Receptek

2010.11.08. 07:22

Csodatorták a saját konyhából Pixie Pie módra

Csemeténk kedvenc plüssállatkáját mintázó torta vagy sportkocsit formázó sütemény - akár magunk is készíthetünk csodatortákat házilag, csak egy kis kézügyesség és kreativitás kell hozzá.

Szabados Judit

- Ha valaki otthon szeretne tortadekorációt készíteni, ma már könnyen beszerezhet minden olyan eszközt, amivel mindezt kivitelezheti. Nem feltétlenül szükséges a különböző bevonómasszák otthoni előállításával bíbelődni, készen is vásárolhatunk nyújtható-formázható marcipánt vagy cukrászkellékesnél különböző bevonómasszákat - meséli a  gasztroblogger Pixie Pie, a Jépatojta van! című blog szerzője.

- Én magam az otthon előállítható változatra voksolok, mivel az garantáltan nem tartalmaz tartósítószert és egyéb adalékanyagokat. Ma már természetes színezékek is beszerezhetők, vagy akár a háztartásban is fellelhetők olyan élelmiszerek, melyekkel színezhetjük a tortadekorációnkat.

- Én ezért is álltam neki a házi sütik gyártásának és a tortadíszítésnek, hogy a kisfiamnak mindig egyedi és különleges, ugyanakkor viszonylag egészséges tortát tudjak a szülinapjaira készíteni. Így biztosan emlékezetesek maradnak az ünnepek, a díszítést, a különböző formákat pedig emlékbe is elrakhatjuk - meséli a blogger.

Aki szeret sütögetni, az bátran nekiállhat tortát díszíteni is. Kézügyesség, kreativitás és türelem mindenképpen kell hozzá, de látva a családtagok és barátok arcát, mikor megkapják az ajándékot, biztosan megéri a pepecselést.

Használhatunk marcipánt vagy cukorfondant mázt bevonatnak, de léteznek úgynevezett dekorációs masszák is. Ezeket úgy kell elképzelni, mint a gyurmát - ugyanúgy formázhatók, így gyakorlatilag bármilyen figurát létre lehet hozni belőle.

A tortadíszítés nálunk új keletű hobbinak számít, az Egyesült Államokban viszont már komoly kultusza van, az egész divathullám onnan indult. Egyre többen állnak neki itthon az egyedi torták készítésének, és egyre több helyen vásárolhatjuk meg a profi díszítő kellékeket is. Amire mindenképpen szükség lesz, az egy munkalap, amin dolgozhatunk. Ez legyen könnyen tisztítható. Lehet ez a konyhapult is vagy a konyhaasztal, de vásárolhatunk speciális munkalapot is erre a célra.

Mindenképpen szükségünk lesz a fondant vagy a marcipán nyújtására alkalmas eszközre is - megteszi egy sima sodrófa is, csak kenegessük bőven porcukorral. Szerezzünk be derelyevágót, pogácsaszaggatót, simítókést,  különböző ecseteket, de habzsákra és kiszúró formákra, ételfestékre is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!