl sör

5 dkg füstölt szalonna

A tökmagos burgonyához:

60 dkg burgonya

1-1,5 dl tej

3 dkg vaj

2 evőkanál pirított tökmag

A szilvás gombamártáshoz:

15 dkg shitake gomba (2 dkg szárított)

20 dkg aszalt szilva

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

Előkészítés: A húsnak bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is bevágjuk, hogy jól lehessen szeletelni, majd a bőrét kihagyva, bedörzsöljük sóval, majoránnával. Letakarva, hűtőben, akár 1 napig is pihentethetjük.

Elkészítés: Elkészítéskor a sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, egy tepsiben elterítjük, rátesszük a húst, pici vizet öntünk alá, és a sütőben megsütjük. Sütés közben gyakran kenegetjük sörbe mártott szalonnával, és ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen a tepsi. Ha bőre ropogós, a hús puha, akkor készült el.

A tökmagos burgonyához a burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kissé kihűtjük, majd megtisztítjuk, és áttörjük. Kikeverjük a forró tejjel, a vajjal, sóval és a tökmaggal, óvatosan összemelegítjük.

A szilvás gombamártáshoz a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük (a szárítottat előírás szerinti ideig vízbe áztatjuk). Az aszalt szilvát összevágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a gombát, majd rátesszük az aszalt szilvát, a zúzott fokhagymát, pici sót, és ráöntjük a sült visszamaradt szaftját. Összeforraljuk.

A sültet a gombás mártással és a burgonyapürével kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 5 óra múlva

1 adag: 1290 kcal

Hozzávalók:

A tésztához:

6 rúdhoz:

2 kis pohár kefir

3 egész tojás

liszt

pici só

A cseresznyés töltelékhez:

1 kg magozott cseresznye

cukor ízlés szerint

pici őrölt fahéj

A tökös-mákos töltelékhez:

1 kg gyalult tök (fagyasztott is lehet)

2-3 dl tejföl

porcukor ízlés szerint

10-15 dkg darált mák

A tészta megkenéséhez:

2,5 dl olaj

25 dkg liszt

A rudak lekenéséhez: olaj

Elkészítés: A tésztához a kefireket és a tojásokat összedolgozzuk kevés sóval, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy rétestészta állagú legyen. Cipót formálunk belőle, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk (nem folyósat, 2,5 dl étolaj és 25 dkg liszt kell hozzá), kihűtjük, és a kinyújtott tésztára kenjük (ettől lesz majd leveles a rétesünk). Felcsavarjuk, mint a bejglit, és 6 részre osztjuk.

A tökös-mákos töltelékhez a tököt legyaluljuk, cukrozzuk, darált mákkal és tejföllel összekeverjük.

A cseresznyés töltelék ennél is egyszerűbb, ehhez csak összekeverjük a hozzávalókat.

Mindegyik tésztadarabot egyenként kinyújtjuk, olajjal lekenjük, és a kívánt töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, tepsibe helyezzük, mindegyik rudat olajjal lekenjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Amikor szép piros, akkor kész.

Kivesszük a sütőből, kicsit megszórjuk porcukorral, konyharuhával letakarjuk, kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető és porcukorral hinthető.

 

Ha pedig arra kíváncsi, miért érdemes sok tököt enni, ITT olvashatja a választ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!